Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Drama hned na úvod. Kometa porazila Pardubice v prodloužení

Brno - Hokejisté Komety Brno porazili v úvodním utkání nového ročníku extraligy Pardubice 4:3 v prodloužení. O tříbodové vítězství připravil Brňany sekundu před koncem normální hrací doby vyrovnávacím gólem obránce Benák. V prodloužení využil v 64. minutě přesilovku Kempný. V pardubickém týmu se uvedl Petr Sýkora, který k jedné brance přidal dvě asistence.

Utkání Brno - Pardubice
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Brňanům se tak podařilo ukončit nevydařenou bilanci vzájemných duelů, když v minulé sezoně nezískali proti Východočechům ani bod. Pro domácí hokejisty měl zápas i náboj v tom, že na střídačce soupeře byl jejich bývalý kouč Zdeněk Venera, který je v předloňské sezoně přivedl až do finále právě proti Pardubicím.

Brňany hned v úvodní minutě zastavil v rozletu faul Jakuba Svobody, který zranil Píšu a vysloužil si čtyřminutový trest. Pardubice sice dostaly soupeře pod tlak, obětavě bránící domácí ale udrželi čisté konto. V polovině první třetiny pro změnu Kometa nevyužila 83 sekund dlouho přesilovku pět na tři, kdy si nedokázala poradit s pozorně chytajícím Růžičkou. Svěřenci kouče Venery využili svoji další přesilovku po vyloučení Kempného. Ve 14. minutě po přihrávce Petra Sýkory protlačil Kousal kotouč do sítě.

Ve druhé třetině se postupně dostali Brňané do tempa. Soupeře zatlačili do obranné třetiny, drtivý tlak ale nedokázali využít. Natěšení domácí příznivci se dočkali prvního gólu až ve 34. minutě. Akci Pivka s Dočekalem zakončil Koreis, jenž z bezprostřední blízkosti trefil volnou část branky. O čtyři minuty později tlak domácích proměnil ve druhý gól Jakub Svoboda, který protlačil puk pod Růžičkou. Z náskoku se ale radovala Kometa pouhou minutu, po chybě domácích zadáků Petr Sýkora vyrovnal.

Ve třetí třetině sice vysoké herní tempo nepolevilo, ovšem oba celky myslely více na defenzívu. Čekání na chybu soupeře vyšlo Kometě. V 52. minutě ujel zadákům soupeře Pivko. Jeho střelu sice stačil Růžička vyrazit, ovšem na dorážku Hynka Zohorny už nestačil reagovat.

Pardubice ale v závěru vsadily na ofenzívní hru. Odvolali brankáře a minutu před koncem se jim po vyloučení obránce Žižky nabídla k vyrovnání přesilovka, kterou se štěstím využili. Sekundu před koncem se střela Petra Sýkory od zadního plexiskla odrazila před branku a Benák si vyrovnávacím gólem vynutil prodloužení.

"Měl jsem velké štěstí, neboť se mi puk odrazil přímo na hokejku a podařilo se mi překonat Trvaje. Jsme rádi, že jsme získali v Brně bod, pro který jsme si jeli," přiznal Benák.

V prodloužení po vyloučení pardubického Tomáše Zohorny nabídku k získání dvou bodů zužitkovali. Po akci obránců po Kubošově přihrávce Kempný střelou od modré čáry rozhodl o vítězství Brna.

"S Kubošem jsme si puk dobře prohodili. Viděl jsem otevřený prostor a vyšlo to. Jsem rád, že se mi podařilo rozhodnout. Ale je jedno, kdo dá gól," uvedl Kempný, který se vyznamenal ve třetí třetině, kdy ujel nejlepší pardubický útočník Petr Sýkora a brněnský bek mu stačil pádem kotouč vypíchnout. "Trošku jsem se při této akci obával, že už Sýkoru nedostihnu. Měl už slušný náskok," dodal Kempný.

HC Kometa Brno - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 4:3 v prodl. (0:1, 2:1, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 34. Koreis (Dočekal, Pivko), 38. Jakub Svoboda, 52. H. Zohorna (Pivko), 64. Kempný (Kuboš) - 14. Kousal (P. Sýkora), 39. P. Sýkora (Píša, Kousal), 60. Benák (P. Sýkora, Kousal). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Hejl, Kajínek. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:2. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Brno: Trvaj - Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, D. Nosek, Žižka, Kuboš, Dujsík - Pivko, L. Čermák, H. Zohorna - Jakub Svoboda, J. Hruška, T. Svoboda - Burian, Koreis, Dočekal - J. Káňa, Raška, Jenyš. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Pardubice: M. Růžička - V. Kočí, Píša, Ďaloga, Benák, Vašíček, Gregorc, Špaček, Zdráhal - Somík, Kousal, P. Sýkora - T. Zohorna, T. Nosek, Cetkovský - Starý, Marha, Kolář - Číp, Tybor, J. Veselý. Trenéři: Venera a M. Říha ml.

Vladimír Kýhos (Brno): "Pro nás zápas nezačal dobře. Po inkasované brance jsme se v první třetině nemohli dostat do tempa. Ve druhé dvacetiminutovce jsme byli jednoznačně lepší. Soupeře jsme zamáčkli do jeho třetiny. Škoda, že jsme tlak nevyužili ještě výrazněji. Jen díky brankáři Růžičkovi jsme totiž dali pouze dva góly. Rozhodující bylo, že jsme na konci druhé třetiny inkasovali vyrovnávací gól. Ve třetí třetině jsme chtěli hrát opatrněji, abychom neinkasovali. Udělali jsme minutu před koncem chybu, kterou jsme řešili faulem. Škoda, že jsme při power play soupeře nedali gól do prázdné branky. Sice jsme zklamáni, že jsme nevyhráli za tři body. Na druhé straně jsme rádi alespoň za tento výsledek, protože Brno nemá s Pardubicemi dobrou bilanci vzájemných utkání."

Zdeněk Venera (Pardubice): "Na první kolo mělo utkání kvalitu i vysokou úroveň. Hlavně po stránce herního nasazení. Některé technické věci ještě vázly na obou stranách. Zápas jsme začali dobře, dostali se do vedení, první třetinu jsme hráli slušně. Ve druhé třetině jsme buď polevili, nebo domácí hráli lépe. Kometa se dostala do vedení, tahali jsme se až do konce o výsledek. Jsme rádi, že se nám podařilo v poslední vteřině urvat alespoň bod. I když jsme v prodloužení už pomýšleli na dva. Bohužel jsme neubránili dvouminutovou přesilovku Brna čtyři na tři."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články