Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

ANALÝZA: Hladoví Tygři před brankou či pět útočníků Komety s režisérem Eratem. Přesilovky baví, i bez gólů

Sérii rozhodnou přesilovky. Omílaná a zároveň pravdivá fráze snad každé hokejové série v play-off. V semifinálové bitvě gigantů Liberce a Brna to platí dvojnásob. I když jeden ze soků početní převahu nevyužije, minimálně v ní sebere spoustu drahocenných sil soupeři a stejně diváky pobaví strhující podívanou. V čem tkví kouzlo přesilovek na obou stranách?

zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Žádné nepřesné kombinace, zpackané zakládání útoků nebo náhodné střely od modré. Přesilové hry extraligových semifinalistů z Liberce a Brna jsou propracované. V každé výhodě ždímají ofenzivní esa soupeře co to jde. Bránící hokejisté odjíždí na střídačku ztrápení.

Základem jsou pochopitelně přesné a rychlé přihrávky z hokejky na hokejku, na které mají oba týmy nespočet kvalitních hráčů. Donutí box čtyř bránících mužů stáhnout se až do bezprostřední blízkosti ke gólmanovi, do prostoru k hranici čárek na kruzích.

Bílí Tygři svírají kleště díky Kvapilovi a Filippimu

Liberec ve své elitní formaci vyvíjí tlak trojicí Marek Kvapil, Tomáš Filippi a Radan Lenc před brankou. Navíc Michal Birner také číhá na svou šanci ve slotu, nebo se na kruhu střídá s Filippim. Zadák Martin Ševc je připravený na modré čáře.

Druhý nejproduktivnější muž základní části Kvapil zaznamenal úspěch první party Bílých Tygrů v přesilovkách. V prvním duelu série se prosadil svižnou ranou do "teploměru" gólmana Marka Čiliaka.

Druhou libereckou formaci si vede režisér Libor Hudáček na jednom kruhu a stejně jako na druhém Tyler Redenbach hledá důrazné forvardy Lukáše Krenželoka a Petra Jelínka. U modré čáry úřaduje Ladislav Šmíd.

Obzvlášť kapitán Bílých Tygrů Jelínek dokáže ustát několik ataků obránců Komety a při nich stále držet hokejku na ledě. To se vyplatilo při rozhodující trefě ve středečním duelu, kdy zvládl souboj s Michalem Gulašim.

Krenželok se nabízí na zakončení v systému 1-3-1, na pozici v takzvaném slotu, tedy prostoru od brankové čáry k vrcholkům kruhů. Často se pak stahuje blíž k brance, kde podporuje Jelínka a čeká na jakýkoliv odražený puk.

Přesilovkové formace Liberce:

1. formace: Ševc na modré, na levém kruhu Kvapil, Filippi a Birner slot/pravý kruh, před brankou Lenc

2. formace: Šmíd na modré, na kruzích Hudáček a Redenbach, slot Krenželok, před brankou Jelínek 

Počet přesilovek v play-off: 28 / Gólů: 7 / Využití: 25 %

"Přesilovky nám fungují, jsou v play-off klíčovým faktorem. Snažíme se je hrát víceméně stejně, ale také samozřejmě koukáme na video, jak hraje soupeř v oslabení," řekl Jelínek po vítězné středeční trefě.

Kometa v prvním utkání využila jednu početní výhodu, kterou srovnala krok v zápase na 1:1. Ve druhém pokračování série však nevyužili Brňané sedm přesilovek, dvakrát pět na tři - 34 a 43 sekund. Navíc čtyřminutový trest dostal i forvard Jaroslav Vlach za vysokou hůl.

Problémem Brna byla i nízká četnost střelby. Petr Holík či Martin Erat dlouho hledali vhodnou pozici ke střelbě, ale Liberečtí prostory dobře ucpávali. "Špatně jsme to sehráli, musíme víc střílet. Viděli jsme, že když puk letí na bránu, jsou z toho závary. Bohužel jsme to nedělali. Musíme tohle do domácích utkání změnit," nabádal forvard Martin Zaťovič.

Přesilovkové formace Komety:

1. formace: Němec na modré, na kruzích Holík a Mueller, slot Köhler, Zaťovič kolem brankoviště

2. formace: Štencel na modré, na kruzích Erat a Mueller, slot Orsava, Zaťovič (před zraněním Hruška) kolem brankoviště

Počet přesilovek v play-off: 26 / Gólů: 7 / Využití: 26,92 %

Po zranění Jana Hrušky v prvním utkání série, v němž si vykloubil rameno, Zaťovič alternuje v obou formacích, takže se zapotí. Pohybuje se kolem brankoviště a čeká u tyček na dorážky či sehrává do slotu na Bedřicha Köhlera a Jakuba Orsavu.

Především spolupráce Hrušky (1+5), který v play-off ožil, se střelcem čtvrtfinálové série Orsavou fungovala na výbornou. Zkušený centr dokázal svého spoluhráče najít z prvního doteku i zadovkou přesně na hůl. 

Erat jako prodloužená ruka trenérů, řídí i variantu s pěti útočníky

Klíčové chvíle na sebe bere Erat, nejen na ledě, ale i během timeoutů. V úvodu prodloužení druhého utkání před přesilovkou pět na tři rozdával snad víc pokynů než asistent kouč Komety Kamil Pokorný. 

Jeho byl i nápad hrát přesilovky pěti proti třem s pěti útočníky. Složení palebné síly? Erat, Holík, Mueller, Orsava a Zaťovič. Ovšem v Liberci tato sestava neskórovala, taktéž při pár zkouškách v základní části.

"Mockrát jsme to v základní části nezkoušeli, protože Martin nehrál. Týká se to hlavně Martina, že tam jde s námi, a ten část zápasů neodehrál. Ale víme, co máme dělat, nebo on to ví. V pohodě," vtipkoval Zaťovič.

Eratovy varianty sehrání, stejně jako Holíkovy ve druhé formaci, jsou různorodé. Buď na kruhu dává krátkou přihrávku na Zaťoviče. Pomáhá si také beky Němcem a Štenclem, kteří přetahují puk přes osu hřiště a snaží se rozhýbat bránící vzorec. V neposlední řadě vyzývá křížným pasem Petera Muellera.

Americký ostrostřelec paradoxně v Liberci z přesilovek mlčel. "Snažíme se na Petera hrát, je to střelec, ale zase by se měly otvírat i jiné šance. Když to na něj nejde, musíme to zkoušet jinak," přitakal reprezentační forvard Zaťovič.

Sílu Liberce a Komety v ofenzivě rozebral i poslední díl Hokej fokus podcastu před semifinálovou sérií:

Muellera našel přesně až Holík v prodloužení druhého střetnutí. Stačilo to, pro Kometu ranař z Minnesoty vystřelil druhý bod v sérii.

"Vytvořili jsme si několik gólových šancí, ale při přesilovce pět na tři jsem měl podobnou střelu jako tu gólovou, jenže nedopadla moc dobře. Jsem rád, že jsem to klukům pak splatil a mohl jim udělat radost," dodal Mueller.

Stejně jako spoluhráčům dělá radost s dalšími hvězdami série i fanouškům, minimálně těm nezaujatým. V každé, i nevyužité přesilovce se totiž vyvíjí ohromný tlak na soupeře a bývá z toho drama. Liberec si to rozdává s Kometou "na férovku" a nabízí dosud nejvyrovnanější bitvu v play-off. Snad tahle série bude bavit celkem sedm zápasů, zasloužila by si to...

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články