Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Eliáš už je druhým nejproduktivnějším Čechem v historii NHL

New York - Slavit mohl útočník Patrik Eliáš, který se ve 33 letech dostal v historických tabulkách kanadského bodování českých hráčů v NHL na druhou příčku před Roberta Holíka. Český hokejista David Krejčí přispěl v sobotním utkání NHL gólem a asistencí k výhře Bostonu 5:0 nad Calgary. Základ úspěchu položili Bruins v přesilových hrách, v nichž vstřelili první tři góly. U dvou figuroval Krejčí, který na začátku druhé třetiny zvýšil střelou z vrcholu levého kruhu na 2:0 a o pár minut později ideálně naservíroval puk skórujícímu Zdenu Chárovi.

Zatímco Boston je v bojích o účast v elitní osmičce úspěšný a propracoval se ve Východní konferenci už na sedmé místo, týmu Calgary se postup vzdaluje. Sice mají o tři body více než jejich přemožitel, laťka v Západní konferenci je ale postavená výše a na osmé Colorado mají ztrátu šest bodů. "Musíme ve zbývajících utkáních udělat sérii pěti šesti výher. Obrazně řečeno jsme v situaci, jako by každý další zápas byl tím sedmým rozhodujícím v play-off," řekl lídr týmu Jarome Iginla.

Eliáš bude potřinácté s New Jersey hrát play-off

Kapitán českého olympijského výběru Eliáš pomohl New Jersey k výhře 4:2 na ledě Montrealu jedním gólem, jenž byl jeho 748. bodem v soutěži. Přeskočil tak v dlouhodobých statistikách svého bývalého spoluhráče Roberta Holíka. Vedoucí pozice mezi Čechy, kterou zaujímá Jaromír Jágr, je pro něj nedosažitelná, neboť na ni ztrácí 851 bodů.

Eliáš celou svou kariéru spojil s New Jersey, s nimž si po dnešním výhře zajistil třináctou účast play-off v řadě. Ve dvou případech se i radoval ze zisku Stanleyova poháru, přičemž pokaždé byl jeho spoluhráčem Martin Brodeur, který je u týmu Devils ještě o čtyři roky déle než on. "Hodně hráčů se zde za tu dobu vystřídalo, ale postoj zůstal stejný. Základem je postup do vyřazovací části a v ní se pak snažíme dosáhnout velkých věcí," uvedl kanadský brankář, jehož v zápase překonal i Tomáš Plekanec.

Český obránce Tomáš Kaberle hrál důležitou roli při obratu Toronta z 0:2 na 3:2 proti New Yorku Rangers. V závěru utkání vynutil pro tým prodloužení, když svým sedmým gólem sezony překvapil brankáře Henrika Lundqvista střelou z rohu kluziště. V prodloužení si pak připsal asistenci u vítězného gólu Nikolaje Kuljomina, který obkroužil branku a po 39 sekundách ukončil zápas. Obě branky Rangers padly po přihrávkách Michala Rozsívala.

Zatímco Rangers ztrácejí sedm utkání před koncem základní části na poslední postupové místo čtyři body, hokejisté Phoenixu mají po sobotě účast jistou. Coyotes v domácím prostředí přehráli Colorado jasně 6:2, poprvé v historii klubu pokořili hranici sta bodů a play-off si zahrají po osmi letech. Jednou branku poražených vsítil Milan Hejduk.

V bojích o Stanleyův pohár nebude poprvé od roku 2007 chybět i Buffalo. Na snadném vítězství 7:1 s Tampou Bay měl největší podíl útočník Derek Roy, který zaznamenal čtvrtý hattrick v kariéře. Brankář Patrick Lalime přidal 22 úspěšných zákroků a stal se 66. gólmanem v historii soutěže, který vychytal 200. vítězství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články