Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dopita o extralize na Hané: Stoprocentní bude, až hodíme buly

Olomouc - Olomouc se může po sedmnácti letech těšit na hokejovou extraligu. Návratu mezi elitu se dočkala symbolicky dvacet roků poté, co dosáhla na svůj jediný český titul. Majitel klubu Jiří Dopita věří, že se prostředky na nejvyšší soutěž povede obstarat. "Extraliga bude ale jistá, až tady v září hodíme první buly," řekl.

Pohled na střídačku Olomouce: Uprostřed trenér Petr Fiala, vlevo jeho asistent Jiří Dopita
zdroj: ČTK autor: Vladislav Galgonek

Olomouc dovršila tak trochu senzační postup už kolo před koncem baráže. S hanáckým klubem se v konkurenci Chomutova, Kladna a Mladé Boleslavi vůbec nepočítalo, ale Hanáci všem favoritům ze závětří vypálili rybník.

"Příjemný šok. Neměli jsme tak vysoké cíle před sezonou. Chtěli jsme se dostat do semifinále první ligy, pak se poprat o baráž. Upřímně jsme nečekali, že baráž dopadne tak, jak dopadla. A nečekal to asi nikdo, že by se nahoru dostaly dva prvoligové týmy," řekl Dopita, který působí i jako spolupracovník trenéra Petra Fialy.

To, jak se situace nakonec vyvrbila, prý bylo dílem momentálního souběhu okolností. O postupu se na Hané uvažovalo maximálně v tichosti. "Věděli jsme, že jsme schopni odehrát baráž se ctí, jestli se nám vyhnou zranění. S postupem času, jak se ta baráž vyvíjela, jsme cítili šanci, a dopadlo to tak, jak to dopadlo - že postupujeme do extraligy," řekl Dopita.

Olympijský vítěz z Nagana a olomoucký odchovanec vrací hokeji ve městě znovu zašlou slávu. Zlatá éra devadesátých let skončila tristně, když tehdejší vedení prodalo extraligovou licenci v roce 1997 Karlovým Varům a mužský hokej na dva roky ve městě úplně zanikl.

Na podzim by měl klub na svou extraligovou historii ale znovu navazovat. Podle Dopity je teď na řadě celá řada jednání s vedením města, Olomouckého kraje a firmami. Finanční situace není úplně růžová. Spekuluje se, že o extraligovou licenci by mohly mít zájem oba neúspěšné kluby z letošní baráže Chomutov a Kladno.

"Měli jsme jedno jednání s městem a krajem a vypadá to, že ta podpora tady bude. Dali jsme si nějaký čas na definitivní potvrzení a věřím, že to dotáhneme, aby tady extraliga byla," řekl Dopita. Spoléhat nechce jenom na přízeň místních samospráv. "Máme rozjednaného i něco dalšího. Budeme se snažit využít té euforie, která tady je, co nejlíp k tomu, abych byli schopni hrát soutěže důstojně, mohli dobře doplnit kádr. Ale to je na dalších dnech," řekl Dopita.

I to dokazuje, že Olomouc neměla boj o postup mezi svými prioritami. "Až tento týden o tom člověk začal trošičku přemýšlet. S Chomutovem jsme od toho byli minutu, pak jsme se úplně složili. Nevěděli jsme, co to s námi udělá. Není toho času tolik, ale věřím, že budeme schopni hrát důstojnou roli. Věřím, že se připravíme dobře a budeme se toho snažit zhostit co nejlépe. Bude to pro nás nová zkušenost," dodal Dopita.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články