Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Čajánek: Co se bude dít v Brně? Nevím, soustředíme se na sebe

Zlín - Góly vstřelené v přesilových hrách posunuly hokejisty Zlína do dvoubodového vedení ve finále play-off extraligy nad Kometou Brno. Berani využili tři ze sedmi přesilových her a zejména díky tomu zvítězili 3:0. Na všech gólech se asistencí podílel kapitán Petr Čajánek.

Rodinný souboj - vpravo Petr Čajánek, vlevo jeho synovec Jan Káňa II.
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Jak se nám někdy nedaří v přesilovkách prosadit, tak nám to tam napadalo. Jsme za to rádi a doufáme, že to bude pokračovat," pochvaloval si Čajánek.

Zlín v početních výhodách vstřelil čtyři ze šesti finálových branek a v sérii vede 2:0 na zápasy. "Jsme hrozně rádi, že jsme zvládli oba domácí zápasy. Teď se jdeme chystat na další," podotkl trojnásobný mistr světa, který usiluje o premiérový extraligový titul.

Klíčem k úspěchu je podle Čajánka týmový výkon. "Hrajeme jako tým. Je jedno, kdo gól zařídí. Jeden se nechá trošku dohrát, druhý blokuje střelu, třetí vyveze puk a někdo dá gól. Všichni hrajeme dohromady," řekl Čajánek, jenž si uvědomuje, že důležité je i udržení emocí a disciplína. "Snažíme se nebýt vylučovaní. Zatím nám to vychází a doufám, že vydržíme i dále. Je to ale samozřejmě jednodušší v momentě, kdy je mužstvo nahoře. Pak se emoce kontrolují lépe," pousmál se.

V obou finálových zápasech udržel nulu brankář Libor Kašík. "Důležitý je ale výsledek. Samozřejmě, že je to pěkné. Libor chytá skvěle a já doufám, že mu to vydrží. Play-off se ale nehraje na osobní statistiky nebo nuly, ale na to, aby mužstvo čtyřikrát vyhrálo. Z toho hlediska to důležité není, jsme ale rádi, že žádný gól nedostal," uvedl osmatřicetiletý centr prvního útoku.

Série se nyní přesunuje do Brna, kde se bude hrát v pondělí a v úterý. "Bude to jiné, budeme hrát venku. Jaké to ale bude, netuším. Nevím, co předvedou a jakou budou mít taktiku. My se ale budeme starat o sebe," dodal lakonicky Čajánek.

Kempný: Je to hokej, fauly se stanou

Dvakrát seděl na trestné lavici a dvakrát přihlížel gólové akci soupeře. Brněnský obránce Michal Kempný prožil značně nepovedený zápas. I kvůli jeho faulům Kometa prohrála. Poprvé Kempný putoval na trestnou lavici v 15. minutě a po 23 sekundách jeho pobyt ukončil agilní Ondřej Veselý.

"Balaštík dojížděl do Čiliaka, jehož se snažím chránit. Pak jsem si na Balaštíka klekl, a to bylo všechno. Žádný zákrok jsem v tom neviděl. Chtěl jsem ho odstavit od brankáře," popsal Kempný situaci, která vedla k jeho prvnímu vyloučení.

Podruhé vyfasoval menší trest za faul na Zdeňka Okála, jehož zasáhl do obličeje. "Nevím, jestli jsem ho trefil trochu do obličeje. Samozřejmě to bylo nechtěné. Bohužel jsem ale šel na trestnou lavici a inkasovali jsme," krčil Kempný rameny. "Je to hokej, fauly se stanou. Tak to zkrátka je." Jeho druhý pobyt na trestné lavici ukončil po 26 sekundách po ukázkové kombinaci Antonín Honejsek.

Konečný výsledek určil v 55. minutě ve třetí přesilovce druhým gólem v zápase Honejsek. Brno podalo lepší výkon než v předchozím zápase, přesto na vyrovnání série nedosáhlo. "V minulém zápase to bylo z naší strany ospalé. Bohužel jsme jim ale ve druhém darovali tři přesilovky a oni tři využili, je to škoda," mrzelo Kempného.

Brněnští hráči zatím ve finále nenašli recept na překonání pevné zlínské obrany. Libor Kašík proti nim udržel dvě nuly. "Překonatelná je. Víme, že mají hodně dobře propracovaný obranný systém. Musíme co nejvíce zjednodušit hru a tlačit všechno do branky a góly přijdou," uvedl třiadvacetiletý hráč.

Druhé finálové moravské derby nabídlo parádní hokejovou podívanou se vším, co k tomu patří. Na rozdíl od prvního zápasu už značně plály emoce. Brněnská střídačka nesla ve třetí třetině průběh zápasu nelibě. Vrcholem jejich frustrace byla přilba vhozená na ledovou plochu. "Snažíme se hrát agresivně a dohrávat souboje. Z toho to vyplyne. Nemyslím si, že by emoce byly přehnané. Podle mě to bylo v normálu," zhodnotil Kempný s nadhledem urputnou bitvu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články