Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Český hokej je v ohrožení, zní z extraligy. Kapitáni klubů napsali Babišovi

Na premiéra Andreje Babiše (ANO) se obrátili lídři extraligových klubů. Kapitáni čtrnácti mužstev žádají o výjimku z krizových opatření, která by umožnila profesionálním hokejistům trénovat ve vnitřních prostorách, volají také po pokračování soutěží. Tvrdí, že současná opatření ohrožují existenci českého hokeje.

Hokejisté Olomouce
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

"Bez umožnění tréninků ve vnitřních prostorách, na ledových plochách našich hokejových stadionů, bohužel každým dnem ztrácíme možnost připravovat se na soupeření s nejlepší domácí i zahraniční konkurencí," napsali hokejisté. "S blížícími se termíny reprezentačních akcí nejen A-mužstva, ale také juniorského mistrovství světa v prosinci 2020 a lednu 2021 je situace o to vážnější, neboť ve srovnání se zahraničím, kde k obdobným opatřením až na výjimky nepřistoupili, je konkurenceschopnost našich reprezentací výrazným způsobem ohrožena."

O existenci hokeje se obávají kvůli obrovským finančním ztrátám jednotlivých klubů. "Ze vstupného, reklamy i sponzoringu," uvádí se v dopise. "(Ztráty) tvrdě dopadají nejen do právní a ekonomické sféry klubů, ale z důvodu objektivní nemožnosti plnění hráčských smluv také do právní a ekonomické sféry všech profesionálních hokejistů," konstatovali kapitáni.

Hokejisté chtějí udělat vše, aby znovu mohli vyjet na led. Počítají s přípravou v nejpřísnějších hygienických podmínkách pod neustálým lékařským dohledem a za současného pravidelného testování. V této souvislosti také poukázali na to, že téměř 75 procent hráčů a členů realizačních týmů už nákazou prošlo a případy opakované nákazy se v současnosti v klubech neobjevují.

Je nám líto, video expirovalo.
Také hokejisté píší Babišovi, bojí se o existenci svého sportu

"Pokračování v hokejových soutěžích za současně předem striktně nastavených hygienických podmínek a opatření může navíc posloužit jako naděje pro celou společnost, že při striktním dodržování všech nařízení a hygienických opatření je zachování běžného fungování naší společnosti možné," uvedli hokejisté.

V Česku se kvůli nárůstu počtu případů nákazy covidem-19 zastavil sportovní život a byla uzavřena vnitřní sportoviště po koronavirových opatřeních vlády v pondělí 12. října. Výjimku dostaly pouze mezinárodní akce jako zápasy fotbalové Evropské ligy či ženský tenisový turnaj v Ostravě. Zástupci fotbalu a hokeje jednali o možném znovuzahájení nejvyšších soutěží, ale situaci zkomplikovala aféra ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který se zúčastnil schůzky v uzavřené restauraci. Kvůli tomu ve funkci skončil a nově ho nahradil Jan Blatný.

ČUS žádá povolení tréninků ve vnitřních prostorech

Česká unie sportu (ČUS) vyzvala ministerstvo zdravotnictví k povolení tréninků profesionálních sportovců na vnitřních sportovištích. Kluby i jednotlivci ztrácejí konkurenceschopnost, některé kluby v halových kolektivních sportech mohou bojovat o svou existenci, upozornila ČUS.

"Česká republika je znevýhodněna oproti ostatním zemím, kde příprava i soutěže profesionálů za nastavených podmínek probíhají," připomněl předseda ČUS Miroslav Jansta.

Profesionální sportovci nesmějí plnohodnotně vykonávat své zaměstnání. "Jejich pracovní výkon je podmíněn pravidelnou přípravou. Zastavení činnosti profesionálních klubů v kolektivních sportech reálně ohrožuje jejich existenci, protože jejich finanční situace vyústí v ekonomický krach. Již se tak bohužel děje. Dále je zastavena příprava ke státní reprezentaci ČR. A to na úrovni reprezentačních družstev i profesionálních klubových týmů a jednotlivců v evropských soutěžích. V některých sportech se brzy konají kvalifikace na mistrovství Evropy, světa a olympijské hry," doplnil Jansta.

Řada jednotlivců a týmů to řeší přípravou v zahraničí, ale to zejména u kolektivních sportů plnohodnotný trénink v Česku nahradit nemůže. ČUS vyzývá ministerstvo zdravotnictví ke stanovení opatření umožňujících trénink profesionálů. "Vážený pane ministře, naléhavě Vás žádáme o projednání a stanovení racionálních podmínek, které by umožnily sportovní přípravu této přesně definované, velmi omezené skupiny sportovců na vnitřních sportovištích tak, aby nucenou přestávkou nedošlo k jejich znevýhodnění ve sportovní, ale i hospodářské soutěži," doplnil Jansta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články