Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Eliáš rozhodl o výhře New Jersey v NHL

Winnipeg (Kanada) - Hokejový útočník Patrik Eliáš rozhodl v sobotním utkání NHL svým 16. gólem v sezoně o výhře New Jersey na ledě Winnipegu 2:1. Český kanonýr, který byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, tak bodoval v pátém utkání v řadě a "Ďáblové" během jeho série počtvrté vyhráli.

Patrik Eliáš při samostatném nájezdu
zdroj: AP autor: H. Rumph Jr.

Eliáš se prosadil v 53. minutě, když si sjel mezi kruhy a usměrnil za záda brankáře Ondřeje Pavelce střílenou přihrávku od obránce Adama Larssona. Asistenci u rozhodujícího gólu si připsal další český útočník Petr Sýkora, který předtím vybojoval puk za brankou a poslal ho na modrou čáru Larssonovi.

"S Larssonem to byl perfektní oční kontakt, ukázal fantastický přehled," pochválil Eliáš týmového parťáka. "Občas prostě vycítíte, co chce spoluhráč udělat a v tomto případě jsme se perfektně pochopili. Po takové akci si jen řeknete: To je pan hráč," dodal Eliáš.

Sýkora dosáhl jako devátý český hráč po Jaromíru Jágrovi (1631), Eliášovi (857), Milanu Hejdukovi (783), Robertu Holíkovi (747), Petru Nedvědovi, Martinu Strakovi (oba 717), Václavu Prospalovi (710) a Robertu Langovi (703) na hranici 700 bodů v NHL. V 979 zápasech nastřílel 312 branek a připsal si 388 asistencí.

Hodně smutný byl po utkání Ondřej Pavelec. Zejména díky němu totiž až do 50. minuty hájili Jets vedení 1:0. Pak ale během tří minut český gólman dvakrát inkasoval. Pavelec následně ještě udržel naděje na vyrovnání, když v 59. minutě chytil Eliášovi trestné střílení. Útočníka Devils však promarněná šance nemusela mrzet, protože při závěrečném náporu Winnipegu tým podržel Martin Brodeur.

"Pomohli mi ale hodně spoluhráči. Kromě mě tam vlastně byli ještě další dva nebo tři gólmani," dělal si legraci Brodeur, který si připsal 22 zákroků. "Tvrdě jsme dnes bojovali a kromě toho jednoho gólu jsme toho soupeři moc nedovolili. Kluci podali v obraně výborný výkon," doplnil Brodeur.

Povedený večer prožil také Martin Erat, jenž gólem a asistencí přispěl k vítězství Nashvillu nad Philadelphií 4:2. Jaromír Jágr počtvrté z posledních pěti zápasů vyšel bodově naprázdno a v novém roce ještě neskóroval. Erat se trefil podesáté v sezoně, když v poslední minutě první třetiny střelou přes clonící hráče využil přesilovou hru a otevřel skóre zápasu. Až do jeho konce pak už Predators vedení nepustili a připsali si čtvrté vítězství v řadě a sedmé z posledních osmi zápasů.

Během úspěšné série inkasovali dohromady jen 16 gólů, což je důkaz výborné obranné hry i skvělé formy brankáře Pekky Rinneho. Finský gólman patřil k oporám i proti Philadelphii, když zneškodnil 36 střel. "Obstáli jsme v prostoru před brankovištěm, kde umí být Philadelphia hodně nebezpečná a nepustili jsme soupeře k dorážkám," pochválil tým trenér Barry Trotz.

Martin Erat střílí branku
zdroj: AP autor: Mark Humphrey

V týmu Flyers padla menší krize na nejproduktivnějšího hráče týmu Claudea Girouxe, který v posledních deseti zápasech vstřelil jediný gól. "Je z toho frustrovaný, ale snažíme se mu to vymluvit. Je to vynikající hráč, jenže i na ty nejlepší někdy uhodí krize. Když bude dál tvrdě makat, zase mu to tam začne padat," je si jist trenér Peter Laviolette.

V povedených výkonech pokračují hokejisté Ottawy, kteří vydřeli vítězství 3:2 po samostatných nájezdech v Montrealu a vyhráli poosmé z posledních devíti zápasů. Senators sice přišli o výhru v základní hrací době, když Canadiens vyrovnali při power-play v poslední minutě třetí třetiny, bonusový bod ale zařídil v penaltovém rozstřelu Daniel Alfredsson.

Všechny góly v základní hrací době padly až ve třetí třetině. V její první minutě otevřel skóre Tomáš Plekanec, který ve vlastním oslabení unikl do samostatného nájezdu, a ač tísněn obráncem Karlssonem, protlačil puk za záda brankáře Andersona. Hosté pak ale skóre otočili a o vyrovnání se postaral až 39 sekund před třetí sirénou Max Pacioretty.

Ottawa pak měla velkou šanci zápas rozhodnout v prodloužení, když krátce po vyrovnávací brance získala početní výhodu, Canadiens však v oslabení nedovolili soupeři vystřelit na branku. "Přesto jsme našli cestu k vítězství a to je to, co odlišuje průměrné týmy od těch dobrých," radoval se střelec rozhodující branky Alfredsson, který v letošní sezoně proměnil všechny čtyři nájezdy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články