Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Extraligu otevřela vítězstvím Sparta, v prestižním souboji si poradila se šampiony z Třince

Nová extraligová sezona začala výhrou Sparty nad Třincem 3:0 v předehrávce 1. kola. Na rozdíl od dubnového semifinále play-off měli Pražané tentokrát jasně navrch a po brance Miikky Salomäkiho z první minuty a dvou trefách Aarona Irvinga v závěru brali všechny body. Šampiony vychytal Josef Kořenář.

Martin Marinčin z Třince stíhá Janiho Lajunena ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Super začátek nové sezony. Posledních pár zápasů nám nevyšlo, takže jsme do toho chtěli vletět plní energie. Navíc to pro nás hodně znamenalo kvůli tomu, jak to na jaře dopadlo," řekl Irving a poukázal na obrat Ocelářů z 0:3 na 4:3 v minulém play-off.

Domácím se ideálně vydařil vstup do utkání. Již po 41 sekundách se prosadil Salomäki, který usměrnil za Mazancova záda Lajunenovu přihrávku od modré čáry. Finský útočník a jedna z letních posil Sparty si tak připsal gól hned při prvním střídání v extralize.

"Skvělý začátek. Všechno bylo rychlé. Jel jsem ze střídačky směrem do útočného pásma a měl hodně prostoru. Jani parádně poslal puk od modré čáry a já jen nastavil hokejku," řekl Salomäki.

Jaké bylo přestupové léto v extralize? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Hned vzápětí mohl přidat druhý gól Najman, ale neuspěl stejně jako v 6. minutě osamocený Horák. Mazanec několikrát svůj tým podržel. Oceláři se v útočném pásmu osmělili až v 13. minutě, Daňův pokus ale prošel podél brankové čáry. Poté byl vyloučený Dravecký a Hykova střela orazítkovala pravou tyč.

Obraz hry se změnil až ve druhé třetině, do které Slezané vstoupili mnohem lépe a ústřední postavou se stal Kořenář. Ve 24. minutě se brankář Sparty vyznamenal při Ciencialově šanci a svůj tým podržel i následně. Domácí hned několikrát chybovali v rozehrávce, Třinec to ale nedokázal potrestat. Neprosadil se ani v přesilové hře.

Pražané mohli získat větší klid na hokejky v druhé přesilovce, Mazance ale nepřekonali. Ve 44. minutě neskóroval po slibné akci ani Krejčík. Když poté nedokázali vyrovnat Vrána nebo Hudáček, přidala Sparta druhý gól. Třetí početní výhodu využil Irving, jehož ideálně našel křížnou přihrávkou Kousal.

Kanadský obránce se vzápětí zapsal mezi střelce podruhé a definitivně rozhodl o výhře Sparty. "Bylo důležité, že jsme se prosadili. Třinci nikdy nechcete nechat žádnou šanci, protože se nikdy nevzdává. Jak jsme dali dva góly, už nemohli myslet na power-play," podotkl Irving.

Předehrávka 1. kola hokejové extraligy:

HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Salomäki (Lajunen, Moravčík), 53. Irving (P. Kousal, Krejčík), 57. Irving (Horák, Hyka). Rozhodčí: A. Jeřábek, Ondráček II – Ondráček I, Lhotský. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 10 185.

Sparta: Kořenář – Kemiläinen, Moravčík, Mikliš, Krejčík, Irving, Mašín, Tůma – Chlapík, Horák, Hyka – P. Kousal, O. Najman, K. Hrabík – Forman, Lajunen, Salomäki – D. Vitouch, O. Hrabík, Ton. Trenér: Gross.

Třinec: Mazanec – Adámek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Mrtka, Marinčin, Jank – Daňo, Cienciala, L. Hudáček – Kurovský, P. Vrána, Hrehorčák – Addamo, Sikora, Teplý – Dravecký, Čacho, Walega. Trenér: Moták.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články