Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bakoš se po ročním působení v čínském Kunlunu vrací do Liberce

Liberec - Slovenský útočník Martin Bakoš se po roce stráveném v čínském Kunlunu v Kontinentální lize vrací do Liberce, kde se zapojil do přípravy. Sedmadvacetiletý odchovanec Spišské Nové Vsi se dohodl s Bílými Tygry na roční smlouvě. Liberec také uzavřel novou dvouletou smlouvu s bekem Lukášem Dernerem.

Martin Bakoš s pohárem pro mistry extraligy v roce 2016
zdroj: ČTK/Paprskář Pavel

Bakoš v uplynulé sezoně v dresu čínského nováčka KHL nasbíral v 52 zápasech včetně play-off 23 bodů za 12 branek a 11 asistencí. Po skončení ročního angažmá se rozhodl pro návrat do české extraligy, v které před odchodem strávil dvě sezony.

"Jsme rádi, že se Martin rozhodl pro návrat do Liberce. Po odchodu některých opor jsme potřebovali tým doplnit především o kvalitního útočníka s pravým držením hokejky, který je silný a efektivní v zakončení. Martina rovněž využijeme v přesilových hrách. Věřím, že naváže na výkony, jaké v Liberci předváděl v mistrovské sezoně," uvedl trenér a sportovní manažer Bílých Tygrů Filip Pešán.

Do Liberce přišel Bakoš, který vloni gólem v prodloužení šestého finále proti Spartě zajistil Liberci titul, v roce 2014 ze Slovanu Bratislava, který hraje rovněž v KHL. V dresu Bílých Tygrů sehrál v extralize celkem 114 zápasů a nasbíral 69 bodů za 36 branek a 33 asistencí. Svůj nejdůležitější gól za Severočechy dal loni v 86. minutě duelu v pražské O2 areně, rozhodl jím v šestém finále o výhře 2:1 v prodloužení a zisku zlata po vítězství nad Spartou 4:2 na zápasy.

"Věděl jsem, do čeho jdu. S trenérem Pešánem jsme si hodně volali a věřím tomu, jak to tu on dělá. Také věříme, že můžeme mít dobrou sezonu pro Liberec i pro nás osobně," řekl Bakoš novinářům. "Čekal jsem trošku zahraničí, ale trh je takový, jaký je. Liberec byl určitě mezi top týmy, které jsem řešil."

V uplynulé sezoně prožil premiéru KHL v Číně. "Hokejově to bylo stejné, byla to KHL. Ale ty věci okolo bylo cítit. Jednoduše ti lidé tam nevědí, co je hokej. Fanoušci i ty věci okolo, jako jsou hokejky a výzbroj, trošku nefungovaly, ale člověk si pak uvědomí, jak je jednoduché tady přijít a mít všechno jako na talíři," doplnil Bakoš.

Sport
zdroj: ČT4

V týmu Kunlunu působil i s krajanem Tomášem Marcinkem a kádr tvořili i Rusové, Finové, Kanaďané, Švédové, Američané i Francouz a Ukrajinec. "Byl jsem tam spokojený. Byli jsme předčasně dohodnutí na další spolupráci, ale změnil se trenér. Chtěli kanadského a on chtěl jiné hráče. Takový je hokej," dodal Bakoš k příchodu slavného kouče Mikea Keenana místo Rusa Vladimira Jurzinova mladšího.

Třiatřicetiletý liberecký odchovanec Derner se může těšit už na 13. extraligovou sezonu v barvách Bílých Tygrů. "Lukáš je pro nás důležitým hráčem nejen díky svým zkušenostem, ale i díky přístupu k práci v tréninku a zápasech," uvedl Pešán.

"Spolu s Martinem Ševcem a Ladislavem Šmídem by měl znovu patřit mezi nejzkušenější pilíře naší defenzivy. Je pro nás jistotou v obranných řadách, umí však také ve správný okamžik podpořit útok," doplnil Pešán.

Sport
zdroj: ČT4

Derner má na kontě v extralize 609 zápasů a 71 bodů za 26 gólů a 45 asistencí. V části sezon 2006/07 a 2007/08 působil i v Plzni.

Vedle Bakoše se stali novými posilami Liberce v minulých týdnech útočník Lukáš Jašek z Třince, bek Šmíd z Calgary z NHL a brankář Aleš Stezka z celku Chicago Steel z USHL. Naopak odešli forvardi Branko Radivojevič (Trenčín), Jakub Valský (Mladá Boleslav) a Vladimír Svačina (Třinec), obránci Radim Šimek (San Jose) a Ondřej Vitásek (Örebro) a brankář Ján Lašák.

"Kádr je hotový. Nevím, co by se muselo stát, aby někdo další přišel. Očekávám hodně hlavně od mladých hráčů a těším se, až začnou naplňovat role, které jsme jim s kolegy přichystali," dodal Pešán.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články