Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Baďouček se po třiceti letech vrací do Plzně. V trenérskou nabídku už jsem ani nedoufal, přiznal

Václav Baďouček je plzeňským odchovancem, za západočeský klub odehrál téměř 400 utkání v nejvyšší soutěži, ale až v 59 letech se ve "svém" klubu stal i koučem A týmu. Společně s Milošem Říhou, se kterým vytvoří rovnocennou trenérskou dvojici, a asistentem Tomášem Vlasákem chtějí, aby Plzeň i nadále předváděla aktivní kreativní hokej a stejně jako v minulých sezonách se pohybovala v popředí extraligové tabulky.

Václav Baďouček a Miloš Říha mladší
zdroj: twitter.com/HC_Plzen

"V Plzni jsem se narodil, naučil jsem se tady hrát hokej a třicet let jsem z Plzně pryč. Nabídka trénovat zde mě potěšila a volba byla jednoznačná, i když to nebylo jednoduché rozhodnutí, protože jsem už měl ve Vrchlabí podepsanou smlouvu na další sezonu," řekl Baďouček.

Přiznal, že už moc nevěřil, že bude v klubu jako trenér působit. "Samozřejmě že mě to v průběhu let napadlo. Je to vlastně třetí pokus v Plzni. První byl, když tady trénoval Marek Sýkora, tak mě chtěl k sobě za asistenta, ale z nějakých důvodů to nedopadlo," zavzpomínal.

"Druhý kontakt byl, když končil Michal Straka, tak mi volal Martin (Straka - majitel), jestli jsem na zimáku, abych hned přijel. Já jsem tehdy působil v Karlových Varech, a než jsem přijel, tak to vzal on sám," pousmál se Baďouček s tím, že s další možností už nepočítal.

Hned po nabídce od majitele klubu Martina Straky a sportovního manažera Vlasáka měl Baďouček jasno, že by chtěl u týmu působit společně s Říhou, se kterým trénoval v sezoně 2015/16 v extraligových Pardubicích.

"Znám Badiho dobře a myslím si, že to mezi námi byla perfektní spolupráce. Oslovila mě i vize Plzně, to, že tam bude Tomáš s námi, se mi také líbilo," řekl Říha.

"Dělali jsme spolu bohužel krátce, protože jsme se dostali do mocenského soukolí, které nás spláchlo. To bych ale nechtěl teď rozebírat. Máme na hokej podobný názor a Miloš má obrovský přehled o hráčích. Jsem rád, že na to kývnul," uvedl Baďouček.

Oba trenéři mají narozeniny shodně 9. února, takže doufají, že tentokrát oslaví svá jubilea společně. Říha je totiž přesně o 20 let mladší.

"Společně oslavíme sté narozeniny, což bude fajn. Nechci to ale zakřiknout. Už jednou jsme se na to chystali, a slavili jsme je každý někde jinde. Doufám, že tentokráte dáme naše kulatiny dohromady," pousmál se Baďouček, jenž s Říhou skončil v Dynamu hned krátce po začátku sezony.

Baďouček utvoří s Říhou rovnocennou dvojici, což nepovažují za problém. "Myslím si, že se vždy shodneme. Samozřejmě že tam budou nějaké styčné plochy. Už jsme spolu dělali a máme na hokej stejný náhled. Dnešní hokej už není o tom, že by tomu velel jeden člověk. Je to týmová práce jako u hráčů na ledě. Určitě najdeme společnou řeč a bude to ku prospěchu věci," věří Baďouček.

Podobně to vidí i Říha. "Osobně jsem to zažil i u nároďáku. Přesně se rozdělí kompetence mezi členy realizačního týmu a čím je silnější, tím je to výhodnější," podotkl Říha, jenž u seniorské reprezentace působil společně s otcem.

"Určitě si o tom ještě promluvíme a rozdělíme role. Samozřejmě, pokud bude nějaká krizová situace, tak bude někdo, kdo by zavelel," řekl Baďouček s tím, že důležitou roli bude mít i Vlasák.

Nový realizační tým věří, že Plzeň bude i v příští sezoně předvádět atraktivní hokej. Kádr projde změnami, které ale Západočeši oficiálně oznámí až začátkem května.

Jisté je, že nebude pokračovat brankářská jednička Dominik Frodl, odejít by měl i kapitán a lídr týmu Milan Gulaš, u něhož se spekuluje o návratu do mateřských Českých Budějovic.

"Mužstvo má nějakou podobu na papíře a myslím si, že dobrou. Ještě jsou tam nějaký okénka, aby se dalo doplnit. Jak bude silné, ale ukáže až soutěž," řekl Baďouček.

"Je to poměrně mladý tým, což může být výhoda. Přijdou nějaké posily, ale ještě intenzivně pracujeme na dalším posílení. Mohl by to být hodně zajímavý tým a určitě se budeme snažit prezentovat nepříjemným hokejem pro soupeře," doplnil jej Říha.

Oba jsou připraveni na tlak i očekávání dobrých výsledků. "Očekávání jsou všude. Samozřejmě, Plzeň měla úspěšné sezony. Teď možná nastane doba, kdy se kádr obmění více než v minulosti, ale to neznamená, že bychom rezignovali na to být co nejúspěšnější. Možná to bude těžší, ale mužstvo má kvalitu a sílu. Myslím si, že opět bude schopné konkurovat i nejlepším týmům," uvedl Baďouček.

"Nějaké změny oproti minulosti ve hře budou, ale teď bychom to nechtěli specifikovat. Určitě se podíváme i na hru dalších extraligových týmů, abychom jim to co nejvíce znepříjemnili. Určitě půjde vymyslet něco nového a zajímavého. Moderní hokej se posouvá stále dále," řekl Říha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články