Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Hradec konečně vyhrál venku, poradil si s Plzní

Plzeň – Černou sérii devíti porážek na hřištích soupeřů v řadě se povedlo ukončit hokejistům Hradce Králové, když zvítězili na ledě Plzně 2:1. Mountfield sice na západě Čech brzy prohrával, ale do první přestávky stačil vyrovnat a v prostřední části o jeho výhře rozhodl vítězným gólem Tomáš Mertl. Východočeši tak obrali indiány o všechny body i potřetí v sezoně. 

Hokejisté Hradce
zdroj: ČTK autor: Němeček Pavel

Hosté vstoupili do utkání aktivněji a Machovský musel již během prvního střídání vyrazit nebezpečnou teč Šimánka. Vzápětí se protáhl i hradecký brankář Kacetl, jehož nepřekvapil rychlý výpad Sýkory zpoza branky. V páté minutě ale už domácí zužitkovali přesilovku, poté co Johnsonovu přihrávku od zadního mantinelu nadvakrát poslal do sítě Pletka.

Hráči Mountfieldu se opět probudili až po zaváhání Machovského v 11. minutě, který za svá záda propustil střelu Dietze zpoza červené čáry. Plzeňský brankář si vylepšil renomé při dalším brejku Hradce dva na jednoho, v němž ho neprostřelil Dej. Hosté spoléhali na protiútoky i po přestávce a dobře organizovanou obranou středního pásma drželi indiány daleko od své branky.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Plzeň - Hradec Králové

Domácí si nedokázali vytvořit šanci ani během početní výhody v polovině utkání a naopak po dalším hradeckém brejku zahrozil svižným pokusem z levého kruhu Vantuch. Ve 35. minutě si sice nejprve v přesilovce hostů Machovský poradil s ránou Mikuše i volejem Deje, ale na dorážku Mertla z mezikruží už reagovat nemohl. Za chvíli dostal Mikuš za faul kolenem na Jeřábka trest na pět minut a do konce utkání, Západočechům se ovšem dlouhá přesilová hra vůbec nepovedla.

Od začátku závěrečné dvacetiminutovky plzeňští hráči i po stažení na tři útoky krkolomně pronikali přes modrou čáru. V nejlepší pozici pálil ve 44. minutě před brankou osamocený Simon jen do Kacetla. Na druhé straně Mertl nedokázal lépe zakončit další akci dvou na jednoho.

Hosté poté nevyužili přesilovou hru, ale v 54. minutě mohl rozhodnout aktivní Mertl, jehož dravý průnik zastavil pohotově svým pravým betonem Machovský. O dvě minuty později ještě přes hradeckou obrannou hráz pronikl Simon, bekhendové zakončení ovšem Kacetl stačil vyrazit. Půl druhé minuty trvající plzeňská hra bez brankáře už skóre nezměnila a Hradec Králové tak zdolal Plzeň již popáté za sebou. 

HC Škoda Plzeň - Mountfield Hradec Králové 1:2 (1:1, 0:1, 0:0) Branky a nahrávky: 5. Pletka (Johnson, J. Sýkora) - 11. Dietz (Tvrdík, Jank), 36. Mertl (T. Knotek, Vydarený). Rozhodčí: Šír, Mikula - Polonyi, Flegl. Vyloučení: 4:3, navíc P. Mikuš (Hradec Králové) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 5 873.

Plzeň: Machovský - Kadlec, Jeřábek, Mozík, Pulpán, Kubka, Moravčík - Kratěna, Bližňák, Schleiss - J. Sýkora, Lev, Johnson - Indrák, Simon, Pletka - Michel, T. Sýkora, M. Beran. Trenéři: Michal Straka, Čihák a J. Špaček.

Hradec Králové: Kacetl - Dietz, Vydarený, Jank, P. Mikuš, Pláněk, Vašíček, Plášil - Vantuch, Mertl, Šimánek - Dej, Kukumberg, Pospíšil - Skokan, T. Knotek, Červený - P. Beránek, Tvrdík, Kopta. Trenéři: Draisaitl a Kučera. 

Michal Straka (Plzeň): "Dnes jsme to nezvládli, přestože jsme se připravovali na to, že to bude zápas o jednom gólu a opět jsme s naším neoblíbeným soupeřem Hradcem prohráli. Začali jsme špatně, v první třetině měl Hradec větší šance, ale několikrát nás podržel Machovský. Škoda jeho slabší chvilky při prvním gólu z dálky. Ve druhé třetině jsme se zlepšili, ale nedokázali jsme si vytvořit větší brankovou příležitost a Hradec nám odskočil na rozdíl jednoho gólu. My jsme nevyužili přesilovky a bohužel jsme nezvládli ani tu pětiminutovou. Do třetí třetiny jsme se na tři pětky snažili tlačit dopředu, ale soupeř výborně bránil a my jsme se k ničemu nedostali. Kluci bojovali a snažili se, ale soupeř byl dnes lepší. My jsme na Hradec nenašli recept, proto zaslouženě vyhrál."

Peter Draisaitl (Hradec Králové): "Byl to pro nás velmi důležitý zápas. Venku jsme naposledy vyhráli snad ještě tehdy, když se hrálo s dřevěnými hokejkami, a tak bylo pro hráče dnešní vítězství významné. V zápase byla Plzeň opticky aktivnější a více na puku, ale my jsme jim nepovolili stoprocentní šance. Dokázali jsme jejich hru kontrolovat z defenzivní stránky. Ani my jsme neměli tolik šancí, ale vytvořili jsme si kromě dvou gólů ještě několik přečíslení a trefili tyčku. Moc se nám nedařilo v přesilovkách, ale na druhou stranu jsme zvládli ubránit dobře pětiminutové oslabení. Byli jsme schopní to tady vybojovat a vyjezdit. Za to si kluci zasloužili vyhrát."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články