Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Dvorní nahrávač Plekanec přispěl k postupu a smekl: Nikdo takový jako Jarda už nebude

Bouřlivé oslavy, zpěv a křepčení v kabině. Hokejový útočník Tomáš Plekanec si ale euforii z postupu Kladna do extraligy vychutnával jinak, s větším klidem, i přestože byl také zlitý šampaňským. V rozhodujícím utkání na ledě Českých Budějovic přispěl "tichý lídr" dvěma nahrávkami k výhře 4:2 a s dvanácti asistencemi vede společně s Jágrem produktivitu.

Nerozlučná kladenská dvojka v baráži Tomáš Plekanec a Jaromír Jágr slaví gól
zdroj: ČTK autor: Petr Skřivánek

Hodnotil střídmě, ale byl na něm znát pocit zadostiučinění. "Je to krásný pocit. Jsem rád, že to vyšlo a lidi jsou šťastní. Nechci říkat, že jsem to nečekal, ale šlo o velkou motivaci a velké přání. Vyšlo nám všechno, na co jsme sáhli," těšilo Plekance.

Působil stejně klidně jako v době, kdy kapitánoval reprezentaci. Úspěch si vychutnával po svém. "Snažím si postup užít, ale dívat se na to zpovzdálí, s nadhledem. Mám radost za kluky, mají za sebou těžkou sezonu. Spousta z nich bojuje v první lize strašně dlouho a teď se jim to povedlo. Jsou šikovní a mladí, mají šanci se zvednout hokejově a ukázat se v extralize," vyprávěl šestatřicetiletý útočník.

Pětileté čekání na extraligový hokej ukončilo Kladno právě s ním a Jágrem. "Nevím, jestli je to symbolické. Vyšlo to zkrátka i s tím mým rokem v zámoří. Doufal jsem, že ještě dohraju rok v Montrealu, ale situace se vyvinula jinak. V tuto chvíli bylo pro mě na prvním místě pomoct Jardovi, pomoct Kladnu zpátky do extraligy," řekl odchovanec klubu.

Jedenáct šampionátů, dvě olympiády i jeden Světový pohár. K tomu dvanáct sezon v Montrealu. Ze šampionátu juniorů má zlato, z seniorského MS jedno stříbro a dva bronzy. Ovšem návratu svého klubu do extraligy si ve výčtu hodně váží.

"Řadím to vysoko. Nikdy jsem neměl to štěstí. Pořád jsem byl vlastně v Montrealu. Nepovedlo se nám nikdy úplně dostat nahoru. Za týmové úspěchy jsem samozřejmě strašně rád. Mám medaili v juniorech a samozřejmě mistrovství světa jsou nádherná. Není to titul nebo Stanley Cup, ale baráž je ohromně těžká soutěž a jsem rád, že jsme tím prošli společně a netrápili se až do konce," oddechl si.

V Kometě si připsal v šestnácti duelech sedm asistencí. V play-off první ligy a baráži byl vidět v tabulkách produktivity o poznání víc. Vlastně až na vrcholu. Za deset duelů v baráži posbíral gól a dvanáct asistencí.

Vzestupu Kladna v baráži se věnoval i nový díl Hokej fokus podcastu:

"Je to taky o ice-timu a v jaký čas chodíš na led. Teď jsem býval přes minutu na přesilovce, což se mi povedlo nevím kdy. Když hraješ do útoku a na přesilovkách, tak body děláš. Když jsem nastupoval v NHL na první přesilovce, taky jsem míval body, ale role se mění a musíš se naučit hrát cokoliv a akceptovat to. Jedině takto se dá vydržet hrát hokej dlouho," vysvětlil.

Dvě ze svých barážových asistencí zapsal při čtyřgólovém večeru Jágra. "Jarda je střelec, napálil to tam třikrát krásně před bránou, mezi kruhama. Tohle on umí. Podobných gólů dal spoustu během baráže a play-off. Co k tomu dodat? Asi těžko něco. Nedokážu si představit, že bych za jedenáct let takto hrál. Nikdo takový už nikdy nebude, fanoušci by si to měli užít," složil Plekanec poklonu parťákovi, s nímž vybojoval extraligu.

A jak se na ni těší? "Jsem rád za dobu v Brně, protože teď vím, co mě asi čeká. Uvidíme, jak to bude vypadat. Teď vůbec nemám žádné plány. Pro mě to byl strašně těžký rok po sportovní i osobní stránce. Teď si potřebuji odpočinout a soustředit se na kluky," těšil se rozvádějící se Plekanec na syny Matyáše a Adama.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články