Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Erat si nezahraje šest zápasů. "Jeho cílem bylo zasáhnout soupeře," uvedla disciplinárka

Trest na šest zápasů dostal od disciplinární komise extraligy útočník Martin Erat. Pykat bude za zákrok na Tomáše Havránka z Karlových Varů. Po zákroku sedmatřicetiletého lídra brněnské Komety skončil Havránek s otřesem mozku a zlomeným nosem v nemocnici.

Martin Erat
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Erat vynechá zbývajících pět duelů Komety v základní části a bude chybět i v úvodním duelu play-off. Za faul byl v utkání sudími Danielem Pražákem a Miroslavem Petružálkem potrestán vyloučením na pět minut a do konce utkání.

"Vedl zákrok bez jakékoli snahy hrát puk s jediným cílem zasáhnout soupeře, a to v situaci, kdy se protihráč nacházel po odehrání kotouče ve zranitelném postavení. S cílem dosažení větší intenzity hráč zvýšil rychlost a těsně před střetem se napřímil, přičemž je nepochybné, že protihráče zasáhl přímo do hlavy," uvedl předseda disciplinární komise Viktor Ujčík.

Při stanovení výše trestu bral v potaz, že Havránek zápas nedokončil a utrpěl zranění. Zákrok překvalifikoval z napadení na zásah do hlavy nebo krku. Přihlédl přitom i ke "zvlášť nebezpečnému a bezohlednému způsobu vedení zákroku" a zařadil jej mezi závažnější případy s vyšší sazbou. Eratovi pomohlo, že nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Karlovy Vary – Brno

Jedná se o nejvyšší trest v extralize od konce října 2016, kdy byl slovenský útočník Štefan Ružička ze Sparty suspendován na sedm zápasů za zákrok na Lukáše Vantucha z Liberce. Ohnal se tenkrát po Vantuchovi při strkanici hokejkou a zasáhl jej do hlavy. Erata mrzelo, co zákrokem způsobil.

"Celá ta nešťastná souhra v daný moment hry mě mrzí. Hráli jsme v oslabení, navíc v dresu Varů kmenový hráč Komety... Nikdy bych nechtěl úmyslně někoho zranit. Tomáš má jít dnes z nemocnice domů a pevně věřím, že bude brzy zpět na ledě," uvedl Erat. "Tomáš Havránek je naším hráčem, kterého jsme poslali do Karlových Varů, aby nasbíral zkušenosti. Je to pro všechny nepříjemná a nešťastná událost," prohlásil hlavní trenér, majitel i generální manažer Komety Libor Zábranský.

"Srážka vypadala hrozivě, naštěstí to nedopadlo tak, jak to vypadalo. Rozhodně v tom nebyl úmysl zranit hráče. Bohužel Tomáš je drobnější postavy a ten souboj dopadl takto. Kdyby se takto srazil Martin s Vencou Skuhravým, tak k žádnému zranění nedošlo," uvedl Zábranský. "Za Tomášem jsem byl dopoledne v nemocnici. Řekl jsem mu, že jsme mu plně k dispozici, a věřím, že bude v brzké době v pořádku. Martina Erata to samozřejmě mrzí. Všichni víme, jaký má postoj k mladým hráčům," doplnil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články