Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Cienciala rozhodl o výhře Třince nad Chomutovem gólem až v 89. minutě

Praha – David Cienciala se stal třineckým hrdinou. Ve druhém prodloužení pátého čtvrtfinále rozhodl gólem o vítězství ocelářů nad Chomutovem 3:2. Diváci byli svědkem čtvrtého nejdelšího utkání v české historii. Série bude pokračovat v pátek v Chomutově.

Třinec - Chomutov
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Třinec nastoupil znovu bez kapitána Irgla, kouč Kýhos do sestavy nezařadil ani Redenbacha s Linhartem a zraněného Rotha. Domácí museli zvolit aktivní pojetí hry a dočkali se zdaleka nejrychlejšího gólu v sérii. To když Vondrka v páté minutě na útočné modré čáře nezkrotil v přesilovce skákavou přihrávku, Dravecký mu sebral puk a ze sóla v oslabení zápěstím vyzrál na Laca. Třinec dal v celé sérii první branku v úvodní třetině.

"Jim tam nevyšla přihrávka na modré čáře, vypíchl jsem to a vůbec nic jsem nevymýšlel. Snažil jsem se jen co nejlépe vystřelit," řekl Vladimír Dravecký.

Piráti ale mohli být rychle zpátky. Šťovíčka v šesté minutě vychytal Hamerlík, ale zázračný zákrok předvedl třinecký gólman až o chvilku později, když v minipřesilovce Pirátů pět na tři bravurně vyrazil Flemmingovu dorážku do odkryté brány. "Možná jsem to mohl zakončit rychleji, ale ten zákrok byl vážně top," řekl Brett Flemming.

Domácí s gilotinou na krku do soupeře vytrvale bušili, ale šance pálili jako na běžícím pásu. Laco zase vyzařoval spolehlivost a zpacifikoval akce Růžičky, Kanea či Draveckého. Hosté byli výrazně efektivnější a k vyrovnání jim stačila Valachova rána od modré čáry, kterou ve 31. minutě Hamerlík propustil pod rukou za záda.

Duel Třince s Chomutovem byl čtvrtý nejdelší v extralize

113:51 minuty - HC Mountfield České Budějovice - HC Vítkovice Steel 2:3 v třetím prodloužení (5. zápas předkola; 7. března 2013; vítězný gól Peter Húževka),

96:15 - PSG Zlín - HC Škoda Plzeň 3:4 v druhém prodloužení (7. zápas finále; 22. dubna 2013; Martin Straka),

94:22 - HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň 1:2 v druhém prodloužení (5. zápas předkola; 12. března 2017; David Stach).

88:28 - HC Oceláři Třinec - Piráti Chomutov 3:2 v druhém prodloužení (5. zápas čtvrtfinále; 22. března 2017; David Cienciala).

Nervozitu z domácích částečně setřásl Hrňa, který po brejku s citem ze vzduchu přesně umístil Jaškovu žabičku. Oceláři měli v poli více ze hry, ale Chomutov je deptal mnohem účinnější koncovkou. Hosté na gól spotřebovali daleko méně šancí a ve 48. minutě zmrazil halu v přesilovce Kämpf, který zblokovaný puk švihem neomylně zavěsil pod břevno. Třinec se dlouho nadechoval z šoku, přesto ještě v řádném čase mohl Růžička rozhodnout, ale skvělý Laco byl proti.

Prodloužení bylo z obou stran velmi opatrné a Chomutov bez větší příležitosti promarnil i dvě přesilovky. Až v 89. minutě rozhodl Cienciala, který se na brankovišti zmocnil Lacem vyraženého puku a doklepl ho zblízka do branky.

HC Oceláři Třinec - Piráti Chomutov 3:2 v 2. prodloužení (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Dravecký, 35. Hrňa (Jašek, Adamský), 89. Cienciala (Netík, L. Galvas) - 31. Valach (Kämpf, D. Kaše), 48. Kämpf (Skokan, Rutta). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Hradil - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 5019. Stav série: 2:3.

Třinec: Hamerlík - Krajíček, M. Doudera, Nosek, L. Galvas, Hrabal, Jank, Adámek - J. Petružálek, Kreps, Rákos - Martin Růžička, Marosz, Dravecký - Netík, Kane, Adamský - Hrňa, Jašek, Cienciala. Trenéři: Kýhos a Mucha.

Chomutov: Laco - Rutta, L. Chalupa, Flemming, Skinner, Valach, Dlapa, J. Mrázek - Vondrka, Huml, Poletín - Skokan, V. Růžička ml., Sklenář - D. Kaše, Kämpf, Koblasa - Raška, Šťovíček, Hlava. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Vladimír Kýhos (Třinec): "Čekali jsme, že zápas se bude odvíjet podobně jako ty dva minulé. Že Chomutov bude výborně bránit, což se potvrdilo. My nejsme opět schopni překonat Laca víckrát, abychom odskočili, takže to zase došlo do prodloužení. Tam je to o štěstí, dneska se puk odrazil k nám a vyhráli jsme."

Vladimír Růžička (Chomutov): "Přijeli jsme s podobnou taktikou jako minule. Myslím, že jsme to odehráli velice dobře. Bohužel prodloužení bylo dlouhé a takové góly padají. Propadlo to tam, dostali jsme gól a vracíme se domů. Ale musím smeknout před hráči, že absolvovali tolik zápasů v krátké době."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články