Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Evropská část hokejistů se vydala do Vancouveru

Praha - Evropská část výpravy českých hokejistů v čele s Jaromírem Jágrem se vydala do dějiště olympijských her. Sedmička hráčů působících v ligách na Starém kontinentu a trenér Vladimír Růžička využili nabídky k cestě vládním speciálem a odcestovali až dnes odpoledne z pražského vojenského letiště ve Kbelích. Na západní pobřeží Kanady odletěli nejen další hokejisté Petr Čajánek, Josef Vašíček, Tomáš Rolinek, Roman Červenka, Miroslav Blaťák a Jakub Štěpánek, ale i krasobruslař Tomáš Verner se svou trenérkou Vlastou Kopřivovou a fyzioterapeut Pavel Kolář. Premiér Jan Fischer jim bude dělat společnost až od mezipřistání v Bruselu. Další informace najdete také na zoh.cz.

Jágr, vlajkonoš české výpravy pro páteční slavnostní zahájení olympiády, se chystal největší část cesty prospat. "Budu rád, když si sednu a hned usnu," řekl Jágr novinářům. Na žádný dlouhý rozhovor během cesty s premiérem Fischerem to tak z jeho strany nevypadá. "Z mojí strany určitě ne," smála se hvězda Omsku.

Na dlouhou cestu ve Vancouveru se olympijský šampion z Nagana důkladně chystal, po příletu z Ruska byl v Kladně dvakrát trénovat hodinu po půlnoci. "Nedělal jsem to kvůli kanadskému času, ale hlavně proto, abych co nejdéle spal v letadle. Nějakých dvanáct hodin je hodně náročná cesta, člověk se nemůže jít ani nikam projít. Naposledy jsem letěl takovou dálku možná do Nagana a před dvaceti lety jsem letěl do Vancouveru na draft," dodal Jágr.

Je nám líto, video expirovalo.
Odlet českých hokejistů

Růžičkovi asistenti Josef Jandač a Ondřej Weissmann a někteří další členové realizačního týmu odletěli do Vancouveru hned ráno s další částí olympijské výpravy. Na místě už jsou od konce minulého týdne maséři a generální manažer českého týmu František Černík. První trénink mají hokejisté naplánovaný v dějišti olympiády v pátek od 12:30 tamního času, tedy ve 21:30 SEČ.

Šestnáctka hráčů z NHL se bude postupně připojovat, první by měl být ve Vancouveru v neděli obránce Tomáš Kaberle z Toronta. Jediný trénink v kompletním složení stihnou až v úterý večer (ve středu ve 2:30 SEČ), tedy den před úvodním utkáním v základní skupině se Slovenskem.

Růžička bude při dlouhém letu přemýšlet nad sestavou

Kouč českých hokejistů Vladimír Růžička využije dlouhý let k úvahám nad složením jednotlivých formací. Myšlenky na vrchol sezony si nechával až na poslední dny před odletem a dnes už přiznal, že jej atmosféra olympiády začala pohlcovat.

Vladimír Růžička:

"Musíme mít vynikajícího brankáře a Tomáš Vokoun zatím chytá výborně, ale samozřejmě musíme hrát dobře i v obraně. Defenzivní hra bude rozhodovat. Věřím, že naši útočníci se prosadí a nějaké góly dáme."

Jasno prý má o složení útoku Martin Havlát, Tomáš Plekanec a Patrik Eliáš, a také o spojení Jaromíra Jágra s Petrem Čajánkem. "Kdo tam bude hrát s nimi, to se ještě rozhoduji," podotkl Růžička s tím, že je možná varianta Romana Červenky v centru a Čajánka na levém křídle i Čajánka ve středu útoku a nalevo zařazení Milana Michálka či Martina Erata.

Růžička také musí doufat, že mu nikdo z nominované třiadvacítky do startu nevypadne, protože zámořská NHL se hraje až do neděle. "Doufám, že nikdo zraněný nebude a budeme hrát s hráči, které jsme si vybrali. Pokud ke zranění dojde, budeme muset vzít jiné hráče," připojil Růžička, který si může oddychnout, že žádné náznaky zdravotních potíží zatím u jeho svěřenců nejsou.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články