Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hradec Králové loupil v O2 areně, obrat dokonal v nájezdech McCormack

Po první třetině prohrávali hokejisté Hradce Králové se Spartou brankami Michala Řepíka a Romana Horáka 0:2, ale nakonec si z hlavního města vezou v 11. kole vítězství 3:2 po nájezdech. Kevin Klíma snížil, Aleš Jergl vyrovnal a Graeme McCormack dokonal obrat. Ve vzájemných duelech tak uspěli poprvé po čtyřech porážkách. Sparta po pěti vítězstvích podruhé v řadě kousala nezdar.

Utkání Sparta Praha - Hradec Králové
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

Za domácí nastoupil sedmnáctiletý obránce Nino Tomov, který se stal prvním Bulharem v české extralize. "Pro mě to byl obrovský zážitek a obrovská zkušenost," řekl Tomov. "Vedení 1:0 nám určitě dodalo v první třetině klid, hráli jsme dobře. Nepomohlo nám ale, že jsme neproměnili šance. Oni nás pak začali agresivně napadat a byli lepší. Vedli jsme 2:0 a pak se to otočilo na jejich stranu. Určitě jsme mohli uhrát tři, ale jeden je také dobrý."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta Praha – Hradec Králové

Mountfieldu chyběl nemocný kanadský útočník Chris Lalancette a do sestavy se zařadil dvaadvacetiletý Martin Štohanzl, jenž si stejně jako na druhé straně Tomov odbyl v nejvyšší soutěži premiéru.

Sparta se ujala vedení už po půl minutě, kdy obránce Pavelka našel ideálně kapitána Řepíka, který doklepl puk do odkryté branky. Neužil, který dostal ve sparťanském brankovišti přednost před jedničkou Salákem, si poradil s Jerglovou střelou z otočky z mezikruží. Nebezpečnější ale byli domácí a v 16. minutě vteřinu po vypršení Orsavova trestu překonal Lukeše nadvakrát z dorážky Horák.

Ve 23. minutě přečíslení Sparty tří na jednoho přerušil faulem na Poláška Perret a Hradec Králové se ubránil i v následném oslabení nejdříve ve třech proti čtyřem a pak ve čtyřech proti pěti. Před polovinou utkání měl možnost na vyrovnání Orsava, ale minul. Ve 32. minutě vyřešil Řepík individuálně přečíslení dvou na jednoho a Lukešovi pomohla pravá tyč. Tu trefil i na druhé straně Koukal, což si sudí oveřili u videorozhodčího.

Další příležitost domácích měl z brejku Chlapík. Mountfield poté nevyřešil dobře přečíslení tři na jednoho, když na Perretovu přihrávku nedosáhl Jergl. Hosté snížili 27 sekund před koncem druhé třetiny, kdy se při Dvořákově trestu trefil z levého kruhu přes stínícího Smoleňáka Kevin Klíma.

Vrátit Pražanům dvoubrankový náskok mohl po přečíslení Doležal. Mountfield se ale tlačil za vyrovnání a v 52. minutě prostřelil Neužila Jergl. Za tři minuty mohl Spartě vrátit náskok Řepík, jehož fauloval v úniku Cingel, ale kapitán Pražanů nařízené trestné střílení neproměnil.

V prodloužení byl nebezpečnější Hradec Králové a v nájezdech se z jeho strany prosadili Lev, Kevin Klíma a McCormack, zatímco Lukeš neinkasoval.

"Začátek byl strašný, hned první střídání jsme dostali gól. Pak jsme se týmově semkli a otočili jsme to. Začali jsme fárat, jeden vedle druhého. Takové zápasy ale občas jsou. Jste připravení dobře, ale nohy vám stejně nejdou. Nedaří se, puky se k vám neodráží. O to víc pak hru musíte zjednodušit," uvedl obránce Hradce Králové Richard Nedomlel.

HC Sparta Praha - Mountfield Hradec Králové 2:3 po sam. nájezdech (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Řepík (T. Pavelka, E. Thorell), 16. R. Horák (M. Jandus, Řepík) - 40. Kevin Klíma (McCormack, Orsava), 52. Jergl (Kevin Klíma), rozhodující sam. nájezd Lev. Rozhodčí: R. Svoboda, Obadal - Pešek, Ganger. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 5875.

Sparta Praha: Neužil - Polášek, T. Pavelka, Jurčina, Mikliš, M. Jandus, Tomáš Dvořák, Tomov - Řepík, R. Horák, E. Thorell - Chlapík, Sobotka, Z. Doležal - M. Forman, D. Kaše, Buchtele - Zikmund, D. Vitouch, Prymula. Trenér: Jandač.

Hradec Králové: Š. Lukeš - Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Gaspar, McCormack, Kalina, Jank - Smoleňák, Cingel, Orsava - Oksanen, Koukal, Lev - Jergl, Kevin Klíma, Perret - Lamper, Štohanzl, Pilař. Trenér: T. Martinec.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články