Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Elegantní cesta do semifinále. Kanada si hrála s Bělorusy – 9:0

Praha – Kanadští hokejisté si poprvé od roku 2009 zahrají na MS semifinále. Cestu do něj měli snadnou – Bělorusko porazili 9:0. Kanaďané vedli o tři branky již po deseti minutách hry a po zbytek zápasu nikam nemuseli spěchat.

Radost kanadských hráčů
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Na Bělorusy před utkáním nikdo nesázel, technická kvalita soupeře je přece jen někde jinde než u zbytku týmů na turnaji, a tak jejich šancí mohlo být snad jen pozorné bránění a sázky na protiútoky. Rychlou branku ale vstřelili Kanaďané – Burns si sjel na Crosbyho přihrávku mezi kruhy a ranou k levé tyči překonal Lalanda. Kanada vedla po 34 vteřinách 1:0.

Bělorusové začali zápas značně nervózně a často působili dojmem, že přihrát si dvakrát po sobě je neřešitelná obtíž. Na druhé straně byl znovu citelný Crosby, kterého se Bělorusové snažili bránit "osobkou", vidět byl i Spezza, který se dokázal proháčkovat přes několik soupeřů a ještě ohrozit Lalanda. V osmé minutě navíc Kanada znovu udeřila a byl to obdobný způsob jako u první trefy. Ennis se ocitl nechráněný před brankářem a přesnou ranou zvýšil.

Příklad Burnse a Ennise následoval posléze v jedenácté minutě pohotový O'Reilly, který tečoval ránu spoluhráče, a Kanaďané vedli již 3:0. Bělorusové nepředvedli vůbec nic a zápas začínal slibovat velký debakl hráčů v bíločervených dresech. V první třetině navíc přišla ještě jedna branka, kterou v posledních vteřinách kanadské přesilovky trefil Seguin.

Bělorusové dostali hned v prvních vteřinách druhého dějství příležitost, když Smith za vlastní brankou promáchl a jeden z běloruských útočníků měl poodkrytou branku. Avšak netrefil a Bělorusové byli brzy znovu potrestáni. Seguin napřáhl a svým druhým gólem v utkání zvýšil již na 5:0. Když se podruhé v utkání trefil i obránce Burns, stávala se pozice zcela odevzdaných Bělorusů až tragikomickou. V utkání se nezmohli s výjimkou víceméně neškodných pokusů Kosticyna na nic.

Svou honbu za čestným úspěchem a korekcí stavu načali Bělorusové dvojicí překrývajících se přesilovek, avšak v nich si mimo jedné rány Stepanova nedokázali nic vytvořit. Snad se spíše dá říci, že se hra za nerovného počtu hráčů vyrovnala. V 51. minutě si pak na zadní tyč najel nikým nechráněný Seguin a završil svůj zápasový hattrick a o tři minuty později svou další branku v utkání přidal i O'Reilly. Když se vzápětí prosadil i Spezza, byla Kanada už jen krok od dalšího desetigólového triumfu – na turnaji takto porazili Němce a Rakušany. Ten ale už nepřišel, i tak ale vítězství o devět branek je víc než případnou ilustrací kanadské síly.

Kanada - Bělorusko 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 1. Burns (Crosby, Hall), 8. Ennis (Barrie, Muzzin), 11. O'Reilly (Burns), 18. Seguin (Spezza), 24. Seguin (Couturier, Muzzin), 32. Burns (O'Reilly, Eberle), 51. Seguin (Hall), 54. O'Reilly (Giroux, Savard), 56. Spezza (Burns). Rozhodčí: Mayer (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Lhotský (ČR), Kilian (Nor.). Vyloučení: 3:5. Využití: 3:0. Diváci: 15.126.

Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Savard, Ekblad, Wiercioch - Seguin, Giroux, O'Reilly - Eberle, Crosby, Hall - Spezza, Duchene, MacKinnon - Toffoli, Couturier, Eakin - Ennis. Trenér: Todd McLellan.

Bělorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Goroško, Šinkevič, Lisovec - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Drozd, Stas, Gavrus - Stěpanov, Kovyršin, Kulakov - Děmkov, Volkov, Kitarov - Jefimenko. Trenér: Dave Lewis.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články