Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Červený půjde nejspíš s platem dolů, ale ujišťuje: Chci zůstat v Kometě

Těžká doba vyžaduje úsporná opatření. Kometa musí jednat a je si toho vědom i útočník s reprezentačními zkušenostmi Rudolf Červený. S klubem se stejně jako spoluhráči dohodl na snížení platu v době pandemie koronaviru, kvůli níž se předčasně ukončil ročník hokejové extraligy. Pro web ctsport.cz přiblížil i stav jednání s brněnským celkem o budoucnosti či o tom, jak bylo nepříjemné zranění, které jej vyřadilo na třetinu základní části ze hry. 

Forvard Komety Rudolf Červený v utkání proti Kladnu
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Zatím nucenou pauzu snáší dobře. Červený se věnuje rodině víc, než by si mohl dovolit v rozjeté sezoně. "Hraju si s dcerkou. Jsme na zahradě, jinak v bytě. Snažíme se ten čas využít co nejvíc spolu," usmívá se třicetiletý útočník.

Zároveň ale řeší i méně příjemné věci. Pozastavení většiny aktivit Komety s sebou pochopitelně nese určité restrikce v platových podmínkách. Brněnští hráči se domluvili s majitelem a koučem Liborem Zábranským.

"Přistoupil jsem na snížení, které mi pan Zábranský tak nějak navrhnul. Bavil jsem se s několika dalšími kluky a přistoupili na to taky. Všichni táhneme za jeden provaz, situace se týká nás všech. Jde o to, aby klub mohl dál fungovat a v září se na stadionu zase všichni sešli," říká Červený.

SNÍŽENÍ MZDY ZHRUBA NA POLOVINU

Český hokej klubům navrhoval krátit mzdy u stěžejních hráčů až do výše padesáti procent. "Tak nějak to souhlasí, co svaz doporučil. Tak se to určitě pohybuje," podotýká Červený.

"Samozřejmě vidím, jaká je situace. Netýká se to jen hokeje, ale i jiných firem. Lidi v jiných zaměstnáních doteď nemohou chodit do práce. Hlavní je, aby klub mohl fungovat. Není to teď o nějakém egu nebo jít do nějakého klinče. Každý se musí trochu uskromnit a přečkat to," pokračuje šikovný forvard.

Některé kluby včetně jeho bývalého zaměstnavatele Hradce Králové vypověděly hráčům smlouvy na základě nemožnosti jejího plnění kvůli zásahu vyšší moci. Mountfield se rozloučil s pěticí hráčů, Chomutov dokonce se všemi hokejisty nad 22 let.

"Ani nevím, jestli kluby mohou hráče propouštět na základě tohoto bodu. Myslím si, že to někdo dá právníkům. Pokud klub měl přislíbené nějaké peníze od sponzorů plynoucí z účasti v play-off a teď nemá ani korunu, tak mu asi nic jiného nezbývá. Ale myslím, že by se měl vždy domluvit s hráči. Vyřešit to tak, ať je to schůdné pro obě strany," sděluje Červený.

Vizitka Rudolfa Červeného

Narození: 6. srpna 1989, 30 let, České Budějovice
Pozice: levé křídlo či centr 
Držení hole: levá
Kariéra: České Budějovice, Regina Pats (Kanada/WHL), Hradec Králové, Mladá Boleslav (hostování), Hradec Králové, Slovan Bratislava (KHL), Brynäs (SHL), Hradec Králové, Kometa Brno
Loňská sezona: 36 zápasů - 17 bodů (6+11)
Reprezentace: 16 zápasů - 8 bodů (2+6)

Kompromis ohledně smluvních podmínek bude hledat reprezentant i s majitelem Zábranským v příštích týdnech. Šéf Komety v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že bude rád, když za přijatelných okolností Červený zůstane. Tedy Zábranský očekává, že platy top hráčů po krizi půjdou dolů.

"Jsem s panem Zábranským v kontaktu. Určitě se pobavíme, jestli bude třeba, abych šel s platem dolů, nebo úplně odešel. Doufám, že to snad ale ne. Přišel jsem do Komety, abych tady hrál. Mám podepsanou nějakou smlouvu, kterou bych rád dodržel. Chtěl bych zůstat v Brně a věřím, že to tak i dopadne," prohlašuje.

Na jednání se spěchat nemusí, už jen z důvodu současné situace, ale i smlouvy. Kontrakt má sice Červený až do sezony 2022/2023, ale trochu odlišně postavený. "Mám smlouvu do konce dubna a pak až od 1. července. Vždy jen na deset měsíců. Máme dost času se o tom pobavit. Nemusíme to vyřešit v nejbližších dnech. Teď budu ale de facto bez platu," popisuje českobudějovický rodák.

Jeho zájem pokračovat na jihu Moravy umocňuje prostředí v klubu. "Z hlediska přístupu všech v realizačním týmu i hráčů je to parádní organizace. Jsem rád, že jsem jejím členem, a nemůžu se dočkat, až se zase sejdeme. Uvidíme, jak nás krize ovlivní a kolik se nás v létě potká. Věřím, že se majitel pokusí tým udržet a případně nějak posílit."

Útočník Rudolf Červený po střetu v utkání 29. kola s Plzní, z něhož si odnesl otřes mozku
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Především bude mít Červený šanci se brněnskému publiku pořádně představit. Zatím totiž stihl pouze šest zápasů, v nichž jednou skóroval. Na konci přestupového termínu v lednu odešel do Komety už se zdravotními potížemi z Hradce Králové.

V 29. kole to odnesl v utkání proti Plzni po jednom ze střetů. Utrpěl lehký otřes mozku a poranění krční páteře. Zpět do akce naskočil ve 47. kole. "Už v závěru základní části to bylo vše v pohodě. Musím zaklepat."

Pauza se ovšem protáhla na dva měsíce a osmnáct duelů. "Neomezovalo mě to nějak při normálním životě, ale měl jsem furt zablokovaný krk. Tuhlo mi to, a když to řeknu laicky, tlačilo to na nervy. Dostavily se závratě a točila se mi hlava nebo mě bolela po cvičení. Nešlo moc dělat než čekat, až se krční páteř pořádně uvolní. Chodil jsem k fyzioterapeutům, kteří mně extrémně pomohli. Ale každé zranění má nějaký svůj čas hojení, musel jsem vydržet."

CHYBÍ MI ADRENALIN ZE ZÁPASŮ

V závěru základní části si to vyzkoušel ve druhém útoku po boku Tomáše Plekance a Martina Erata. "Mluvili jsme hodně o tom, jak řešit situace v zápase. Moc jsem se na play-off těšil. Jen škoda, že sezona skončila," posteskne si.

"Dlouho jsem nehrál, pak jsem musel extrémně trénovat, abych do toho naskočil na nějaké úrovni. Za pár utkání byl konec. Chybí mi adrenalin z těch zápasů," přidává Červený, který si alespoň na připomenutí atmosféry vyřazovacích bojů doma pustil v televizi jedno z utkání Archivu Z mezi Vsetínem a Spartou.

Mimo to udržuje tělo v kondici a čeká na další zprávy o tréninkových plánech z klubu. Na individuální přípravu je však z posledních sezon zvyklý. "Teď si jdu maximálně zaběhat do lesa, protáhnout se. Úplný trénink to není. Do začátku nové sezony, do toho září, je opravdu hodně času. Spíš odpočívám, dávám tělo dohromady. Pak začnu plnit plán," dodává na závěr. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články