Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Hradec Králové přivedl Bartošáka i Wereka a prodloužil s dalším gólmanem

Mountfield získal zvučnou posilu mezi tři tyče. Hokejový brankář Patrik Bartošák posílí v příští sezoně Hradec Králové, dosud chytal v Lahti. Východočechy navíc posílí do závěru sezony kanadský útočník Ethan Werek, který v sezoně 2018/19 pomohl k mistrovskému titulu Třinci. V týmu bude pak pokračovat gólman Henri Kiviaho a také obránce Petr Kalina.

Patrik Bartošák
zdroj: ČTK / AP autor: Matt Slocum

Devětadvacetiletý Bartošák se do extraligy vrací po třech letech, kdy působil ve Švédsku, ve Finsku a v KHL. Gólman s reprezentačními zkušenostmi aktuálně chytá ve finském Lahti.

"Dva roky po sobě jsme měli gólmany bez předem jasně dané role. Rozhodli jsme se, že příští sezonu bychom to chtěli mít postavené trochu jinak. Postupně jsme se začali zajímat o Patrika, zjišťovali si informace o hráčské formě i mimohokejovém životě. A od všech jsme dostali jasnou odpověď, že poslední dva roky je vše naprosto v pořádku," uvedl generální manažer Aleš Kmoníček.

Odchovanec Kopřivnice totiž v Česku skončil trochu nečekaně. Mistrovský Třinec s ním předčasně rozvázal smlouvu kvůli porušení životosprávy. V listopadu 2019 Bartošák přiznal psychické problémy, které řešil konzumací alkoholu, a přerušil kariéru. Na konci ledna 2020 ale zamířil do druholigového švédského týmu MODO Hockey.

"Měli jsme spolu spoustu dlouhých hovorů a po zvážení všech okolností jsme si všichni řekli, že do toho půjdeme. Jsem přesvědčený o tom, že přichází výborný gólman a nic jiného. Jednání s Patrikem i jeho zástupcem byla korektní, a i to nás utvrdilo v tom, že jsme udělali dobrý krok. Pevně věřím, že nám Patrik svými nespornými kvalitami hodně pomůže," řekl Kmoníček na adresu gólmana, jenž chytal na mistrovství světa 2019 a byl součástí reprezentace na olympijských hrách 2018 a 2022.

Bartošák vytvoří dvojici společně s Kiviahem, jenž v Hradci Králové působí již druhou sezonu a momentálně je jedničkou Mountfieldu. Teď podepsal novou smlouvu. "Kivi se stal za dva roky nedílnou součástí naší kabiny a potvrdil, že je nejen super kluk a velký profesionál, ale zejména velmi dobrý gólman. Tímto podpisem jsme získali na příští rok skvělou brankářskou dvojici," uvedl generální manažer.

Příchod Bartošáka a prodloužení spolupráce s Kiviahem znamená, že v klubu zřejmě skončí Jan Růžička, jenž přišel před aktuální sezonou z Mladé Boleslavi a má smlouvu i pro další extraligový ročník. "Musím přiznat, že ani jedna strana není doposud spokojena s tím, jak vše probíhá. S Růžou komunikujeme a shodli jsme se na tom, že si to celé nesedlo. Budeme společně řešit, jak s celou situací naložíme," řekl Kmoníček.

Stejně jako Kiviaho přidá minimálně třetí sezonu v hradeckém dresu i pětadvacetiletý obránce Kalina, který do klubu přišel v roce 2021 ze Sparty. "Petr je naším stabilním obráncem, který si dobře plní svoje defenzivní úkoly, a jelikož chce v Hradci pokračovat i on, byla naše dohoda velmi rychlá," uvedl Kmoníček.

Východočeši zároveň získali i posilu pro závěr aktuální sezony. Do Hradce Králové přichází jedenatřicetiletý kanadský útočník Werek, jenž před čtyřmi lety pomohl Třinci k zisku titulu. "Pevně věříme, že nám Ethan v závěru sezony výrazně pomůže svými zkušenostmi, důrazem, ale i produktivitou. Osobně se velmi na Hradec a českou extraligu těší," řekl Kmoníček s tím, že by Werek mohl nastoupit již v nedělním zápase 43. kola proti Kladnu.

Werek, jenž za Třinec odehrál včetně play-off 51 zápasů s bilancí 19 branek a 13 asistencí, po odchodu z extraligy hrál KHL za Kunlun. Na loňských olympijských hrách v Pekingu reprezentoval Čínu. Rodák z Markhamu v Ontariu je devátým cizincem v kádru Hradce Králové.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články