Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Chomutov neuspěl v Karlových Varech a jeho ztráta se natáhla, Pardubice míří do baráže

První kolo skupiny o udržení hrané na šest duelů Piráti nezvládli. V důležitém utkání play-out prohráli na ledě Karlových Varů 1:2 a Západočeši na posledním nebarážovém místě odskočili soupeři už na rozdíl šesti bodů. Chomutov přitom vedl po gólu Vantucha, ale Beránek s Mikúšem skóre otočili. V dalším utkání zvítězil Litvínov nad Pardubicemi 6:3 a poslal Dynamo do baráže.

Jan Stránský z Chomutova před karlovarskou brankou
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

"Je to velká úleva, protože zápas byl prakticky pro nás zápasem sezony. To, že jsme momentálně na Chomutov získali náskok šesti bodů, je pro nás krok dobrým směrem. Ale ještě stále je do konce pět zápasů, takže bodový náskok sice máme, ale nesmíme usnout na vavřínech. Musíme hrát stejně bojovně jako dnes a v každém zápase se pokusit bodovat naplno," řekl Mikúš po utkání proti Pirátům.

Důležitý souboj ale začali lépe hráči Chomutova. Blízko ke skórování měl již ve druhé minutě Sklenář, ale z prostoru mezi kruhy jen nastřelil helmu brankáře Bednáře, který opět dostal přednost před Novotným. Další větší příležitost si vytvořil Růžička, nemířil však přesně. Domácí poprvé vážněji ohrozili Peterse v brance Pirátů až ve 13. minutě.

Skóre se změnilo ve 22. minutě, kdy Duda přihrál Vantuchovi mezi kruhy, který střelou z první posunul hosty do vedení. Ústřední postavou Energie byl Bednář, jenž měl mnohem více práce než jeho protějšek. Nepřekonal jej ale ani osamocený Sklenář. Karlovy Vary se dostaly ke slovu v 35. minutě, kdy se kombinačně prosadila první formace domácích a Beránek vyrovnal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání 1. kola play-out Karlovy Vary – Chomutov

Ve třetí části už hosté výraznou střeleckou převahu neměli, šancí však bylo dost na obou stranách. Šťastnější byli nakonec Západočeši, které v 51. minutě posunul Mikúš do vedení.

"Byl jsem na ledě již delší dobu, puk tam nějak skákal, a jak se říká, když nevíš, co s pukem, hoď ho na bránu. A padlo to tam. V této fázi sezony nebudou padat nějaké krásné góly do prázdné branky. Musí jít vše na bránu a jsem rád, že mi to tam spadlo," řekl Mikúš.

Piráti měli velkou možnost na vyrovnání v 53. minutě, kdy byli krátce po sobě vyloučeni Vlach a Skuhravý. Třicetivteřinovou hru čtyř proti třem a stejnou dobu trvající hru pěti proti třem však nedokázali zužitkovat. Energie tak získala důležité tři body a upevnila si 12. místo.

Skupině o udržení v rámci play-out se věnoval i Hokej fokus podcast:

Litvínov zdolal Pardubice 6:3, Myšák zaznamenal čtyři body

Dynamo bude muset absolvovat baráž podruhé za tři sezony po loňské účasti ve čtvrtfinále, kdy prohrálo až v sedmém utkání s pozdějším finalistou Třincem. Také na konci ročníku 2016/17 byli Pardubičtí nejhorším týmem extraligy, ale následnou baráž úspěšně zvládli, když uhráli 20 bodů stejně jako druhá Jihlava. Karlovy Vary zůstaly o bod zpět, poslední byly České Budějovice.

Oba týmy nastoupily v improvizovaných sestavách a řada opor dostala volno. Rychleji se dokázali rozkoukat domácí a už ve třetí minutě poslal Vervu do vedení Havelka. Následovala série tří trestů na straně Dynama v rychlém sledu za sebou, ale početní výhodu pak nevyužili ani Pardubičtí. V 19. minutě se však dostal sám před gólmana Petráska Horký a po jeho precizním blafáku bylo vyrovnáno.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání 1. kola play-out Litvínov – Pardubice

Ve 25. minutě vrátil vedení na stranu Severočechů povedenou ranou z pozice pravého křídla Svoboda. Zanedlouho slavili hosté vyrovnání, jenže předčasně. Poulíček sice dokázal umně zasáhnout ve vzduchu letící kotouč, jenže se mu to podařilo až příliš vysoko a po konzultaci s videorozhodčím nebyl jeho zásah uznán. Maroszův gól z přesilovky s přispěním jednoho z domácích hráčů na konci 35. minuty už ale platil - 2:2.

Litvínov rozhodl v nástupu do třetího dějství. Ve 43. minutě do třetice zařídil Vervě vedení v početní výhodě Hanzl, ale tentokrát se Dynamo k odpovědi nedostalo. Místo toho navýšili do 49. minuty náskok až na 5:2 Myšák a Ščotka. Hosté sice snížili v 54. minutě zásluhou Perreta, ale konečnou podobu výsledku dal svou druhou brankou Myšák. Šestnáctiletý útočník přidal i dvě nahrávky, celkem na čtyři góly nahrál Lukeš.

"První dvě třetiny ode mě nebyly dobré. Hrál jsem trošku zakřiknutě z té důvěry a prostoru, co jsem dnes dostal, když jsem byl ve hře i na přesilovky a oslabení. Pak jsem se ale uklidnil, s Frantou Lukešem nám to sedlo a napadalo to tam," uvedl Myšák.

1. kolo skupiny o umístění v hokejové extralize:

HC Energie Karlovy Vary - Piráti Chomutov 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 35. O. Beránek (T. Rachůnek, Gríger), 51. T. Mikúš (Stloukal, Skuhravý) - 22. Vantuch (Duda, Flemming). Rozhodčí: Šír, Hradil - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:3. Bez využití. Diváci: 3213.

