Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Hradec Králové dominoval druhému utkání a vysloužil si srovnání série s Litvínovem

Hradec Králové ‒ Východočeši potřebovali ve druhém duelu čtvrtfinále play-off proti Litvínovu zabrat, aby se série přesunula na sever Čech za vyrovnaného stavu. Hradečtí na soupeře vlétli hned od začátku, po celý zápas si drželi herní i střeleckou převahu a díky třem brankám a perfektnímu výkonu brankáře Rybára zvítězili 3:0. Série je tak srovnána na 1:1 na zápasy.

Spokojení hokejisté Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Hned v první minutě prověřil brankáře hostů Jarůšek, Janus byl ale pozorný. Brzy poté hrál Litvínov přesilovku, v níž však měl největší šanci domácí Knotek ‒ Janus ho vychytal. Stejně dobře si vedl i Rybár proti Hüblovi v 10. minutě.

Královéhradečtí pak nevyužili přesilovku, ale nedlouho po jejím skončení napřáhl Gregorc a projektil z jeho hole zastavila až síť, když na brankovišti clonící Köhler stihl uhnout a včas pokrčit nohu, do níž by jinak inkasoval tvrdou ránu.

V 16. minutě stihl během oslabení Vervy Pilař v krátkém sledu dva fauly, Mountfield hrál necelou minutu pět na tři, ale šanci si nedokázal připravit ani v následující dlouhé přesilovce pět na čtyři. Pár vteřin před přestávkou mohl naopak elán domácích zchladit Gerhát, jenž se prodral hned po buly až před Rybára, ale trefil jen horní tyč, od níž se kotouč odrazil před brankovou čáru.

Nástup do druhé třetiny vyšel ideálně Východočechům, když se do přečíslení dvou na jednoho dostali Picard a Džerinš, jenž dostal kotouč ideálně před prázdnou branku. Holí sice minul, ale bruslí dopravil puk do branky. Sudí ještě ověřili situaci s kolegou u videa, ale to trvalo jen pár vteřin a druhý gól domácích uznali.

"Snažil jsem se zakončit a u toho zasáhl kotouč bruslí. Nebyl jsem si jistý, jestli bude gól platit. Prakticky pokaždé, když se puk odrazí od vaší brusle, tak to ještě zpětně kontrolují. Jsem samozřejmě šťastný, že branka byla uznána," popsal Džerinš.

V 29. minutě Picard připravil obrovskou šanci pro Džerinše, vzápětí Januse hodně pozlobil bekhendovým zakončením Knotek. Severočeši se však nevzdávali, vymanili se z náporu Mountfieldu a následovalo několik závarů v Rybárově brankovišti, při nichž byli blízko snížení, ale domácí gólman i s pořádnou dávkou štěstí držel čistý štít.

Jenže na začátku 32. minuty obrana Vervy zapomněla na Knotka, který po Köhlerově ideální nabídce zavěsil nekompromisně pod horní tyč ‒ 3:0. "Béďa mě tam parádně našel a já se jen snažil zakončit nahoru," řekl úspěšný střelec. Domácí přes své vedení pokračovali v útočných manévrech a nechybělo mnoho, aby aktivní Džerinš přidal čtvrtou trefu.

Třetí dějství přineslo marnou snahu Litvínova o gól naděje, domácí se snažili definitivně rozhodnout z brejků. Ve 48. minutě si zopakovali hru v pěti proti třem, tentokrát 45 vteřin, jenže ji odehráli podobně bezzubě jako v prvním případě.

Až po skončení klasické přesilovky byl v dobré pozici Jarůšek, jenže střela mu nesedla. Zanedlouho se role obrátily a 50 sekund hrál ve dvojnásobné přesile Litvínov, i v tomto případě bez gólové trefy. Závěr okořenila už pouze krátká, ale svižná bitka.

Picard z ní vyšel nejhůře, dostal trest do konce utkání. "Chtěli jsme krotit emoce, abychom se nenechali vyprovokovat, ale hráči se těžko krotí, když tam jsou pak v závěrečných minutách zákroky, kde je vidět snaha někoho zranit. To lze hráče těžko ukočírovat," uvedl kouč Sýkora.

Jeho protějšek Radim Rulík zachoval při reakci na Sýkorova slova nadhled. "Z toho reálného pohledu jsem nic takového neviděl. Domácí mají třeba videa a už se na to podívali, já ho tu k dispozici nemám. Musím se na to podívat," řekl Rulík.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 2. zápas:

Mountfield Hradec Králové - HC Verva Litvínov 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Gregorc (Bednář, Dej), 21. Džerinš (Picard), 32. T. Knotek (Köhler). Rozhodčí: Hodek, Pavlovič - Bláha, Špůr. Vyloučení: 11:11, navíc Jarůšek 10 min., Picard do konce utkání - F. Pavlík 10 min. Bez využití. Diváci: 6211. Stav série: 1:1.

Hradec Králové: Rybár - Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Pláněk, Vydarený, Pavlas - Jaroslav Bednář, Kukumberg, Dej - Jarůšek, Džerinš, Picard - Köhler, T. Knotek, Šimánek - Nedvídek, Dragoun, R. Pavlík. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec.

Litvínov: Janus - Kubát, Sörvik, Gula, F. Pavlík, K. Pilař, Z. Sklenička, Frolo - Martynek, V. Hübl, Lukeš - Jurčík, M. Hanzl, J. Černý - M. Hořava, Gerhát, Trávníček - Válek, K. Reichel, J. Doležal. Trenéři: Rulík a D. Stránský.

Václav Sýkora (Hradec Králové): "Chtěli jsme do zápasu vstoupit aktivně. Náš včerejší výkon nebyl na potřebné výši a úrovni. Myslím, že hráči si to vzali k srdci a dnešní utkání mělo jiný charakter. Tým si dnes za vítězstvím hodně šel. V průběhu duelu bylo důležité, že jsme po první vstřelené brance dali brzy na začátku druhé třetiny druhou. Myslím, že to nás hodně zvedlo v našem úsilí. Odehráli jsme celých 60 minut, jak jsme chtěli, za což bych hráčům chtěl poděkovat. Vítězství jsme si zasloužili."

Radim Rulík (Litvínov): "Nedokázali jsme v dnešním utkání navázat na ten včerejšek. Utkání jsme neodehráli dobře. Hráli jsme komplikovaně a nebyli jsme pro domácí tak nebezpeční. Proto jsme nevstřelili branku, a když se nám tohle nepodaří, nelze z našeho pohledu myslet na dobré utkání. Z naší strany šlo o nepovedený zápas."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články