Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Divokou přestřelku rozhodl až v nájezdech Kratěna. Plzeň veze z Třince cennou výhru

Na ledě lídra extraligy se děly věci, padlo celkem deset gólů ze hry. A ten jedenáctý zapsal do statistik utkání 37. kola extraligy mezi Třincem a Plzní Ondřej Kratěna. Rozhodl tak o vítězství Indiánů 6:5 a v nájezdech proměnil ten jediný. Třinci zajistil alespoň bod Martin Růžička, protože 27 sekund před závěrečnou sirénou vyrovnával na 5:5.

Ondřej Kratěna proměňuje nájezd proti Hrubcovi
zdroj: ČTK autor: Vladimír Pryček

Oceláři ani jednou nevedli a doma našli přemožitele poprvé od 28. října. Od té doby vyhráli dvanáct utkání. "Kolikrát jsme měli pocit, že jsme měli i víc ze hry i šance na další gól, ale přišla jejich přesilovka nebo brejk a srovnali. Psychicky to bylo náročné. Jsem ale rád, že jsme zvládli nájezdy, pořád to jsou dva body z venku od soupeře, který byl na prvním místě. Určitě nadávat nebudeme, Třinec je strašně těžký soupeř," doplnil Straka.

Plzeň nechala na střídačce brankáře Frodla, který udržel v předchozích dvou utkáních čisté konto, a měla v úvodních patnácti minutách navrch. Atraktivní hru přetavila v dvoubrankové vedení po přihrávkách od zadního mantinelu na volné hráče. Při první gólové akci si na pas Němce výborně sjel obránce Kaňák a z levého kruhu otevřel skóre. Ve druhém případě Hrubec zasáhl proti Kratěnovi, ale puk dorazil Kracík.

Domácí mohli také skórovat, po prvním inkasovaném gólu se v dalším střídání objevil Marcinko sám před Milčakovem, který výborně zasáhl betonem. Ale mohlo být s Oceláři i hůř, protože Plzeň byla nebezpečnější a vypracovala si více šancí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Třinec - Plzeň

"Jsou agresivní, napadají vás a nemáte na nic čas. První třetinu jsme se s tím nemohli popasovat. Pak jsme nějaké věci změnili a dostali se do zápasu," řekl třinecký obránce Vladimír Roth. Mrzelo ho, že soupeř vždy odskočil, když ho domácí gólově dotáhli. "Když vyrovnáte, potřebujete dát rychle další gól, abyste srazili ten druhý tým. Jenže to bylo naopak. Příjemné to není, ale bod jsme z toho nakonec vyždímali," dodal.

Obraz hry se změnil s prvním gólem Třince. Musil střelou švihem překonal Milčakova, který měl zakrytý výhled. Další ránu Oceláři zasadili soupeři krátce po přestávce. Marcinko před brankou usměrnil v přesilové hře Růžičkovu přihrávku nad lapačku plzeňského brankáře.

Oceláři mohli dokonat obrat ve hře čtyři na čtyři. Marcinko i Doudera ale své šance zahodili a Straka z následného úniku precizně provedeným bekhendovým blafákem strhl opět vedení na stranu Plzně. O čtrnáct sekund později zastavila Presingerův pokus tyč a v dalším přečíslení Eberle trefil Hrubcovu hruď. Místo toho se udeřilo na druhé straně. Roth naznačil střelu, objel vyjetého Milčakova, a i když zpoza branky už nezakončil, tak volný puk pohodlně doklepl Chmielewski do prázdné klece.

Zajímavý hokej se hrál i ve třetí třetině, ve které se jako první prosadila Plzeň. Straka dvakrát trefil tyč, od které se puk odrazil k Čerešňákovi, před nímž už zívala jen prázdná branka. Třinec ale opět vyrovnal, Cienciala zamířil přesně z mezikruží do horního růžku. Hosté se znovu ujali vedení dokonce v oslabení tečí Eberleho, ale Oceláři při závěrečné hře bez brankáře vyrovnali díky Růžičkovi.

"Hraje se šedesát minut, je potřeba to pořád zkoušet. Nikdy nevíte, co se stane. Mně to tam prošlo kolem beka do víka, gólman střelu asi neviděl. Jsme rád, že jsme nezůstali na nule, i když na pět gólů bychom doma měli vyhrávat. Ale Plzeň je kvalitní mužstvo, a když má šance, tak je využije. Některé ty góly jsme jim dali, ale ukázala se morálka našeho týmu," řekl Růžička.

V prodloužení měli gól na hokejce domácí Cienciala a hostující Gulaš, ale dramatický zápas rozuzlily až nájezdy. Hned v první sérii trefil třinecký Polanský tyč, zatímco Kratěna uspěl s forhendovou kličkou. Nikdo další se už neprosadil.

37. kolo hokejové extraligy:

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň 5:6 po sam. nájezdech (1:2, 2:1, 2:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 15. D. Musil (O. Kovařčík, M. Kovařčík), 21. Marcinko (Martin Růžička, Hrňa), 37. Chmielewski (Roth), 51. Cienciala (Martin Růžička, M. Doudera), 60. Martin Růžička (Roth, Marcinko) - 7. Kaňák (V. Němec, Kracík), 10. Kracík (Kratěna, V. Němec), 29. P. Straka (Čerešňák, Milčakov), 46. Čerešňák (P. Straka, Gulaš), 55. Eberle (N. Jones, P. Straka), rozhodující nájezd Kratěna. Rozhodčí: Lacina, Pražák - V. Hanzlík, Komárek. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4899.

Sestavy:

Třinec: Hrubec - Krajíček, Gernát, D. Musil, Galvinš, Roth, M. Doudera, Matyáš - Hrňa, Marcinko, Roberts Bukarts - Martin Růžička, Cienciala, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Plzeň: Milčakov - Čerešňák, Pulpán, N. Jones, Allen, Kaňák, Vráblík, Kvasnička - Gulaš, Jan Kovář, Pour - Eberle, Kodýtek, P. Straka - Kratěna, Kracík, V. Němec - Kantner, Preisinger. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Pejchar.

Ohlasy trenérů:

Marek Zadina (Třinec): "Viděli jsme kvalitní, hodně rychlé utkání. Je škoda, že nám Plzeň odskočila na začátku zápasu na 0:2 a že jsme nedali gól navrch, když jsme vyrovnali. Museli jsme pořád dotahovat, protože jsme dělali chyby v obraně, které bychom neměli dělat. Ale zase můžu pochválit tým za charakter, že se nevzdal a pořád makal. Také gól v závěru na 5:5 je pozitivum. Nájezdy jsou hop nebo trop a Plzeň je zvládla lépe."

Jiří Hanzlík (Plzeň): "Viděli jsme gólovou přestřelku a nevypadalo to, jako by se setkaly dvě nejlepší obrany v extralize. Bylo to jak na houpačce. Chvíli jsme tahali za delší konec provazu my, chvíli domácí a marně vzpomínám, kdy jsme dostali pět branek. Trochu mě mrzí vývoj zápasu, kdy jsme čtyřikrát nebo pětkrát vedli a nechali si pokaždé vedení vzít. Ale každopádně před zápasem bychom dva body brali."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články