Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Čermák se těší na páté finále v kariéře: Když poznáte chuť vítězství, prohrávat nechcete

Ve 40 letech už vše bere s nadhledem, i extraligové finále. Leoše Čermáka čeká už pátý boj o mistrovský titul. Po zisku stříbrných medailí s Vítkovicemi v roce 2002 dosáhl na další dvě druhá místa s Kometou a loni vyšperkoval sbírku v brněnském dresu nejcennější trofejí. Přímý přenos 1. finálového utkání Oceláři Třinec - Kometa Brno sledujte v sobotu od 18:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Leoš Čermák v dresu Komety Brno
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Finále extraligy je za odměnu. Pro každého hokejistu je maximem v kariéře. Hrát zápasy, v nichž o takovou poctu jde. Když můžete získat pohár a zvednout jej nad hlavu," řekl Čermák, který před měsícem oslavil čtyřicetiny. "Před zápasy se dostavuje příjemné chvění v těle. Nervozita ale není na místě. Když je člověk mladší, tak z toho má třeba těžší hlavu," doplnil.

Kometa cestou do finále ztratila jediný zápas. Vítkovice ve čtvrtfinále vyřadila 4:0 a Plzeň zdolala v pěti duelech. Teď ji čeká poslední překážka - Třinec.

"Chuť mám stále stejnou, spoluhráči také. Každý se na finále těší. Víme, o co jde. Na hecování zatím nedošlo, na to je čas až před zápasem. Loni se nám podařilo získat titul, a když poznáte chuť vítězství, prohrávat nechcete. Nejhorší je po mých zkušenostech porážka ve finále a pohled na vítěze, jak se radují. To je skoro lepší prohrát o kolo dřív," poznamenal odchovanec Třebíče.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 5. semifinále Plzeň - Brno

Jedenáct let se žádnému týmu nepodařilo obhájit titul. Naposledy vyhrála nejvyšší soutěž dvakrát po sobě v letech 2006 a 2007 Sparta. Nyní na ni může navázat Kometa, jež se v sezoně vyhnula krizím, které v posledních letech provázely mistrovské týmy.

"Jednou z příčin je, že změny v našem týmu byly minimální. Od začátku sezony jsme se připravovali stejně poctivě. V reprezentačních přestávkách jsme drželi loňský tréninkový model. Trenéři i kabina si to pohlídali a vyplatilo se to. V play-off víme, co jsme schopni hrát a co můžeme dokázat. Toho se držíme. Chceme vyhrát a získat titul. Máme další šanci," řekl bývalý hráč Slavie Praha, Vítkovic, Liberce a v KHL Novosibirsku, Ufy a Novgorodu.

Třinec považuje navzdory absenci jedné z hlavních střeleckých opor Martina Růžičky za velmi silného protivníka. "Jejich nejlepší hráč, který nejvíce skóroval, určitě chybí. Ale zase se objevili ostatní. Nemyslím si, že by to soupeře mělo brzdit," myslí si Čermák.

Právě jeho čtvrtá útočná řada by měla pokrýt v play-off střelecky úspěšnou formaci Michala a Ondřeje Kovařčíků s Davidem Ciencialou. "Této trojici se dařilo. Ale Třinec má čtyři vyrovnané útoky. Musíme je pokrýt všechny. Nebo minimalizovat jejich šance. Dobře bruslí a jsou v optimální formě. Jak a na koho budeme nasazovaní, to záleží na trenérech. Musíme se soustředit na náš výkon," dodal Čermák.

Dočekal chce po zranění část finále stihnout 

Zranění ruky jej pravděpodobně nezastaví. Útočník Martin Dočekal by rád nastoupil do středečního duelu v Brně. Sedmadvacetiletý hráč se zranil 17. března ve třetím čtvrtfinále s Vítkovicemi, od té doby sledoval zápasy z tribuny. Na ruce měl do začátku tohoto týdne sádrový obvaz, nyní regeneruje a posiluje.

"Zatím mám ruku ochablou, musím ji posílit a rozhýbat. Střelbu mám ještě zakázanou," popsal Dočekal, jenž obvykle hraje ve čtvrté útočné formaci.

V základní části extraligy vstřelil 10 gólů a připsal si 12 asistencí. Teď věří, že se dostane rychle zpět do formy. Pod vedením kondičního trenéra posiloval zejména nohy a jezdil na kole. "Ale také jsem bruslil. V teplácích, bez rukavic a na čistém ledě, abych nevjel do rýhy a neupadl. V obloucích jsem jezdil opatrně," uzavřel Dočekal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články