Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Dynamo deklasovalo Olomouc a v Pardubicích se překonala meta milionu diváků v návštěvnosti extraligy

Nástup po reprezentační přestávce jak má být. Hokejisté Pardubic deklasovali v předehrávce 30. kola extraligy Olomouc 8:2 a upevnili si vedení v soutěži. Na druhou Spartu mají náskok sedmi bodů. Dynamo porazilo Hanáky poosmé v řadě, čtyřmi body za dva góly a dvě asistence se na tom podílel útočník Martin Kaut. Dvě branky vstřelil i Lukáš Radil. V Pardubicích navíc padla hranice milionu diváků, kteří letos navštívili zápasy hokejové extraligy. Ve 186 zápasech zavítalo na stadiony čtrnácti extraligových týmů 1 005 988 diváků.

Radost hokejistů Pardubic před zaplněným hledištěm
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"V minulých zápasech jsme měli lehkou střeleckou smůlu, nepadalo nám to tam. V utkání proti Olomouci se to otevřelo, jsme rádi hlavně za tři body," řekl Radil. Hosté se v enteria areně prosadili až za stavu 0:7. "Je to hlavně pro Willdu (Roman Will) velká škoda, mohli jsme to odehrát lépe. Nulu si zasloužil, ve druhé třetině zlikvidoval velké šance," doplnil třiatřicetiletý hráč.

Před zápasem se divákům představil obránce Libor Hájek, který dopoledne absolvoval po svém příchodu do Dynama první trénink, ale do hry ještě nezasáhl.

Jeho noví spoluhráči se dostali do vedení již v 5. minutě, kdy Kaut střelou z kruhu překonal brankáře Sedláčka. Aktivnější Pardubice se dostávaly do dalších šancí, Bučko ani Mandát neuspěli. Východočeši se podruhé prosadili v 17. minutě, kdy přesilovku využil Radil přesnou střelou po Kautově přihrávce. "Jsem rád, že mi to tam padlo a pomohl jsem ke třem bodům. Vím, kdy jsem naposledy dal gól, na svoji bilanci se ale úplně nesoustředím," řekl Kaut.

Útok na dva miliony diváků?

V minulé sezoně extraligové zápasy v dlouhodobé části navštívilo 1 947 374 fanoušků. Absolutní rekord v návštěvnosti drží sezona 2019/20 s 2 083 674 diváky. V aktuálním ročníku má celkovou nejvyšší domácí návštěvu Sparta, nejvyšší průměrnou obsazeností haly se chlubí České Budějovice a na kluzištích soupeřů nejvíce táhne Litvínov. 

"Data od prvního kola nám naznačují, že v návštěvnosti tato sezona může překonat tu minulou, atakujeme čísla z předcovidových let. Tipsport extraliga táhne. Jsme rádi, že křivka návštěvnosti reaguje na vzrůstající sportovní kvalitu soutěže," uvedl ředitel extraligy Martin Loukota.

Hanáci mohli snížit ve druhé třetině, ve slibné pozici zakončil Anděl, jenže Will chytil puk do lapačky. Vzápětí Bučko poslal puk do jízdy Poulíčkovi, který prostřelil Sedláčka. Po další Kautově střele se puk zastavil těsně před brankovou čarou. Zanedlouho už Radil zvýšil na 4:0.

V závěru druhé třetiny rozehráli hosté přesilovku, kterou si přenesli do třetího dějství, ale neprosadili se. Východočeši pak navýšili skóre, když se v rozmezí necelých čtyř minut trefili Kaut, Musil a Sedlák.

Pardubický kapitán, jehož gól rozhodčí kontrolovali u videa, již překonal Konráda, jenž po šestém gólu Dynama nahradil v olomoucké brance Sedláčka.

Hanáci, z jejichž sestavy v průběhu zápasu vypadli zranění Škůrek a Orsava, se prosadili až ve 48. minutě. Do horního růžku branky se trefil Ondrušek. Následně hosté hráli početní výhodu, kterou využil Knotek. Dynamo pak ještě zvýraznilo své vítězství bleskovým využitím přesilové hry.

Pardubice do hry vstoupily hned po reprezentační pauze, nyní je čekají další dva extraligové zápasy a poté Spenglerův pohár. "Hráli jsme hodně zápasů, mezitím jsme i odpočívali, mně to celkem vyhovuje. I tak máme volna celkem dost," poznamenal Radil.

Těsně před zápasem přišla zpráva z pardubické radnice, kde zastupitelé schválili změnu územního plánu, což otevírá cestu pro stavbu nové multifunkční arény. "Pan Dědek (majitel klubu) nám pouštěl video po utkání, vypadá to fantasticky. Aréna má být v srpnu 2027, což je možná smutné pro ročníky jako jsem já," pousmál se Radil. "Ale kdo ví, bylo by to super. Chtěl bych hrát samozřejmě co nejdéle to půjde a dokud budu platný. To teď nevím," dodal.

Předehrávka 30. kola hokejové extraligy:

HC Dynamo Pardubice – HC Olomouc 8:2 (2:0, 2:0, 4:2)

Branky a nahrávky: 5. M. Kaut (A. Musil, Cienciala), 17. Radil (M. Kaut, Hyka), 28. Poulíček (Bučko), 37. Radil, 42. M. Kaut (Mandát, Poulíček), 44. A. Musil (M. Kaut), 46. Sedlák (Čerešňák), 58. Cienciala (R. Kousal, Říčka) – 48. Ondrušek (Kunc, Navrátil), 50. J. Knotek (Kunc, Ondrušek). Rozhodčí: Ondráček, Vrba – Ondráček, Rampír. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. Diváci: 8543.

Sestavy:

Pardubice: Will – Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, J. Kolář, Hrádek, Bučko – Hyka, Sedlák, Říčka – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – M. Kaut, A. Musil, Cienciala – Paulovič, Poulíček, Mandát. Trenér: Varaďa.

Olomouc: J. Sedláček (44. Konrád) – Rutar, Ondrušek, Škůrek, Mareš, Švrček, T. Černý – Bambula, J. Knotek, Kusko – Navrátil, Nahodil, Kunc – Orsava, Macuh, Plášek – Klimek, Anděl, Menšík. Trenér: Tomajko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články