Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

European Trophy startuje, na Spartu česká švédský HV71

Praha - Sedm českých klubů namísto jediného, jímž byla loni pražská Sparta, zasáhne letos do přípravného turnaje European Trophy. Těmi prvními, které shodně čekají soupeři ze Švédska, budou ve čtvrtek právě Sparta, která přivítá HV 71, její rival Slavia, jež se představí na ledě jiného švédského klubu Djurgaardenu, a Pardubice. Ty vyzvou v domácím prostředí Linköping. Utkání Sparty s HV71 sledujte od 18:30 na ČT4 a Sportzive.cz.

Podnik, který původně v roce 2006 vznikl jako Nordic Trophy, se oproti loňskému prvnímu ročníku pod novým názvem celkově rozšířil. V soutěži bude místo 18 hrát nyní celkem 24 týmů z šesti zemí, které jsou rozděleny do čtyř divizí. V jednotlivé divizi odehraje každý z týmů osm utkání, přičemž se jednou střetne se všemi jejími účastníky a navíc ještě se třemi týmy z jiných divizí. Dva nejlepší celky z každé skupiny postoupí do finálového turnaje.

Automatický nárok na účast ve finálovém klání, které se odehraje od 16. do 18. prosince vyřazovacím systémem, má jakožto pořadatel Salcburk. Hrát se bude ale také ve Vídni. Každý z finalistů obdrží prémii 20 tisíc eur (489.000 korun). "Je potěšitelné vidět, že European Trophy se rozrůstá a stejně tak se zvyšuje i zájem o ní mezi fanoušky. Pro každého z účastníků je velmi cenné hrát proti týmům z jiných zemí, neboť si tak vyzkouší nové trendy ve hře a osahají jiné pojetí hry, což je určitě pozitivní," potvrdil narůstající prestiž soutěže sportovní ředitel projektu Bo Lennartsson.

Konfrontaci velmi vítají i všechny zúčastněné týmy z české nejvyšší soutěže. "Plnohodnotně jsme se zabývali naší letošní účastí, ostatně jsme vždy jezdili na turnaj do zahraničí, nyní můžeme přivítat nejlepší mužstva u nás. Doma budeme hrát s Linköpingem, HV71 nebo s IFK Helsinky, to bude cenná zápasová zkušenost před novou extraligovou sezonou," uvedl generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý.

European Trophy je podle něho nesrovnatelná zkušenost oproti Tipsport Hockey Cupu, který v tuzemsku ještě loni zpestřoval přípravu. "Hráči vnímají, že tato soutěž má jinou úroveň. European Trophy je někde jinde. Určitě to bude něco jiného, než jsme byli zvyklí v případě, kdy hrajeme s týmem z první ligy nebo i extraligy, kde hlavním úkolem před sezonou je se nezranit. Toto je jiná soutěž, evropské kluby nemají jinou šanci změřit své síly, a tak určitě půjde o atraktivní sportovní podívanou," věří Kusý.

Dobře reprezentovat extraligu chtějí ale i v Plzni. "Půjdeme do té soutěže s tím, že budeme hrát turnaj a chceme na něm uspět. Nebudu určitě dopředu říkat, že to bereme pouze a jen jako přípravu, tím bychom celou akci devalvovali. Chceme v soutěži dobře reprezentovat jméno klubu i celý český hokej," zdůraznil nedávno kouč Marian Jelínek.

European Trophy 2010:

Obhájcem prvenství v European Trophy je německý Eisbären Berlín, který ve finále porazil HV 71 5:3. Sparta sice sahala po finálové účasti a v jedné ze dvou základních skupin se vešla mezi nejlepší kvarteto, ale byla horším týmem na čtvrtých místech a musela přepustit svou pozici pořadatelskému Salcburku, který se mezi postupující osmičku neprosadil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články