Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Byl to velký skok, netajil mladíček Zadina po debutu v extralize

Hradec Králové - V sobotu se chystal na zápas v dresu pardubického staršího dorostu. Pak mu pípla na telefonu 'esemeska' a Filip Zadina poskočil o dvě kategorie výš. Poslal mu ji trenér prvního mužstva Richard Král a on v neděli prožil debut v hokejové extralize, zahrál si východočeské derby v Hradci Králové, jež jeho tým prohrál 1:4. Bylo mu přitom v době utkání pouhých 16 let a devět dnů.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve východočeském derby debutoval šestnáctiletý Filip Zadina

Přesto není ani zdaleka nejmladším hráčem v historii soutěže. Tím se stal v únoru 2005 teprve třináctiletý syn vsetínské legendy Michail Jaškin. Jenže zatímco Jaškin tehdy naskočil pouze na jedno symbolické střídání, aby si zahrál s otcem Alexejem v obranné dvojici, Zadina se zařadil mezi právoplatné členy mužstva.

"Byl to velký skok," přiznal urostlý útočník. Na ledě byl přes toto konstatování Zadina vidět. Především v první třetině, kdy ukázal velký talent i chladnou hlavu. A dokonce zařídil pro hosty přesilovku. "Možná to vypadalo, že jsem to nafilmoval, ale v souboji s panem Pilařem mu vylétla hokejka a trefila mě," popisoval.

Zkušený hradecký zadák mu pak vynadal a své si Zadina vyslechl i při cestě kolem hradecké střídačky. "Pánové tam něco pokřikovali, tak jsem jel radši na naši střídačku," usmál se Zadina, jenž nakonec při 15 střídáních odehrál přes 12 minut. Uctivé označení 'pán' použil při rozhovoru často. "V naší kabině mi kluci dovolili, abych jim tykal, ale respekt mít musím," prohlásil vzorně.

V prvním týmu Pardubic je ostatně pod dvojitou kontrolou. Pod trenérskou i rodinnou. Asistentem kouče Krále je totiž jeho otec Marek, někdejší výborný útočník Pardubic. "Já jsem Filipa nenasadil, to rozhodlo vedení, hlavní trenér," vykládal Zadina starší po zápase. "Ani jsem neměl čas ho sledovat," doplnil.

Pro rodinnou dvojici to není nic nového, spolu už působili v mládežnických týmech. "Táta se věnuje obráncům, proto jsem s ním nebyl v kontaktu," vysvětlil Zadina junior. Ten vyrazí v pondělí ráno do školy. Jaká bude jeho další hokejová budoucnost, to zatím netuší. Při debutu v Hradci Králové však ukázal, že může myslet i na další starty mezi elitou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články