Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Brno hradecké prokletí nezlomilo. Emotivní bitvu plnou gólů rozhodl v nájezdech Pavlík

Jestli v extralize existuje tým, proti kterému se hokejistům Brna nedaří, je to Hradec Králové a obhájci titulu si na něm vylámali zuby už pošesté v řadě. Emotivní bitva v 33. kole extraligy plná vyloučení skončila po základní hrací době 4:4 a o výsledku nakonec rozhodly až nájezdy. V nich se jako jediný prosadil Radovan Pavlík. Dvě branky si v zápase připsali obránce domácích Tomáš Malec a útočník hostů Radek Smoleňák.

Hradecký Radek Smoleňák se snaží prodrat ke Karlu Vejmelkovi v bráně Komety Brno
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Domácí tým začal aktivněji a vytvořil si i šance, ovšem tu Vondráčkovu zlikvidoval jistý brankář Pavelka. Kometa i dnes dokázala, že má silné přesilovky. Proti Hradci využila hned první a stačilo jí na to pouhých šestnáct sekund. Přesně mířil obránce Štencel.

Brzy však bylo vyrovnáno, Rosandičovu střelu od modré v závaru dorážel Smoleňák, ovšem na potvrzení gólu od videorozhodčího se čekalo téměř deset minut. "Myslel jsem hned, že je to gól," řekl Smoleňák.

I v dalším průběhu měla o něco více ze hry Kometa, ale Holíkovu střelu po přihrávce Zaťoviče pohotově zlikvidoval Pavelka. Na začátku druhé třetiny byl blízko svému druhému gólu Smoleňák, ale trefil jen tyčku Vejmelkovy branky. Kometa se vrátila ke své nátlakové hře, nicméně v rozhodujících fázích chyběla přesnost a někdy i jednoduchost kombinací.

Pokud přece jen něco prošlo až do brankoviště, byl spolehlivou instancí v tomto prostoru gólman Pavelka, jehož podporovala kompaktní obrana. Závěr druhé třetiny byl velmi hektický a emotivní. Hradec nevyužil 103 vteřin trvající dvojnásobnou přesilovku, ale krátce po uplynutí prvního trestu Smoleňák opět prokázal důraz a protlačil puk za brankovou čáru. Na ledě se strhly potyčky, trestné lavice se zaplnily a hustou atmosféru uťala až závěrečná siréna.

"Měli jsme být více agresivní, oni hodně chodili do Vejmelky, těžko se odstavovali od puku," shrnul závěr druhé třetiny ze svého pohledu brněnský obránce Michal Gulaši.

Ve třetí třetině byla patrná snaha Komety o vyrovnání, domácí tým mimo to zvýšil agresivitu a brzy se dočkal. Po vyhraném buly pálil od modré čáry přesně Malec a bylo to 2:2. Jenže Hradec využil následnou přesilovku za několik vteřin. Nahození Zámorského šikovně tečoval Koukal a naklonil tak misky vah na stranu hostí.

Východočeši sice eliminovali první formaci Komety, ale roli střelců na sebe vzali obránci. Malec se trefil podruhé v zápase. "Celkově jsem ale zklamán. Měli jsme v prodloužení šanci na druhý bod, ale neurvali jsme ho. Byl to tvrdý zápas, ale bez záludností," řekl Malec, který nepatří mezi vyhlášené střelce. Za posledních pět let dal jen deset branek.

Nicméně ani ne po minutě krásnou individuální akcí dal gól Pavlík. Brno se dočkalo vyrovnání minutu před koncem při power-play z hole Zaťoviče.

V prodloužení měl Smoleňák na holi hattrick, ale neproměnil trestné střílení a došlo na samostatné nájezdy. Jediným úspěšným exekutorem byl nakonec hostující obránce Pavlík, domácí Holík trefil tyč.

HC Kometa Brno - Mountfield Hradec Králové 4:5 po sam. nájezdech (1:1, 0:1, 3:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Štencel (M. Erat, Plekanec), 43. Malec (Bartejs, Plekanec), 52. Malec (Köhler, Čermák), 59. Zaťovič (Müller, O. Němec) - 8. Smoleňák (Rosandič), 38. Smoleňák (Zámorský), 50. Koukal (Zámorský, Paulovič), 53. R. Pavlík, rozhodující nájezd F. Pavlík. Rozhodčí: Hodek, M. Petružálek - Brejcha, D. Jelínek. Vyloučení: 13:13, navíc Mallet - M. Chalupa oba 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 7458.

Brno: Vejmelka - O. Němec, Štencel, Schaus, Gulaši, Bartejs, Malec, Barinka - Mueller, P. Holík, Zaťovič - M. Erat, Plekanec, J. Hruška - Vondráček, L. Čermák, Mallet - Köhler, Süss, R. Zohorna. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Oslizlo a Horáček.

Hradec Králové: J. Pavelka - Zámorský, Linhart, Graňák, Cibulskis, F. Pavlík, Rosandič, Nedomlel - Smoleňák, Koukal, M. Chalupa - Vincour, Cingel, R. Pavlík - Paulovič, Bičevskis, Miškář - Vopelka, Dragoun, Rákos. Trenéři: T. Martinec, P. Svoboda a Krátoška.

Kamil Pokorný (Brno): "Myslím, že první i druhá třetina byly rozkouskované. Hra neměla tempo a pak přišla i nervozita. Hradec šel do třetí třetiny s náskokem a v ní se hrál opravdu parádní hokej. My jsme byli ti, kteří museli pořád dotahovat, a je škoda, že jsme nebyli trpělivější. Hradec nám vždycky odskočil. Vyrovnali jsme v power-play a došli si pro bod. Mohli jsme mít i dva, když jsme v prodloužení trefili břevno. Jinak musím říct, že to bylo strašně složité a náročné utkání. Pokud minutu před koncem prohráváte, tak i bod je dobrý."

Tomáš Martinec (Hradec Králové): "Jeli jsme sem s vědomím obrovské kvality Komety, a proto jsme chtěli hrát aktivně od samého začátku. Myslím, že se nám to dařilo až na ta zbytečná vyloučení, jichž se musíme vyvarovat. Celá druhá třetina byla rozkouskovaná, nejlepší hokej se hrál ve třetí třetině, v níž jsme naštěstí byli o gól vpředu. Vítězství si strašně vážíme, kluci podali kolektivní výkon a chtěl bych jim za to poděkovat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články