Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Chomutov dokonal překvapení a na úkor Třince postoupil do semifinále

Chomutov ‒ Piráti jsou největším překvapením dosavadního průběhu extraligového play-off. V šestém zápase udolali Třinec 5:3, ačkoli prohrávali po první třetině už 1:3, a ovládli sérii 4:2 na zápasy. Chomutov tak postoupil přes favorizované Oceláře poprvé v historii do semifinále extraligy. Piráti opět úřadovali v přesilovce, kterou dvakrát využili včetně vítězné branky Poletína ve 44. minutě. Chomutov narazí na Liberec, druhé semifinále tvoří Hradec Králové a Kometa Brno.

Piráti Chomutov
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Chomutov, který v předkole proti Mladé Boleslavi otočil sérii z 0:2 na konečných 3:2 po úvodních porážkách doma, má již nyní jisté nejlepší umístění od sezony 1957/58, kdy skončil čtvrtý. V boji o finále čeká svěřence kouče Vladimíra Růžičky obhájce titulu a vítěz základní části Liberec, který vyřadil Plzeň. Mohou mu tak oplatit loňské vyřazení ve čtvrtfinále 0:4 na zápasy.

Úvodní minuty patřily domácím, ale první větší možnost přišla z Krepsovy hole. Na začátku osmé minuty čelili Piráti první přesilovce Třince. Během ní sice Laco vychytal Rákose, ale sedm vteřin po jejím skončení otevřel skóre tečující Petružálek.

Zanedlouho se hosté provinili špatným střídáním. Růžička během početní výhody dlouho držel kotouč a vyčkával s přihrávkou, rozhodl se však velice dobře ‒ po jeho asistenci vyrovnal Skokan. Humlova teč při další možnosti Severočechů skončila těsně mimo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 6. utkání Chomutov - Třinec

Zdálo se, že Oceláři vykročili za výhrou v 17. minutě, kdy se během 17 vteřin prosadili prvními trefami v letošních vyřazovacích bojích útočníci Rákos a Adamský. Rákos si našel puk odražený od zadního hrazení a z úhlu trefil odkrytou branku. Adamský udělal statistu z beka Flemminga a tváří v tvář předčil Laca.

Obraz hry, v němž měli hosté herně i výsledkově navrch, se však od druhé třetiny změnil. Hodně k tomu dopomohlo i snížení Mrázka z 29. minuty, kdy ho výtečně našel Raška. Domácí vycítili šanci a šli si za ní. Ve 37. minutě měli ale štěstí, když zcela zapomněli na Rákose, který proti Lacovi zkusil blafák do bekhendu, jenže trefil jen tyčku.

Následovala přesilovka Chomutova, kterou sice zkrátil Růžičkův faul, ale stihla se do ní vejít obrovská možnost Humla na vyrovnání. Hamerlík byl však proti. V oslabení Pirátů pak Skokan obral po Hamerlíkově pravici o kotouč Draveckého a 11 vteřin před druhou přestávkou vyrovnal, když si pohrál s Hamerlíkem.

Na začátku 44. minuty dovršil Chomutov velký obrat. Flemming nahodil při přesilovce puk od modré čáry a ten s přispěním Poletínovy teče skončil mimo Hamerlíkův dosah za jeho zády. Euforii v hledišti mohla ještě posílit brzy následující přesilovka, v níž měli velké šance Kämpf a Skokan, ale Piráti neuspěli ani ve 20 vteřin trvající hře pět na tři.

Laco se poté vytáhl proti Netíkovi. Na hokejky hostů se čím dál více lepila nervozita a pět minut před koncem navíc fauloval Kane. V závěru to Oceláři zkusili bez brankáře, jenže Rutta byl nemilosrdný a ukončil jim sezonu, zatímco Severočeši dál žijí svůj sen.

"To byla naprostá euforie. Skákal jsem tak, že jsem se málem neudržel na bruslích. Bylo to super, už jsem doufal, že je opravdu hotovo," popsal svou radost po gólu na 5:3 úspěšný střelec.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 6. zápas:

Piráti Chomutov - HC Oceláři Třinec 5:3 (1:3, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Skokan (V. Růžička ml., Kämpf), 29. J. Mrázek (Raška), 40. Skokan, 44. Poletín (Flemming), 59. Rutta (Koblasa, Kämpf) - 10. J. Petružálek (Netík, Kreps), 17. Rákos (Krajíček, Kreps), 17. Adamský (Kane). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Hradil - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:8, navíc Marosz (Třinec) 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5250 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.

Chomutov: Laco - Rutta, L. Chalupa, Flemming, Skinner, Valach, Dlapa, J. Mrázek - Skokan, Huml, Tomica - Vondrka, V. Růžička ml., Sklenář - Raška, Kämpf, Koblasa - D. Kaše, Šťovíček, Poletín - od 21. navíc Lauko. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Třinec: Hamerlík - Krajíček, M. Doudera, Nosek, L. Galvas, Hrabal, Jank, Adámek - J. Petružálek, Kreps, Rákos - Martin Růžička, Marosz, Dravecký - Netík, Kane, Adamský - Hrňa, Jašek, Cienciala. Trenéři: Kýhos a Mucha.

Vladimír Růžička st. (Chomutov): "Věděli jsme, že nás doma čeká zase těžké utkání. Třinec hraje dobře, je silný a má výborné hráče dopředu i beky, co chtějí útočit. Bohužel jsme udělali chyby a dostali góly, zápas se pro nás nevyvíjel dobře. Od druhé třetiny jsme si jen řekli, že to trochu otevřeme. S tím, že buď dostaneme hodně, nebo na soupeře trochu zatlačíme. Gól na 2:3 nás trochu postrčil. Myslím, že rozhodující gól zápasu byl, kdy to tam vzal Dávid Skokan jejich hráči a 11 vteřin před koncem druhé třetiny vyrovnal na 3:3. Na tým jsem hrozně pyšný, musím před klukama smeknout klobouk."

Vladimír Kýhos (Třinec): "Myslím, že jsme si ten zápas prohráli sami. Hlavně v prostřední části, kdy jsme za stavu 3:1 a pak i 3:2 měli celkem čtyři samostatné nájezdy. Myslím, že kdybychom je proměnili a dali z nich třeba alespoň dva góly, tak jsme odskočili a zápas vyhráli. Domácí pak srovnali, z mého pohledu to byl také rozhodující moment, když jsme dostali při naší přesilovce gól na 3:3. Bylo by daleko lepší jít do šaten za stavu 3:2, což se nestalo. Vyřazení není nic veselého, člověk je z toho samozřejmě smutný, protože jsme chtěli dokázat daleko víc, ale je to sport. Nedá se nic dělat."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články