Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dva góly Michálka pomohly vítězství Budějovic nad Pardubicemi

České Budějovice  - Hokejisté Českých Budějovic v sestavě poprvé s další posilou z NHL - útočníkem Václavem Prospalem - porazili v 17. kole extraligy Pardubice 5:2. Na výhře Jihočechů nad úřadujícím mistrem se dvěma góly zasloužili Milan Michálek a Tomáš Mertl, v hostujícím dresu se podobný 'kousek' podařil Davidu Krejčímu.

Českobudějovičtí byli aktivní od začátku zápasu a rychle se dostali i do vedení. Nejdříve rozjásal diváky Dej, který sklepl kotouč k pravé tyčce. Následně Prospal objevil na levém křídle Michálka, jenž se protáhl před brankáře Salfického a kličkou do bekhendu zvýšil náskok domácích.

Hosté ale bleskově kontrovali díky zámořské dvojici Hemský - Krejčí a v dalším průběhu mohli vyrovnat, když jim domácí zbytečnými přestupky darovali v rychlém sledu přesilovku pět na čtyři a po ní 96 vteřin pět na tři. Východočeši ani jednu výhodu nevyužili, navíc mohli sami inkasovat. Nejlepší střelec Moutfieldu Šimánek a poté Hanzal ale své šance neproměnili.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Budějovice - Pardubice

Jihočechy to ale dlouho mrzet nemuselo, než Mertl v 19. minutě zvýšil na 3:1 a stejný hráč se prosadil i po 45 sekundách ve druhé třetiny. To již ale překonal Růžičku, který nahradil Salfického v pardubické brance. Ve 29. minutě Benák dlouhým pasem našel na modré Hemského, ten uvolnil Krejčího a jeho akci zastavil Frühauf faulem, po kterém následovalo trestné střílení. Hosté ale nesnížili. Krejčí zvolil střelu a puk skončil v lapačce brankáře Kantora. Náhradník zraněné jedničky Kováře měl štěstí i následně, Krejčí ve vlastním oslabení po chybě Kotalíka trefil tyčku.

Budějovičtí na přelomu druhé a třetí třetiny přežili oslabení při trestu Janka, ale vzápětí se nechali přelstít dvojicí Hemský - Krejčí, která vrátila hostům naději na solidní výsledek. Nádhernou individuální akcí zakončenou bekhendem ale odpověděl Michálek a náskok domácích byl znovu třígólový. Dohrávalo se v poklidu, nadšené publikum tleskalo ještě šancím Hanzala, Kotalíka a Prospala.

HC České Budějovice - HC Pardubice 5:2 (3:1, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Dej (Podlešák), 5. M. Michálek (Prospal, Jank), 19. Mertl, 21. Mertl (Ptáček), 45. M. Michálek (Hanzal) - 6. Krejčí (Hemský), 41. Krejčí (Hemský, Starý). Rozhodčí: Šindler, Blecha - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:4. Bez využití. Diváci: 5260.

Budějovice: Kantor - Ptáček, Jank, Ference, Frühauf, Kolarz, Vráblík - M. Michálek, Hanzal, Prospal - Kotalík, L. Kohn, Šimánek - Dej, Mertl, Podlešák - Rousek (23. Suja), Knotek, L. Květoň. Trenéři: Draisaitl a Bělohlav.

Pardubice: Salfický (21. M. Růžička) - Benák, Jan Kolář, Kindl, Vašíček, Píša, V. Kočí - Hemský, Krejčí, Kousal - Bartek, Beech, Somík - Brendl, T. Zohorna, Starý - Buchtele, T. Nosek, Semorád, od 30. navíc Cetkovský. Trenéři: Hynek a Lubina.

Peter Draisaitl (České Budějovice): "Stejným způsobem, jakým jsme šli do vedení, jsme několik předchozích utkání prohráli. Dnes stálo štěstí při nás a dali jsme góly. Ve druhé třetině jsme měli ve hře trochu zmatek a nehráli úplně to, co jsme chtěli. Ve chvílích, kdy se zápas mohl zlomit, nás podržel brankář Kantor. Musím pochválit také Mertlovu řadu, kterou jsme nasadili na Hemského s Krejčím. Dostali sice dva góly, ale jinak si počínali fantasticky a ještě sami skórovali. Jsou to přesně hráči pro speciální úkoly. Velký podíl na tom, že se mančaft zvedl, mají samozřejmě hráči z NHL."

Pavel Hynek (Pardubice): "Vítězství domácích bylo zasloužené. My jsme si zápas prohráli už v první třetině, která byla z naší strany špatná. Velmi mě zklamal přístup hráčů k této části hry. Mohli jsme se ještě vrátit do zápasu při dlouhé přesilovce pět na tři, ale čtyřikrát jsme netrefili branku. Potom jsme měli další šance i trestné střílení, ale ztroskotali jsme na výborném gólmanovi."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články