Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Boleslav dokázala otočit utkání v Hradci a zdolala Východočechy 5:4 v prodloužení

Hradec Králové - V prvním kole čtyřiadvacátého ročníku hokejové extraligy svedli bitvu hokejisté Hradce Králové s týmem Mladé Boleslavi. Utkání nabídlo gólové žně, o vývoji zápasu rozhodly především přesilové hry. Za Hradecké se dvakrát trefil Köhler, další branky přidali Bednář a Knotek. Hostům z Boleslavi se podařilo otočit průběh utkání a vyrovnat na 4:4. Za Boleslav vstřelil gól Vampola, po něm skórovali Žejdl, Hyka a Urban. Nerozhodný boj dospěl do prodloužení, kde se poprvé uplatnilo nové extraligové pravidlo tři proti třem. Prodloužení dokázali ovládnout mladoboleslavští a gólem Tomáše Urbana dokonali obrat zápasu. 

Radující se hokejisté Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK/Taneček David

První třetina byla mírně paradoxní. Hradec se brzy dostal do vedení. V přesilovce se prosadil Köhler, který chodil na hru v početní výhodě společně s první pětkou kapitána Bednáře. Jenže poté byla jasně nebezpečnější Mladá Boleslav. Útočník Orsava, který se dostal do dvou vyložených šancí však ani jednou neskóroval. Nejprve ho vychytal Kacetl a při druhé příležitosti v deváté minutě netrefil bránu.

Hradecký brankář pak zastavil i střelu Lence, rovněž šlo o jasnou možnost. To vše se stalo za stavu 1:0 pro Mountfield, hosté tedy mohli vyrovnat. Místo toho dávali na konci třetiny góly domácí. Nejprve se v 17. minutě trefil kapitán Bednář. Dal branku opět v přesilovce, našel si odražený puk. Stav 2:0 vydržel jen šestnáct vteřin.

Pak hradecký Knotek vyrazil do útoku, vystřelil, puk sražený obránci se k němu vrátil a on zvýšil na 3:0. Ani Mladá Boleslav ale neskončila první třetinu bez gólu. V 19. minutě využila přesilovku, když se trefil Vampola.

Druhá část zápasu začala hradeckým náporem a také chybou hostujícího gólmana Lukáše. Ten totiž nahozený puk ze střední třetiny nelapil do rukavic ani neodrazil do rohu, nýbrž přímo před dojíždějícího Köhlera. Vysoký útočník si lehce připsal druhou branku v utkání. Mladá Boleslav se však nevzdávala, přežila další dvě přesilovky domácích.

Jedna trvala dokonce pět minut, protože za faul kolenem byl na pět minut plus do konce zápasu vyloučen obránce Trončinský. Naopak jeho tým využil i druhou svoji početní výhodu, snížil Žejdl. Stoprocentní úspěšnost potvrdili hosté také v další přesilovce, na rozdíl jediné branky korigoval tečí nahozeného puku ve 40. minutě Hyka. Jak skončila druhá třetina, tak začala třetí.

Boleslav dorovnala třígólový náskok Hradce. Znovu se prosadila gólem z brankoviště. Tentokrát byl důrazný reprezentant Urban. Poté byla Boleslav mírně nebezpečnější než domácí. Do velké šance se dostal například Pacovský, jemuž poslal puk Urban, ale on nedotáhl samostatný nájezd na brankáře do zakončení. Puk mu po pokusu o blafák ujel do rohu. Hradec mohl jít do vedení ve dvou případech.

Zkušený Šimánek ani Američan Potulny ale své šance neproměnili. Poté už šlo spíše o náznaky možností, obě mužstva totiž velmi dobře bránila. Přesto se velmi dobrou střelu předvedl hradecký Jarůšek, ještě v minulé sezoně opora Mladé Boleslavi. Gólman Lukáš jeho ránu vyrazil ramenem. V poslední minutě dostala Boleslav další přesilovku, ale nakonec dospěl duel přes velkou šanci domácího Džerinše do prodloužení. V něm rozhodl tečovanou střelou hostující Urban.

Mountfield Hradec Králové - BK Mladá Boleslav 4:5 v prodl. (3:1, 1:2, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Köhler (Bednář, Červený), 17. Bednář (Gregorc, Džerinš), 18. T. Knotek (Vydarený, Plášil), 22. Köhler (Dej) - 19. Vampola (Urban, Klepiš), 30. Žejdl (Pacovský, Stříteský), 40. Hyka (Stříteský, Žejdl), 41. Urban (Štich, Pospíšil), 62. Urban (Pacovský). Rozhodčí: Horák, Svoboda - Brejcha, Ondráček. Vyloučení: 6:6, navíc Trončinský (Mladá Boleslav) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:3. Diváci: 4145.

Sestavy:

Hradec Králové: Kacetl - Čáp, Gregorc, Štajnoch, Dietz, Plášil, Vydarený, Barák - Bednář, Džerinš, Červený - Jarůšek, Potulny, Šimánek - Köhler, Kukumberg, Dej - Bulík, T. Knotek, Pavlík. Trenéři: V. Sýkora, Hynek a T. Martinec.

Mladá Boleslav: Lukáš - T. Voráček, Stříteský, Štich, Trončinský, Kurka, Hanzlík - Pospíšil, Klepiš, Hyka - Pabiška, Urban, Pacovský - Jonák, Vampola, M. Látal - Lenc, Žejdl, Orsava. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Hlasy trenérů po utkání 1. kola hokejové extraligy Mountfield Hradec Králové - BK Mladá Boleslav:

Václav Sýkora (Hradec Králové): "Rozhodující momenty přišly ve druhé třetině. My jsme dostali dva góly v přesilovkách, pak i třetí. Přitom v celé přípravě jsme dostali jen čtyři góly v oslabení. A tentokrát v jednom zápase tři. Rozhodující byla přesilovka pět na tři. Nebyla sehraná špatně, ale gól jsme v ní nedali. Pak jsme měli ještě dlouhou přesilovku pět na čtyři, ale ani tu jsme neproměnili. To nás dostalo dolů a Mladou Boleslav na koně."

Marian Jelínek (Mladá Boleslav): "Do zápasu jsme nevstoupili šťastně. Hodně jsme faulovali, a proto šel Hradec do vedení. Ve druhé třetině jsme přežili oslabení tří proti pěti a pak ještě jednou pětiminutové. V tom vidím klíč k úspěchu. Navíc jsme na konci druhé třetiny dali gól do šatny, po kterém jsme byli psychicky nahoře. Chci poděkovat mužstvu, ze stavu 1:4 si odtud málokdo odveze body."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy