Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Návrat zatraceného střelce

Extraliga se nadechuje k velkolepému finiši, návštěvnost atakuje rekordy

Praha – Hokejovou extraligu čekají v poslední čtvrtině základní části velké věci. Je totiž vskutku o co hrát, vždyť mezi týmy od třetího do dvanáctého místa není větší než čtyřbodový rozestup. A ve hře je ještě plných 39 bodů, s tím se dají dělat velké věci. Atraktivita závěru základní části navíc zřejmě přispěje k rekordnímu návštěvnímu průměru na zápas. Extraliga je očividně v nebývalé formě.

Ve špičce tabulky to na moc velký souboj nevypadá. Liberec dominuje s desetibodovým náskokem před Spartou a nezdá se, že by z tempa hodlali slevit. Obdobně je na tom druhá Sparta. Na třetí Hradec má dokonce dvanáctibodový náskok, byť mají Východočeši zápas k dobru. Dále však začíná nebývalá skrumáž, která dává jistotu snad jen v tom, že to bude do konce základní části ještě zajímavý boj.

Kupříkladu do rozdílu mezi druhou Spartou a třetím Hradcem se bodově vejde počínaje Hradcem hned sedm celků. Extrémní vyrovnanost širšího středu tabulky zapříčiňuje zejména výrazná nevyrovnanost výkonů jednotlivých týmů. Hradec, Plzeň, Olomouc, Boleslav, Chomutov, Zlín, Brno, každý z mančaftů si v sezoně zažil období výsledkově euforické i období silnějšího útlumu.

Většina ze jmenovaných si však play-off, třebaže v podobě předkola, užije. Jak se totiž odpoutává silné duo v čele, tak se též odpoutává duo outsiderů ve chvostu tabulky. Karlovy Vary i Litvínov už příliš šancí vyhnout se play-out nemají, a tak se zdá, že spíše budou hrát o co nejlepší pozici k vyhnutí se ošidné baráži.

Do play-out mají momentálně nakročeno i týmy Pardubic a Vítkovic, avšak jejich ztráta na desáté místo ještě není nikterak dramatická a do boje o udržení při lepší sérii zápasů mohou klidně poslat Třinec nebo Brno. A obzvláště Kometa v posledních zápasech ukazuje, že na tom herně není dobře.

Je nám líto, video expirovalo.
Extraliga po 39. kole: Suverénní Liberec a trápení mistra

Návštěvnost je rekordní

Velká vyrovnanost extraligy zřejmě bude jedním z faktorů, které přispěly k prozatím rekordním číslům návštěvnosti extraligy. Ve třech čtvrtinách soutěže chodí na zápasy průměrně 5361 fanoušků a diváků. Vzhledem k tomu, že v závěru základní části návštěvnost obvykle ještě roste, dá se očekávat, že bude sezona 2015/2016 rekordní. A to poměrně výrazně. Dosavadní nejvyšší průměr ze sezony 2009/2010 je totiž o více než sto diváků na zápas nižší – 5240.

Důvodů celkem výrazného nárůstu návštěvnosti je hned několik. Velkou měrou přispěly zápasy Brna s Plzní a Spartou pod otevřeným nebem, které přitáhly rekordní návštěvy. Pomohlo i stěhování Sparty do O2 areny, díky čemuž na Pražany chodí průměrně o tisíc návštěvníků na zápas více, než tomu bylo loni. A pomáhá i fakt, že i týmy, kterým se příliš nedaří, vykazují solidní návštěvnost. Ukázkový případ je to zejména u Pardubic, které, ač okupují třetí místo od konce, mají druhou nejvyšší návštěvnost hned za Brnem. Extraliga zkrátka skvěle šlape, což je před jejím letošním vrcholem výtečná zpráva.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články