Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Emoce na pochodu? Budu muset trošku ulevit, říká nový plzeňský kapitán Gulaš

Už ne jen Prezidentský pohár. Milan Gulaš chce s Plzní získat titul. V minulé sezoně kraloval produktivitě extraligy a v té nové povede Západočechy navíc jako kapitán. 'Céčko' na dresu Indiánů převzal po obránci Petru Kadlecovi, který ukončil kariéru.

Milan Gulaš
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Každý hráč by měl mít cíl zvednout pohár. Všichni víme, že sezona je dlouhá a není to nic lehkého. Jsem zastáncem toho si dávat nejvyšší cíle. Musíme jít postupně, jedním z nejdůležitějších momentů je vstup do sezony a zužitkovat práci z léta," řekl dvaatřicetiletý odchovanec Českých Budějovic Gulaš.

Loni se vrátil do Plzně po více než čtyřech letech v Magnitogorsku a Färjestadu. I přes zranění kolena, kvůli němuž přišel o únorové olympijské hry v Koreji, ovládl produktivitu s 61 body za 23 branek a 38 asistencí ze 48 utkání.

Budějovická klika v Plzni

Zářil v útoku s nejlepším střelcem extraligy Tomášem Mertlem, s kterým vyrůstali na jihu Čech. Mertl zamířil do KHL do Kunlunu, ale Gulaš se nyní setká v útoku s dalšími bývalými spoluhráči z Českých Budějovic - Václavem Nedorostem a Jiřím Novotným. "Je to samozřejmě úsměvný, že jsme se tady potkali všichni Budějovičáci a velice dobří přátelé. Je to pro mě příjemná věc. Kdyby mi to někdo řekl před deseti lety, tak se asi budu smát, že budeme hrát v jedné lajně v Plzni," usmíval se Gulaš.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejová Plzeň představila nové dresy

Právě Nedorost a Novotný spolu s ostříleným útočníkem Ondřejem Kratěnou by mu měli pomoci v roli lídra týmu. "Je tady plno starších kluků, kteří si k tomu vždycky mají co říct, což je jen dobře. Nedělá dobrotu, když tam mluví jen jeden hráč. To, že přišli Venca Nedorost a Jirka Novotný, je skvělý impulz do týmu. Ti mladší mají možnost vidět kluky, kteří v hokeji něco dokázali, jak pracují v tréninku," připojil Gulaš.

Připraven krotit emoce

V roli kapitána tak nepociťuje velkou změnu. "Svoji roli v týmu vím a budu se ji snažit naplnit podobně jako v minulé sezoně. Mám samozřejmě jen trošku rozšířenější povinnosti," podotkl. Přiznal ale, že bude muset více krotit emoce.

"Už teď lituju rozhodčí. Oni vědí, že jsem v zápase trošku emotivnější. Jak padne úvodní bule, tak přehodím úplně na jinou kolej... Ale bavil jsem se už o tom s trenérem (Ladislavem Čihákem). Budu v tomto směru muset taky trošku ulevit. Nerad bych, kdybych škodil týmu nějakými blbými trestnými minutami," navázal Gulaš.

Plzeň v létě přišla o několik opor. Vedle Mertla a Kadlece například o brankáře Miroslava Svobodu či obránce Michala Moravčíka a Davida Skleničku. "Všichni ti, kteří odešli, tak byli lídři týmu. Byla to samozřejmě ztráta, ale troufnu si tvrdit, že kluci, kteří je nahradili, tak do týmu zapadli velice dobře," věří Gulaš.

"Partu uvnitř týmu máme skvělou a to je důležité. Nejde někdy ani o to, jak kvalitní máte hráče v týmu, ale jak se táhne za jeden provaz. To jsme potvrdili minulou sezonu, na to bychom určitě chtěli navázat," připomněl vítězství v základní části a zisk bronzu.

Příprava dodala klid

Před startem extraligy zvládla Plzeň skvěle test v Lize mistrů a z dvojutkání s Luganem a obhájcem triumfu Jyväskylä získala plný počet bodů, díky čemuž si s předstihem zajistila postup do osmifinále. Podle Gulaše to byla kvalitní generálka na náročný vstup do domácí soutěže. V pátek hostí Liberec, v neděli se představí na ledě mistrovského Brna a následně v pátek přivítá Spartu.

"Chtěli jsme v těch čtyřech těžkých zápasech v Lize mistrů uspět a hlavně venku. Jsem velmi rád, že se nám to povedlo, trošku jsme se uklidnili a utvrdili jsme se v tom, že sílu máme. Když potvrdíme výkony z předešlých zápasů, tak by to pro nás mohlo být dobré. V některých zápasech jsme měli velmi slušné věci, trenér nás za to pochválil. Určitě nebude uhýbat z té cesty," podotkl Gulaš.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články