Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hokejová Sparta oslaví 110. narozeniny. Porazí přitom mistrovskou Plzeň?

Praha - Atraktivním duelem s mistrovskou Plzní vyvrcholí oslavy 110. výročí od založení hokejové Sparty. Třetí nejúspěšnější český klub v historii po Jihlavě a Brně bude chtít završit celodenní program, při němž se mimo jiné představí sparťanské legendy. Utkání Sparta - Plzeň sledujte od 19:15 na ČT sport a našem webu.

Při "Dni sparťana" bude předkrmem extraligového menu od 15 hodin utkání veteránů, v němž se proti sobě postaví bývalé hvězdy Sparty a ruský výběr pod hlavičkou Gazpromu, v jehož sestavě budou například i Valerij Kamenskij, Alexej Žamnov, Andrej Kovalenko, Vladimir Malachov či samotný šéf KHL Alexandr Medveděv.

V dresu Sparty se představí i její dlouholetý obránce Stanislav Hajdušek, který v klubu působil od druhé poloviny 70. let až do roku 1987. Jedním z trenérů, pod kterým Hajdušek hrával, byla jiná sparťanská legenda, Pavel Wohl. "Byl jeden z nejlepších trenérů, jaké jsem kdy poznal," řekl v ČT dnes sedmapadesátiletý obchodník. "Skvělý člověk, který když v kabině promluvil nahlas, vyskočila vám husí kůže, jak moc jste chtěl na led. Vrátil se tehdy z německé ligy a našemu mužstvu vtiskl bojového ducha. Měli jsme hokej rádi a strašně jsme chtěli vyhrávat."

"Sparta je pojem," líčí Hajdušek, co pro něj znamená holešovický klub. "Je a bude. Hrát ve Spartě je snem každého hokejisty, být tam je úžasné, ale je to také velká zodpovědnost. Hrajete před velkým publikem, sledují vás trenéři národního mužstva, všude, kam jedete hrát, vás lidé berou trochu jinak než jiné týmy."

Podle Hajduška je hlavním motorem dnešního úspěchu Sparty její soudržnost. "Hráči, kteří dávají góly jako Ton, jsou v popředí, ale osobně se mi líbí i styl Sparty. Hokej je kolektivní hra a důvod, proč se Spartě nedařilo, byl i ten, že tam chyběl kolektivní duch, kdy jsou hráči schopni položit srdce na led a jít si za vítězstvím. Je to konstelace několika věcí. Letos mužstvo táhne za jeden provaz, je tam vidět chuť, svaté nadšení, dobrý brankář, vedení. A pak je tam, kde si ji všichni sparťané přejí mít," popisuje bývalý hokejista.

Je nám líto, video expirovalo.
Legenda Sparty Hajdušek hostem Sportovních zpráv

Sparta ve své skvělé jízdě sezonou pokračovala ve čtvrtek, když rozstřílela Chomutov na jeho ledě 7:0 a připsala si již šestou výhru v ročníku, při níž předčila soupeře minimálně pětibrankovým rozdílem. "Plzeň však hraje velmi nepříjemný hokej a nás čeká těžký soupeř. Je to obhájce titulu a jeden ze spolufavoritů soutěže i v této sezoně," varoval trenér Josef Jandač.

Přeje si, aby jeho svěřenci potěšili fanoušky ve slavnostní den tříbodovým ziskem. "Náš klub čeká velmi významný den a my chceme přispět dobrým výkonem a vítězstvím k hladkému průběhu oslav. Jistě přijde hodně lidí, těšíme se a chceme vyhrát," doplnil Jandač. Na marodce zůstávají Piskáček, Přibyl a Sičák.


Plzeň si jakékoliv náznaky oslavné nálady vůbec nepřipouští. "Pro nás to v tomto směru není nic moc. Úplně normální utkání o důležité body," řekl kouč Milan Razým. "Můžeme být poctěni tím, že si Sparta vybrala zrovna nás, ale to je tak všechno. Budeme se snažit k té oslavě přispět tím, že ji Spartě poněkud překazíme," prohlásil s úsměvem Razým.

Poté už ale přešel na vážnější notu. "Sparta je jasně nejlepším a suverénním týmem ligy, ale my jsme s ní v sezoně odehráli dvě vyrovnaná utkání, i když jsme v Praze prohráli 1:3 a u nás pak na nájezdy," připomněl Razým. "K úspěchu potřebujeme maximální a týmový výkon od všech hráčů, což se po našem posledním vystoupení v Liberci určitě říct nedalo," dodal Razým s ohlédnutím za čtvrteční předehrávkou 28. kola v Liberci, kde Indiáni podlehli 2:4. Souboj o body začne v 19:30.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články