Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finále číslo 5. Liberec a Sparta svedou bitvu nejen nervů o mečbol

Liberec – Liberec i Sparta jsou k titulu stejně daleko. Páté utkání finálové série play-off extraligy rozhodne, kdo bude o jeden výrazný krok k triumfu blíže. Vítěz základní části Liberec zvládl v úterý nelehkou úlohu při stavu 1:2 na zápasy a na ledě Pražanů dokázal srovnat. Výhoda domácího prostředí se tak vrátila na hokejky Bílých Tygrů. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 17:00.

Liberečtí byli v posledním utkání po všech stránkách lepším týmem. I díky tomu, že v porovnání se zápasem číslo 3 zvládli zkrotit emoce. "Po tom třetím utkání jsme si vyříkali spoustu věcí. Ve čtvrtém byla hra i disciplína vzorová a já jen doufám, že si to hráči budou dobře pamatovat a navážeme na to i v domácím utkání," řekl liberecký kouč Filip Pešán.

Výraznou stopu ve čtvrtém utkání zanechal obránce Severočechů Radim Šimek, jenž výtečně plnil obranné úkoly a navíc přidal gól a dvě asistence. I on cítí, že podobný výkon jako v úterý by mohl jeho tým dovést k vítězství. "Máme výhodu domácího prostředí a určitě budeme chtít vyhrát a v neděli si na Spartu přivézt mečbol. Když to zopakujeme, tak to urveme," prohlásil Šimek.

Jednou z klíčových postav, které se zasloužily o vyrovnání série, byl i gólman Marek Schwarz, jehož trochu překvapivě poslal Pešán do brankoviště hned od začátku místo týmové jedničky Jána Lašáka. "Byl to jeden z našich nejlepších výkonů v sérii. Nejdůležitější bylo, že jsme udrželi emoce. Říkali jsme si to a myslím, že to bylo vidět. Když hrajeme svůj hokej a soustředíme se na hru, tak je to perfektní," ocenil Schwarz.

Chybět bude útočník Lakatoš, který si odpyká druhou polovinu dvouzápasového trestu za faul na Poláška ve třetím finále. K dispozici už bude Vampola, otázkou zůstává, zda ho po jeho excesech trenéři vrátí do sestavy naposledy výtečně fungujícího mužstva. Sparta postrádá pro zbytek sezony zraněného útočníka Přibyla a dalšího forvarda Klimka kvůli trestu za kopnutí bruslí, s otazníkem jsou starty Cingela a Piskáčka.

Statistické údaje před pátým finálovým zápasem

Výsledky zápasů v sérii: 1:3, 4:2, 1:4, 4:1.

Nejproduktivnější hráči v sérii: Michal Řepík 4 zápasy/4 body (3 branky + 1 asistence) - Jaroslav Hlinka 4/5 (2+3).

Statistiky brankářů v sérii: Ján Lašák průměr 3,42 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 87,32 procenta, Marek Schwarz 0,75 a 96,43 - Tomáš Pöpperle 2,01 a 93,80.

- Liberec doma prohrál jen dva z posledních 23 zápasů a v obou případech to bylo se Spartou. Od porážky s Plzní 1. listopadu (4:5 po samostatných nájezdech) pokazili radost domácím příznivcům v Home Credit Areně jen Pražané 19. února v 46. kole po výhře 5:2 a před týdnem ve čtvrtek v prvním finále po výsledku 3:1.

- Sparta v letošním play-off vyhrála venku pět ze sedmi zápasů. Uspěla v třetím i čtvrtém čtvrtfinále ve Zlíně, v třetím a šestém semifinále v Plzni a v prvním finále v Liberci. Prohrála jen čtvrté semifinále v Plzni a druhé finále v Liberci.

- Liberec je s úspěšností využití přesilovek 27,12 procenta nejúspěšnějším celkem letošního play-off. Využil 16 z 59 početních výhod. Sparta je druhá s úspěšností 22,67 procenta, proměnila 17 z 75 přesilovek. Ve finále využil Liberec dvě přesilovky a Sparta čtyři početní výhody.

- Čtyři finálové duely vidělo celkem 48 720 diváků, v průměru 12 180 na jeden zápas.

Kouč Sparty Josef Jandač ví, že jeho svěřenci místo shrábnutí mečbolu, který byl v úterý ve hře, zaostali za svými možnostmi. "Vůbec nikdo tady nepochybuje o kvalitě a síle Liberce. Že bychom ten zápas pod dojmem vítězství ve třetím utkání nějak podcenili, to vůbec ne, v žádném případě. Každý zápas v play-off je trošičku jiný," připustil Jandač.

"Jsme si vědomi toho, že poslední utkání nám úplně nevyšlo, ale také víme, že to je jen jedno utkání v té sérii, takže věříme tomu, že do toho pátečního utkání už budeme lepší. Venku hrajeme dobře, je to vyrovnané, tak uvidíme, kdo si připraví ten mečbol," doplnil Jandač.

Sparťané shodně jednou zaváhali před svými diváky i v předchozích sériích se Zlínem a Plzní. "Ty porážky mají společného jmenovatele - byl to blackout. Nehráli jsme dobře. Ale také pevně věřím tomu, že na to stejně dobře zareagujeme, jako tomu bylo předtím. I když je to samozřejmě jiná situace," uvedl Jandač.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články