Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Další test pro Kometu: rozjetá Plzeň s playmakery Kovářem a Gulašem. Vítkovice hostí Spartu

Před Vánoci se hokejisté brněnské Komety nenachází v dobrém rozpoložení. Z posledních čtyř extraligových utkání prohráli tři a navíc se jim na domácím ledě nyní postaví Plzeň, která ve středu smetla 7:3 druhý Liberec. Půjde i o souboj individualit, na jedné straně Erat s Plekancem, na druhé Kovář s Gulašem. Třinec bude hájit před startem na Spengler Cupu první místo proti čtvrté Olomouci. Sparta zajíždí do Vítkovic. Souhrn a analýzy zápasů 28. kola extraligy můžete sledovat v pořadu Buly dnes od 21:00 na programu ČT sport. 

Střelec Komety Peter Mueller si chrání puk před plzeňským Jakubem Kindlem
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Pravděpodobně nejzajímavější souboj kola nabídne utkání mezi Kometou a Plzní, tedy mezi celky, které reprezentovaly český hokej v nedávném čtvrtfinále Ligy mistrů. V dresu Indiánů nyní září Jan Kovář. "Je potřeba se zaměřit na celý tým, nejen na jednoho hráče. Očekávám parádní zápas s těžkým soupeřem. Musíme být dobří v defenzivě a rychle přepínat na ofenzivu. Plzeň bude hodně aktivní," předpověděl trenér Kamil Pokorný.

Trenérský štáb Komety má také jasno, kdo začne mezi tyčemi, ale nehodlá to před zápasem ventilovat. Mimo zraněného Barinky a Karla Pláška mladšího, který je s dvacítkou v Americe, je tým kompletní.

Plzeň uspěla třikrát v řadě a na šesté příčce má stejně bodů jako sedmé Brno. Kometa ale odehrála o dva zápasy více. "To je přesně zápas, na který čekáme. Může to pro nás být dobrá série s dalším silným týmem. S mančafty, které se snaží hrát hokej, se nám daří. Osobně se na to moc těším. Čeká nás fantastická atmosféra, protože v Brně chodí hodně lidí. Budou proti nám stát 'Pleky' a 'Špenát', což jsou skvělí hráči, a bude to mít nádech výjimečného zápasu," těšil se Milan Gulaš na konfrontaci se zkušenými útočníky Tomášem Plekancem a Martinem Eratem.

Jak se prezentovala Kometa a Plzeň ve čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

Vítkovice po pauze přerušily sérii pěti porážek a vítězství z Pardubic touží potvrdit proti Spartě, s níž desetkrát v řadě zabodovali. Zápas bude mít slavnostní kulisy: ostravský celek v něm oslaví 90 let od založení a nastoupí v dobových retro dresech. "Rádi bychom ke sváteční atmosféře výročního zápasu přispěli i výkonem na ledě. I proto jsem rád, že jsme zápas v Pardubicích zvládli a snad i tak trochu navnadili diváky. Věřím, že jsme se po pauze zase přeladili na vítěznou vlnu," řekl kouč Jakub Petr, který musí oželet jen dlouhodobě zraněné Tršku s Kurovským.

Sparta končila před přestávkou prohrou v Liberci, která byla teprve její čtvrtou ze 14 utkání v arénách soupeřů. V bilanci zápasů venku jsou Pražané nejlepší v soutěži. V Ostravě je čeká čtvrté z pěti vystoupení mimo svoji halu po sobě.

"V obou předchozích utkáních proti Vítkovicím jsme nehráli špatně, ale nedali jsme moc gólů. Musíme najít cestu k větší produktivitě. Vítkovicím se daří v přesilovkách, takže budou rozhodovat speciální formace," předpověděl kouč Uwe Krupp.

Pochvaloval si, že pauza přišla vhod především s ohledem na marodku. "Měli jsme možnost trénovat, zranění hráči dostali více času na návrat. Potřebujeme se dát dohromady, najít sílu a hrát dobrý hokej. Už by měli nastoupit Klimek, Smejkal a Košťálek. Díky nim to zase bude vypadat trochu jinak," pochvaloval si Krupp.

Třinec čeká poslední extraligové utkání v kalendářním roce. Oceláři po domácím duelu s Olomoucí přeladí myšlenky a začnou se připravovat na prestižní účast na Spenglerově poháru v Davosu, který Slezany čeká v obvyklém termínu mezi Štědrým dnem a Silvestrem. Celý závěr roku Třinečtí absolvují bez hlavního kouče Václava Varadi, který už je s dvacítkou na šampionátu v zámoří. "Jsme spolu ale v každodenním kontaktu, řešíme řadu věcí od přípravy po sestavu. Chceme bodově i herně navázat na Zlín, kde to bylo velmi těžké utkání," řekl trenér Marek Zadina.

Daleko to k ideálu v reprezentační pauze mělo v Olomouci. Ke zdravotním problémům v kádru se přidala i technická havárie na zimním stadionu, která Hanáky "vystěhovala" do krátkodobého azylu v Uničově. Trenéři Tomajko s Motákem navíc lepí i díry v sestavě. Nejistota panuje okolo startů Skladaného, Irgla, Holce a Tomečka, s dvacítkou je navíc na šampionátu v zámoří Galvas a dlouhodobě je zraněný Vyrůbalík. "Ta příprava díky těm okolnostem samozřejmě nebyla úplně ideální, ale věřím, že přesto v Třinci jsme schopni obstát," řekl kouč Zdeněk Moták.

Litvínov hostí Zlín, který se na severu Čech představí povzbuzen výkonem proti Třinci, byť získal jen bod. "Musíme ale vycházet z kvalitního výkonu proti silnému celku," řekl trenér Robert Svoboda. V dosavadních zápasech vždy vyhrál domácí tým 5:2. "Tohle je spíše náhoda, ale pokud navážeme kvalitou na duel s Třincem, jsme schopni bodovat," doplnil Svoboda.

Liberec byl možná po pauze natěšený na zápasy, ale rozhodně ne koncentrovaný. Po 113 sekundách prohrával ve středu v Plzni 0:2 a nakonec si odvezl porážku 3:7. "Tohle není cesta, jak uspět v druhé části sezony," zlobil se kouč Filip Pešán.

Pod Ještěd nyní míří poslední Pardubice, které tíží série 11 porážek. "Ve středu s Vítkovicemi jsme udělali příliš mnoho chyb a je třeba si je důkladně rozebrat a vyříkat. V první řadě jsme to my, koho musíme řešit, ne Liberec," zdůraznil asistent trenéra Petr Čáslava.

V sestavě Dynama nastala ve čtvrtek další změna. Brno se s Pardubicemi dohodlo na výměně útočníků. Tomáš Vondráček se opět vrací na jih Moravy, opačným směrem putoval Luboš Horký. Oba si prohodí kluby na hostování do konce dubna 2019.

Karlovy Vary přivítají v bitvě o důležité body na hraně první desítky Mladou Boleslav. "Nekoukáme na to, s jakým soupeřem hrajeme. Ani nemůžeme," prohlásil útočník Středočechů Tomáš Knotek.

Třetí Hradec Králové má stejně bodů jako druhý Liberec a pozici si může po sérii čtyř výher ještě upevnit v souboji proti předposlednímu Chomutovu. Pro Piráty byla velkou vzpruhou výhra 6:4 nad Kometou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články