Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Eliáš v nájezdech zařídil výhru New Jersey, Pavelec vychytal nulu

Philadelphia - Útočník Patrik Eliáš zařídil gólem v samostatných nájezdech vítězství hokejistů New Jersey ve Philadelphii 4:3. Český kanonýr navíc ve třetí třetině přihrál na vyrovnávací gól Ďáblů a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Ocenění pro nejlepšího hráče utkání získal ve čtvrtek také brankář Ondřej Pavelec, který vychytal výhru Winnipegu na ledě New York Islanders 3:0. Český gólman zlikvidoval všech 34 střel a připsal si premiérové čisté konto v sezoně a celkově sedmé v NHL.

Devils v souboji s Flyers ukončili sérii tří porážek, i když v průběhu utkání prohrávali už 0:2. Ve 23. minutě otevřel skóre svým premiérovým gólem v NHL Zac Rinaldo, ve 29. minutě zvýšil na 2:0 Claude Giroux po přihrávce Jaromír Jágra, který bodoval v šestém utkání za sebou. Už 51 sekund po druhém gólu však snížil Zach Parise a za další dvě minuty vyrovnal rovněž svým prvním gólem v kariéře v zámořské soutěži Adam Henrique.

Flyers se ještě jednou dostali do vedení, když na začátku třetí třetiny Maxime Talbot proměnil trestné střílení, v 54. minutě ale vyrovnal David Clarkson a v rozstřelu byli v poměru 2:1 úspěšnější Devils. "Přesně takový zápas jsme potřebovali," konstatoval trenér New Jersey Peter DeBoer. "V NHL často vyhráváte nebo prohráváte zaslouženě a my jsme si dnes zasloužili dva body," zdůraznil kouč hostů.

DeBoer byl spokojený zejména s výkonem nově poskládané první formace. Trojice Henrique, Parise a Ilja Kovalčuk v utkání zaznamenala dva góly a tři asistence. "Hráli dnes
fantasticky," rozplýval se DeBoer. Náladu mu však trochu kazil fakt, že Kovalčuk necelé dvě minuty před koncem třetí třetiny odstoupil ze hry a v prodloužení ani při nájezdech už se na ledě neobjevil. "Natáhl jsem si sval na noze. Snad to nebude nic vážného," prohlásil ruský kanonýr.

Za heroický označili zámořští novináři Pavelcův výkon v duelu s Islanders. Winnipegu totiž chyběli kvůli zranění hned tři klíčoví obránci, přesto Jets nedostali ani gól. Český reprezentant se vytáhl zejména v druhé třetině, kdy čelil 19 střelám a uhájil vedení svého týmu 1:0, které v 5. minutě zařídil Evander Kane. Jets pak svůj náskok pojistili dvěma góly až v závěru třetí třetiny.

Ondřej Pavelec: "Měli jsme snad dvacet zblokovaných střel, což je úžasné. I v oslabení jsme odvedli výbornou práci. A dobře do týmu zapadli noví obránci Brett Festerling a Mark Flood."

Zejména díky Pavelcovi vyhrál Winnipeg třetí ze čtyř posledních zápasů. Od vysokého vítězství 9:8 nad Philadelphií, během něhož inkasoval sedm gólů, je Pavelec téměř nepřekonatelný a ve třech utkáních kapituloval dohromady jen čtyřikrát. "Rychle se z toho divokého zápasu oklepal, a když bude takhle chytat i nadále, tak máme sakra dobrého gólmana," uvedl trenér Claude Noel.

Martin Havlát se raduje z gólu San Jose
zdroj: AP autor: Marcio Jose Sanchez

Průměr bod na zápas si stále udržuje útočník Martin Havlát, který dvěma asistencemi přispěl k výhře San Jose nad Pittsburghem 4:3 po nájezdech a v sedmi utkáních tak zaznamenal už sedm přihrávek. Penguins na vítězství nestačilo ani rychlé vedení 2:0, které získali během úvodních 124 sekund.

Potvrdilo se, že zápasy v San Jose pro Pittsburgh jsou zakleté. Penguins zde prohráli už poosmé v řadě, poslední výhru na ledě Sharks ukořistili před dlouhými čtrnácti lety, když góly tehdy dávali třeba Jágr nebo Ron Francis.

Utkání Detroit - Calgary
zdroj: AP autor: Paul Sancya

Z hluboké krize se po skvělém startu do sezony stále nemohou vymanit hokejisté Detroitu, kteří podlehli Calgary 1:4 a připsali si šestou prohru za sebou. Red Wings se tak stali vůbec prvním týmem v historii NHL, který vyhrál úvodních pět zápasů a následně šestkrát v řadě prohrál.

Detroit se trápí především v koncovce. Během černé série jeho hráči vstřelili jen v jednom utkání více než jeden gól a dohromady jich dali šest. "Musíme konečně začít hrát jako tým. Nezáleží na tom, co si řekneme, nebo jakou taktiku zvolíme. Musíme se dát všichni dohromady, začít si zase věřit a zlomit to," prohlásil útočník Henrik Zetterberg.

Utkání Los Angeles - Edmonton
zdroj: AP autor: Bret Hartman

V opačné pozici jsou hokejisté Edmontonu, kteří vyhráli 3:0 na ledě Los Angeles a připsali si šestou výhru v řadě. O tom, jak výjimečného počinu dosáhli, vypovídá fakt, že takhle dlouhou vítěznou sérii zaznamenali Oilers naposledy v roce 2002. Dávají zcela zapomenout na loňskou sezonu, kdy byli nejhorším týmem celé NHL. Nyní spolu s Chicagem, které vyhrálo 3:2 po nájezdech na Floridě, vévodí Západní konferenci.

Mohou se zároveň chlubit nejlepší obranou v lize, když ve 12 zápasech inkasovali jen 16 gólů. Před rokem jich v této fázi sezony měli na kontě už čtyřicet. Velkou zásluhu na výkonech Edmontonu má český obránce Ladislav Šmíd, kterého zámořští novináři vyhlásili první hvězdou zápasu. A to je hodně neobvyklé vzhledem k tomu, že nezaznamenal gól ani asistenci a Nikolaj Chabibulin vychytal čisté konto. Ruský gólman však k 45. čistému kontu v NHL potřeboval jen 19 zákroků, plných 22 střel zblokovali jeho spoluhráči.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články