Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Doufám, že hráči nebudou přesycení. Udělám pro to vše, říká nejlepší trenér sezony Varaďa

Stejně jako před dvěma lety, kdy rovněž slavil titul extraligových šampionů, byl třinecký kouč Václav Varaďa oceněn jako nejlepší trenér při vyhlášení domácí ankety Hokejista sezony. Varaďa připomněl, jak moc náročná cesta za třetím zlatem klubové historie byla. O to více si však titulu váží.

Kouč Třince Václav Varaďa s mistrovským pohárem
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Pětačtyřicetiletý bývalý útočník vyhrál část ankety, v níž nejlepšího kouče vybírala ČTK. "Ohromně si toho vážím. Je to však také ocenění všech těch, kteří nás podporují, ať už naše rodiny, nebo fanoušci," řekl Varaďa, jemuž vítěznou euforii připomněly během slavnostního vyhlášení i záběry slavícího mužstva Ocelářů.

"Neviděl jsem to poprvé od toho posledního finále. Ty poslední zápasy už jsem si pouštěl dříve, ale vždy je to speciální, když to člověk vidí. Jsou tam ty emoce od hráčů i od nás na střídačce... A musím znovu říct, že si neskutečně vážím toho, jak to celé dopadlo," zdůraznil Varaďa.

Mrazení v zádech však cítí ještě i s odstupem. "Z každého momentu se dá vzít to speciální. Moment, kdy Petr Vrána zvedl pohár, jak hráči slaví góly, jak dohromady bojují a slaví společně, to je něco skvělého," podotkl Varaďa.

"Cesta na vrchol je hrozně těžká. A během té sezony jsou okamžiky, kdy to až tak nelepí, tolik se vám třeba nedaří, přijdou zranění, ale my jsme se přes to dokázali dostat a šli jsme si za tím. Nikde jsme nevyhlašovali, že si jdeme pro titul, ale pokorně jsme tahali každým coulem a prezentovali jsme se jako tým. To nám ve finále pomohlo," doplnil Varaďa.

Náznaky pochybností, zda povede nastoupená cesta až k obhajobě zlata, však potkaly i Slezany. "Měli jsme asi dva takové větší horší momenty. V lednu jsme měli takovou krizičku, kdy jsme nevyhráli asi deset zápasů za tři body, ale to potká každý tým. My jsme se přes to přenesli poctivou prací a zase jsme nebrali vítr do plachet. To druhé období přišlo před koncem základní části v podobě té neskutečné tragédie. A tam jsem sám čekal, jak to s týmem zamává. Nebylo to jednoduché, ale dostali jsme kluky zpátky na tu vytyčenou kolej," připomněl Varaďa tragické úmrtí manželky kapitána týmu Petra Vrány.

"V souvislosti s tím bylo neuvěřitelné, jak se k tomu kluci dokázali postavit a poprat se s tím. A jak to celé na závěr dopadlo, to je vážně něco neskutečného. Ty série i tentokrát rozhodovaly maličkosti. A my jsme chtěli hrozně moc uspět, víc než soupeři," řekl Varaďa.

Oslavu si naplno užil se svými svěřenci v den zisku titulu. "Ten večer jsem to s týmem samozřejmě oslavil, ale pak už ty následující dny jsem kluky nechal, ať pokračují v tom, co mají rozjeté. Sám už jsem se věnoval rodině, které musím moc poděkovat, protože mě podporovali neskutečně. I je to stálo spoustu sil mít doma tátu a manžela, který pro ten hokej udělá všechno. Ale souběžně s tím ale udělá všechno i pro rodinu," prohlásil Varaďa.

Sám byl u všech tří třineckých triumfů, před deseti lety ještě jako hráč. Z klubu pryč za novými výzvami ale nespěchá. "Co bude, to bude. Momentálně to však cítím tak, že mám pořád rozdělanou práci v Třinci. A na to se soustředím, abych ze sebe dostal maximum. Jsem spokojený tam, kde nyní jsem. Nemám kam odcházet a spěchat na to. Věřím, že ten tým má stále potenciál být ještě lepší. A postupně to také vidíme, že hráči se nám v klubu zlepšují a postupují do špičkových soutěží. To je cesta, kterou chceme jít," připomněl Varaďa.

Těší ho pocit, jak ho hokej stále naplňuje. "Je to tak, ať už trénuju kdekoliv. Ať jdu s dětmi na trénink, se svými hráči, nebo hráči partnerského Frýdku-Místku, stejně mě to naplňuje. Já ovlivňuju jen svoji práci, nastavení své a nastavení týmu. A já věřím tomu, že Třinec je rodinným klubem a každý hráč, který tam hraje, to tak i vnímá," podotkl Varaďa.

I proto lze očekávat, že Třinečtí setrvají déle vysoko mezi domácí elitou. "Od nás jsou samozřejmě velká očekávání, ale pro nás jde o skvělou práci, kterou máme všichni rádi a uděláme maximum, abychom byli více nahoře než dole. Pevně doufám, že hráči nebudou přesycení úspěchem. Udělám všechno proto, aby hráči ten titul chtěli tak moc, jak ho chtěli letos i ty roky předtím," ujistil Varaďa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články