Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Budeme apelovat na to, aby se restriktivní podmínka týkala kapacity hal, uvedl k opatřením Beneš

Od pátku 26. listopadu smí podle aktuálních protiepidemických nařízení na české hokejové stadiony jen tisícovka diváků. Kluby tak znovu zažívají výrazné ztráty v příjmech z prodaných vstupenek. Asociace profesionálních klubů (APK) proto bude chtít po ministerstvu zdravotnictví úpravu podmínky, která je paušálně nastavena na všechny sportovně-kulturní události.

Fanoušci na zápase v Litvínově
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

"Máme problém v tom, že jsme ze dne na den postaveni před hotovou věc a jsme to my jako kluby, kdo má něco vysvětlovat fanouškům. Není to názor jenom můj nebo náš, ale víceméně i Ústavní soud říká, že vláda, pokud přijme nějaké opatření, tak by ho měla zdůvodnit. Měla by říct, jestli to opatření je skutečně nezbytné a v jakém rozsahu," říká viceprezident APK Prokop Beneš, který v asociaci zastupuje klub třineckých Ocelářů.

"My jsme na tisíci návštěvnících a nerozlišují se haly podle kapacity, nerozlišují se ani různé sály pro kulturu. My jsme jako profesionální sport v tomto opatření pod jedním bodem. Vláda má podle Ústavního soudu povinnost ty věci racionálně a přesvědčivě vysvětlovat. Jak ale máme fanouškům vysvětlovat věci, které nám nejsou vysvětleny a kterým sami logicky nerozumíme?" ptá se Beneš v reakci na nečekané rozhodnutí z minulého týdne, které povoluje maximální návštěvu tisíce fanoušků na jednom utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Beneš: Z opatření jsme nešťastní

O novém nařízení rozhodla dosluhující vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) ve čtvrtek s platností od 18 hodin následujícího dne, tedy pátku 26. listopadu, bez předchozí konzultace s profesionálními kluby.

"My bychom se s tím vypořádali daleko lépe, kdyby tam existovala nějaká komunikace, nějaká prevence. To opatření bylo de facto přijato ze dne na den. My jsme z toho nešťastní, nevíme, co bychom už udělali, abychom vyhověli a mohli s nějakými diváky vůbec hrát," zoufá Beneš.

"Rozhodně nejsme pro nějakou anarchii, ale zkrátka postrádáme předvídatelnost, to, že nám před ligovými koly přijde nařízení, dokonce se to v některých případech láme," dodává Beneš s ohledem na fakt, že některé zápasy měly v pátek úvodní vhazování už v 17:30.

Kluby loni tratily stovky milionů korun

Právě omezená kapacita publika s platnou bezinfekčností je pro kluby největším problémem. Vrací se tak neblahé vzpomínky na předchozí sezonu, kdy kluby tratily nemalé peníze, když se muselo hrát úplně bez diváků. "Budeme apelovat na to, abychom dosáhli změny této restriktivní podmínky stanovené podle počtu tak, aby se ta podmínka týkala kapacity hal," poukazuje Beneš, že by se mělo nově přihlížet k tomu, že každý stadion v Česku má různou kapacitu.

"Za Třinec to bylo 28,4 milionu korun, za celou extraligu to jsou desítky stovky milionů. Naše hala má kapacitu 5400 (diváků) a nepatří mezi největší v extralize," říká Beneš ke ztrátám třineckého klubu v minulé sezoně.

Kluby se snaží dělat všechno pro to, aby byl hokejový stadion bezpečným prostředím. "Proočkovanost hráčů v některých klubech atakuje sto procent. Apelujeme na fanoušky, aby se nechali očkovat. Samozřejmě také vnímáme tu část fanoušků, kteří chtějí na hokej pouze s testováním. Nicméně se nám budou těžko vysvětlovat kampaně pro očkování, když se nám ani očkovaní fanoušci na hokej nedostanou, na rozdíl od hospody," myslí si Beneš.

V Evropě je přitom rozdílný přístup. "Máme informace, jak to funguje v ostatních ligách. Kromě Rakouska, kde diváci nejsou povoleni, jsou v Německu povolené kapacity od 25 do 100 procent diváků. Podle spolkových zemí se 25 % týká pěti týmů, u tří týmů je to 50 % a zbytek je 75 až 100 %," předkládá Beneš.

"Ještě bych zmínil Švýcarsko, kde to je bez omezení, Spengler Cup je pořádán také bez omezení diváků. Ve Švédsku a ve Finsku se diváci prokazují covidpasem a restrikce tam nejsou," říká Beneš.

APK se také podle slov Beneše opět výrazně přiblížila převzetí řízení extraligy od hokejového svazu od sezony 2022/2023. "Jsme poměrně dost daleko," dodal k vývoji v procesu s tím, že do konce kalendářního roku by měla APK předat svazu finální smlouvu úřední cestou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články