Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Brno udolalo v prodloužení Plzeň a vyzve Spartu

Brno - Hokejisté Brna jsou čtvrtým semifinalistou extraligy. V šestém zápase série Kometa porazila úřadujícího šampiona z Plzně 4:3 v prodloužení. Vítězný gól vstřelil v čase 64:19 Hynek Zohorna. Celou sérii vyhrálo Brno 4:2, jeho soupeřem v boji o finále bude pražská Sparta. Už nyní je tak jisté, že jméno nového mistra extraligy se bude měnit posedmé za sebou. Naposledy obhájila titul Sparta v roce 2007.

Hynek Zohorna z Brna se raduje z gólu
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Kometa sice měla lepší vstup do zápasu, ovšem Plzeň ve druhé třetině v rozmezí necelých osmi minut třemi góly otočila stav, k vítězství ji to ale nestačilo. Brno ve třetí části vyrovnalo a poté v prodloužení rozhodlo o postupu do semifinále.

Kometa vsadila na stejné složení formací jako v posledním vítězném duelu. Kouč Plzně Milan Razým naopak při absenci nemocného Dudy přeházel všechny čtyři útočné řady. Brňanům dopomohly k úvodnímu drtivému tlaku dvě přesilové hry, ve kterých ale převahu gólově nezúročili. Plzeň postupně srovnala krok, do vyložené šance ji domácí zadáci nepustili a střely ze střední vzdálenosti kryl brankář Čiliak.

Kometa se dostávala častěji k zakončení. Brankář Machovský byl dlouho nepropustný. Až v 17. minutě při signalizované výhodě udržel puk dravý domácí útočník Raška, přes Žižku se dostal kotouč k nekrytému Zohornovi, který překonal Machovského.

Ve zcela jiné roli se představili Indiáni ve druhé třetině. Do svého herního rejstříku přidali agresivitu v prostoru před brankou, důrazné napadání soupeře hned po ztrátě kotouče. Kometu taktika zaskočila a tlaku protivníka nestačila odolávat. V rozmezí 139 sekund Plzeň góly Indráka a Petrušky otočila výsledek. Kometě se podařilo vyrovnat při přesilovce pět na tři, kdy našel Hruška volného nejproduktivnějšího hráče Brna Němce. Ovšem i Plzeň ukázala, že dokáže využít početní výhodu, když Lev protlačil přes Čiliaka kotouč za brankovou čáru.

Brňané v úvodu třetí třetiny přestáli oslabení a ve 44. minutě Jakub Svoboda tečoval Čermákovu střelu z úhlu a srovnal skóre. Čtyři minuty před koncem při přesilovce uchránila po Němcově střele brankáře Machovského jen tyčka. V prodloužení se po chybě Plzně v rozehrávce dostal ke kotouči Koreis a po jeho přihrávce si Zohorna položil Machovského a blafákem vstřelil postupový gól.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň 4:3 v prodl. (1:0, 1:3, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 17. H. Zohorna (Žižka, Raška), 27. V. Němec (J. Hruška, Kempný), 44. Jakub Svoboda (Čermák, Jan Hanzlík), 65. H. Zohorna (Koreis) - 23. Indrák, 25. Petruška (Indrák, T. Sýkora), 31. Lev (Kašpařík, J. Jeřábek). Rozhodčí: Fraňo, Hradil - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.

Brno: Čiliak - Miller, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - Jakub Svoboda, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - H. Zohorna, Raška, Pivko - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Plzeň: Machovský - Jiří Hanzlík, Seman, Slovák, J. Jeřábek, Mozík, Moravčík - Kratěna, Martin Straka, Schleiss - Indrák, Lev, Pletka - Holec, Kašpařík, Vlasák - M. Dvořák, T. Sýkora, Pitule - od 21. min. Petruška. Trenéři: Razým a Michal Straka.

Vladimír Kýhos (Brno): "Potvrdilo se, že udělat poslední čtvrtý krok není jednoduché. I když to po první třetině vypadalo nadějně a soupeře jsme nepustili do žádné šance. Asi jsme se uspokojili. Plzeň ke konci první třetiny přitvrdila. Na to jsme hráče připravovali. Soupeř musel něco udělat, aby zápas otočil. Rozhodující bylo, že když se Plzeň dostala do vedení a hrála přesilovku, tak nezvýšila náskok na rozdíl dvou branek. To už by bylo hodně těžké dohánět. Tlak na hráče by byl velký. Tak jako v Brně vyhrála Plzeň šťastným gólem, tak my jsme šťastným gólem vyrovnali a v prodloužení rozhodli."

Milan Razým (Plzeň): "Dnešní zápas bych moc nerozváděl. Hrál se skvělý hokej před výbornou diváckou kulisou. Stejně to bylo i v předcházejících zápasech. Celá série byla vedena v duchu fair play. Mám pro ni jen pozitivní slova. Navzdory tomu, že jsme vypadli. Brno postoupilo zaslouženě. O krok bylo lepší. My jsme si sérii neprohráli dnes, ale na domácím ledě. Když ze tří zápasů dvakrát prohrajeme, tak je těžké proti tak kvalitnímu týmu, jaký má Brno, uspět. O vítězství jsme se porvali a vypadli se vztyčenou hlavou."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy