Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Chomutov podruhé zdolal Boleslav, o postupujícím rozhodne páté utkání

Mladá Boleslav - Chomutovští hokejisté zvítězili podruhé v řadě v předkole play-off s Mladou Boleslaví. Hostující celek vyhrál těsně 2:1 a vynutil si rozhodující pátý duel, který se odehraje v neděli na severu Čech. Piráti jako první inkasovali, ale výhru trefil v závěru druhé třetiny v oslabení kapitán Michal Vondrka. Chomutovský trenér Vladimír Růžička tak oslavil tisící odkoučovaný zápas v extralize vítězstvím.

Slavící hokejisté Chomutova
zdroj: ČTK/Petrášek Radek

"Moc na to nekoukám, že šlo o tisící zápas. Pro nás je důležité, že jde o play-off utkání a po nevydařeném začátku se nám tady podařilo vyhrát. Kdyby se nám to v jednom z těch zápasů nepovedlo, vypadli jsme. Je to teď kdo z koho. Doma se pokusíme urvat třetí bod a postoupit," prohlásil Růžička. Domácí nebrali na jubileum olympijského vítěze z Nagana ohledy a začali o něco lépe.

Poté, co chybovali a syn chomutovského kouče orazítkoval tyč, vyrazili Mladoboleslavští do rychlého brejku, na jehož konci prostrčil Žejdl kotouč na najíždějícího Orsavu, a ten si poradil s Lacem. Vedoucí gól ještě více rozproudil tempo hry, ale větších šancí k vidění příliš nebylo. Humlovo zakončení zblízka dokázal Maxwell vytěsnit ramenem, na opačném konci dostal puk do jízdy těsně před Lacem zadák Stříteský, ale nezakončil přesně. 

Bruslařský klub byl i přes své vedení nadále aktivní směrem dopředu, ztroskotával však na pozorném Maxwellovi. Obrovské povzbuzení pro Piráty přišlo v polovině 27. minuty, kdy se prosadil nekompromisně zakončující obránce Valach. V polovině zápasu sevřeli hosté při Hanzlíkově vyloučení Středočechy na dlouhou dobu do prostoru před Maxwellem, ten měl ale i kus štěstí, když Huml usměrnil Vondrkovu střílenou nabídku těsně mimo. Těžké chvilky řešila domácí střídačka po hříšníkově návratu do hry dokonce i oddechovým časem.

Chomutovští však zůstali na koni i nadále a Maxwell se měl co ohánět. Voráčkův faul a s ním spojenou další přesilovku ale nepotrestali. Výtečnou reakci pak předvedli oba gólmani: Maxwell se vyznamenal proti Vondrkovi, Laco na druhé straně vychytal Žejdla. Minutu před druhou přestávkou se sekáním provinil Mrázek, v oslabení vyrazil na zteč Vondrka a střelou mezi betony zastavil časomíru desetinu vteřiny před odchodem do kabin - 1:2.

"Tohle není o štěstí a neštěstí. Hráči, kteří tam byli na ledě, tohle nesmí dopustit. Někteří z nich to tam už vypustili ve středním pásmu, kdyby se tam hra ještě chvilku zdržela, nic se nestalo. Viděli, že do konce je v tu chvíli asi šest vteřin, ale v hokeji za takovou dobu může padnout gól. To nás podle mého názoru semlelo," řekl kouč poražených František Výborný.

V nástupu do třetího dějství dohrávali Středočeši ještě minutu přesilovky, ale zjevně se nepoučili. Krátce před jejím skončením jel opět chomutovský kapitán sám na Maxwella, ten však pravým betonem udržel šance domácích na obrat. Na konci 47. minuty mu po Růžičkově ráně opět pomohla tyč. Brankovou konstrukci za jeho zády rozezvučel i Koblasa. Hned poté měl jedinečnou možnost k vyrovnání Urban, který se řítil sám na Laca, jenže při kličce mu utekl kotouč.

"To byl hodně důležitý okamžik," připustil kouč Pirátů Růžička. V 55. minutě nabídl Růžička mladší svým faulem Mladé Boleslavi přesilovku. Domácí během ní stihli hned několik nebezpečných ran, ale vyrovnání se už nedočkali. "Dnes nám to tam nenapadalo. Nehráli jsme dvě třetiny, co jsme měli, což bylo v tomto utkání klíčové," řekl domácí forvard Tomáš Hyka.

BK Mladá Boleslav - Piráti Chomutov 1:2 (1:0, 0:2, 0:0) Branky a nahrávky: 5. Orsava (Žejdl, Klepiš) - 27. Valach (D. Kaše, Koblasa), 40. Vondrka (Sklenář, Rutta). Rozhodčí: Šír, Mrkva - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 3975. Stav série: 2:2.

Sestavy:

Mladá Boleslav: Maxwell - Stříteský, Jan Hanzlík, Voráček, Kučný, Holub, Štich, od 21. navíc Hrdinka - Hyka, Musil, Lenc - Orsava, Klepiš, Žejdl - M. Látal, Urban, Pacovský - Jonák, Vampola, Pospíšil. Trenéři: F. Výborný a Žabka.

Chomutov: J. Laco - Rutta, L. Chalupa, Flemming, Dlapa, Valach, J. Mrázek, Skinner - Skokan, Huml, Tomica - Vondrka, V. Růžička ml., Sklenář - D. Kaše, Kämpf, Koblasa - Raška, Šťovíček, Poletín. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Hlasy trenérů po utkání BK Mladá Boleslav - Piráti Chomutov:

František Výborný (Mladá Boleslav): "Po předchozím utkání se dala vyrovnanost předpokládat. Chtěli jsme už ve čtvrtek dokonat postup, ale myslím, že jsme podlehli až příliš výsledkům v Chomutově. Vláďu Růžičku samozřejmě znám a i za stavu 2:0 jsem věděl, že to nebude jednoduché, což se také potvrdilo. Dnes byla už naše psychika trochu rozháraná. Tři tyčky byly pro nás varováním. Po té první jsme sami dali gól na 1:0, ale ve druhé třetině jsme nevyužili několik dobrých příležitostí. Urban tam měl pak šanci srovnat ve třetí části na 2:2, to štěstí jsme však neměli."

Vladimír Růžička (Chomutov): "Utkání bylo hodně vyrovnané. Bylo to o málo gólech a zápas rozhodlo asi, že jsme dali gól v oslabení vteřinu před koncem druhé třetiny. Je pravdou, že jsme dali také asi tři tyčky, ale na to se nehraje. Byly tam i pasáže, kdy nás Boleslav hodně přehrávala a hráli jsme u nás v obranném pásmu, ale bylo dobré, že jsme je nepustili moc do gólových šancí. Za stavu 2:1 bylo důležité, že domácímu hráči při kličce na brankáře utekl puk do rohu. Jsme rádi, že se nám tady podařilo dvakrát vyhrát a vrátit se tak do série. Hráčům bych chtěl poděkovat."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články