Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Hokejová Plzeň má v extralize potenciál hrát prim a ukázat mladé hráče

Plzeňská Škoda by měla v letošní sezoně opět sídlit v popředí extraligové tabulky. Potvrdila to i v prvních soutěžních zápasech Ligy mistrů, když vyhrála všechna čtyři utkání proti skandinávským soupeřům. Loni tým vypadl v semifinále a trenér Ladislav Čihák lehce omladil kádr, aby se pokusil bronzovou pozici z předchozích dvou sezon vylepšit. Novým tahounem má být Tomáš Mertl, který přišel na západ Čech z Kunlunu, hrajícího KHL. První útočnou formaci, jíž šéfuje kapitán Milan Gulaš, by měl doplnit ještě nadějný Jakub Pour. Do zúženého kádru se Plzeň snaží zapracovat mladé hráče, kteří se mohou učit od vyzrálejších kolegů. Trenér Čihák v malé šířce kádru, kde v současnosti figuruje jen osm obránců, nevidí překážku.

9.9.2019
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Jeden z nich, Bohumil Jank, má navíc zdravotní potíže. "Máme sice užší mančaft, ale máme mladé kluky, kteří získávali medaile v mládežnických kategoriích. A i to je cíl pro nás – zapojovat mladé hráče. My si ten širší kádr uměle vytváříme mladými hráči, což by měl asi dělat každý. Mančaft je proto relativně dobře poskládaný a víceméně každý dokáže dát gól," vysvětlil Čihák.

Už nyní má místo na soupisce několik teenagerů. "Z útočníků jsou to Matěj Kolda či Filip Přikryl, z beků Michal Houdek. Tihle tři z ročníků 2000 a 2001 by mohli do extraligy nakouknout. Jsou kondičně velmi dobře připravení, což je důležité. Jsou to naši kluci a příležitost dostanou," ujistil trenér Plzně.

Z pohledu osmatřicetiletého trenéra, pro něhož půjde o druhou extraligovou sezonu na střídačce plzeňského A-týmu, je pro pohodu Západočechů důležitý i start v Lize mistrů. Na mezinárodní scéně vyhrála Škoda všechny čtyři duely a s předstihem si zajistila postup ze skupiny. "Každý tým chce začít dobře, nám se ten vstup v Lize mistrů podařil velmi dobře, stejně jako už loni. Nicméně extraliga je jiná soutěž, jsou tam emoce, bude to víc vypjaté, takže tam se na to musíme soustředit a nesmíme za žádnou cenu propadnout jakékoliv panice," zdůraznil Čihák.

Největší letní posila? Navrátilec Mertl

Na hrací ploše by měl tým stejně jako loni vést Milan Gulaš, který dostal k ruce nového spoluhráče, protože reprezentační útočník Jan Kovář přešel do švýcarského Zugu. Je jím Tomáš Mertl, kterého ale dle Gulašových slov nelze s Kovářem srovnávat. Mertl už za Plzeň předloni hrál.

"Honza je pravák, Tomáš levák. Už to je něco úplně jiného. Mertlík je výborný do obrany a je to jeho doména. Vybojuje spoustu puků, máme rychlé přechody z obranného pásma do útočného a máme z toho také spoustu šancí," připomněl.

Na rozdíl od loňské sezony, kdy do týmu přišel elitní útočník Kovář až v prosinci, absolvoval Gulaš se svým spoluhráčem plnou přípravu, což by se na souhře mělo projevit. "Vždycky je to plus. A já jsem hrozně rád, že se Mertlík vrátil a nemusím si zvykat na nového centra. Je to zkušený hráč, který toho hodně prošel. A já jen doufám, že navážeme na tu předminulou sezonu. Za těch pár zápasů se to zatím potvrzuje. Přeju si hlavně, aby se celému mančaftu vyhýbala zranění, z té herní stránky by to mohlo klapat," uvedl.

Plzeňští kanonýři dokázali zaválet v zápasech Ligy mistrů, které mají v sobě ale přece jen ještě odér přípravy. Gulaš si ve čtyřech zápasech připsal deset bodů za šest gólů a čtyři nahrávky a je nejproduktivnějším hráčem i nejlepším střelcem soutěže, Mertl přidal ve dvou duelech tři branky a asistenci.

První formaci by měl na křídle doplnit Jakub Pour. Dvacetiletý mládežnický reprezentant vystrčil růžky už v minulé sezoně. "Myslím, že je schopný jich dát přes dvacet za sezonu. Je to pracovitý skromný kluk, který naslouchá a rád se učí, což mu pomůže vyrůst ve velkého hráče," větří jeho hokejový mentor Gulaš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články