Karlovy Vary: J. Bednář - Šenkeřík, Plutnar, Kozák, Eminger, M. Rohan, Sičák, Šafář - O. Beránek, Gríger, T. Rachůnek - T. Mikúš, R. Vlach, J. Černý - Kohout, Skuhravý, Balán - Šik, Kverka, Stloukal. Trenéři: Pešout a Mariška.

Chomutov: Peters - Flemming, Jank, Knot, L. Kovář, Blaha, Dietz, Štich - Klhůfek, V. Růžička ml., Tomica - J. Stránský, Raška, Sklenář - Duda, Vantuch, Dlouhý - Havel, Huml, Koblasa. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Ohlasy trenérů:

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Máme za sebou další těžkou bitvu s nesmírně houževnatým soupeřem, kterým byl už popáté Chomutov. Všechny zápasy si byly hrozně podobné, jsou ubojované a vždy platilo, že kdo dá první gól, tak má v zápase navrch. Jsem rád, že i když jsme první gól dostali, tak jsme to dokázali zlomit na naši stranu. Chci poděkovat fanouškům za to, jak nás hnali ke třem bodům. Za to, jak zvládli naši hráči závěr utkání, včetně ubráněného oslabení ve třech a ve čtyřech, jim patří veliký dík. Byl to velký týmový výkon podpořený fantastickým výkonem Honzy Bednáře, který nás v šestnácti letech drží neskutečně ve hře a pomáhá nám. Jsme hodně rádi, že jsme to zvládli, a musíme tak pracovat dál."

Jan Šťastný (Chomutov): "Věděli jsme, o co hrajeme. Utkání bylo nesmírně náročné. Myslím si, že jsme do něj vstoupili velice dobře, když v první a druhé třetině jsme hráli hokej, který jsme chtěli hrát. Byli jsme zodpovědní a trpěliví zezadu, chtěli jsme dát úvodní branku, což se nám i podařilo. Bohužel po ojedinělé chybě jsme inkasovali gól na 1:1 a po dvou třetinách, kdy byl poměr střel asi 28:11 pro nás, to bylo nerozhodně. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že chceme být trpěliví a chceme dát rozhodující branku. Bohužel jsme to byli my, kdo inkasoval. Měli jsme spoustu šancí dostat puk od branky, ale ven jsme ho zkrátka nedostali a domácí nás za to potrestali. Máme systém s výborným gólmanem, ale bohužel v moderním hokeji rozhodují maličkosti a my se trápíme v koncovce."

HC Verva Litvínov - HC Dynamo Pardubice 6:3 (1:1, 1:1, 4:1)

Branky a nahrávky: 3. Havelka (Trončinský, Jurčík), 25. P. Svoboda (L. Doudera, Helt), 43. M. Hanzl (Myšák, F. Lukeš), 46. Myšák (F. Lukeš, Ščotka), 49. Ščotka (F. Lukeš, Myšák), 59. Myšák (F. Lukeš) - 19. Horký (Poulíček, Machala), 35. Marosz (J. Kloz), 54. Perret (M. Kratochvil, Holland). Rozhodčí: Horák, Pavlovič - Ganger, Špringl. Vyloučení: 5:6, navíc Trončinský - Bubela oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 1476.

Litvínov: Petrásek - Trončinský, Šesták, L. Doudera, Ščotka, Březák, Strejček - Kašpar, Helt, Válek - P. Svoboda, Myšák, F. Lukeš - Jánský, M. Hanzl, J. Petružálek - Jurčík, Havelka, Jícha. Trenéři: Šlégr, Skuhrovec a J. Beránek.

Pardubice: M. Klouček - Holland, J. Mikuš, J. Zdráhal, Budík, Porseland, Děrvuk - J. Kloz, Marosz, Perret - Matýs, Bubela, Dušek - Horký, Poulíček, Machala - Machač, Koffer, Pochobradský - M. Kratochvil. Trenéři: Lubina a Čáslava.

Ohlasy trenérů:

Jiří Šlégr (Litvínov): "Mně se zápas hodnotí určitě lépe vzhledem k tomu, že jsme vyhráli, ale samozřejmě byl specifický především po mentální stránce. Prakticky oběma týmům už v této fázi o nic nejde. My jsme si řekli, že budeme hrát stejný hokej jako poslední čtyři zápasy základní části. Zařadili jsme mladé hráče a dali jim role i do oslabení a přesilovek. Ve třetinách jsme vždy hráli prvních deset minut, co jsme chtěli, pak jsme od toho odstupovali a dělali chyby. Ve třetí třetině jsme to zlomili a já jsem rád za kluky jako jsou Myšák, Svoboda, Havelka, kteří jsou možná naše budoucnost, že si dnes dali nějaké góly a vyhráli jsme."

Ladislav Lubina (Pardubice): "Vzal jsem hráče, kteří by si o místo v týmu měli zahrát. Vzal jsem mladé hráče a hráče z juniorky, ale nemohu říct, že by mě dneska někdo přesvědčil o tom, že si zaslouží extraligový dres. Utkání jsme si prohráli v prvních deseti minutách třetí třetiny, kdy jsme neproměnili několik gólových příležitostí. I někteří naši mladí hráči, kteří hrají extraligu prvním rokem, si začali hrát na špílmachry. A to se prostě nedělá. Hlavně se to vždycky vymstí. S tím jsem hrubě nespokojený, protože paradoxně s jedním z nich, kteří to předvedli, jsem měl dnes ráno na toto téma pohovor. Ve třetí části jsme inkasovali čtyři góly ze šesti střel, k tomu není moc co dodat."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články