Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Eberle: To nejlepší jsme si schovali na konec

Praha - Hokejisté Kanady ovládli dvakrát za sebou olympijské hry, ale na mistrovství světa se v minulých pěti letech rozloučili vždy ve čtvrtfinále. V Praze, kde hráči z kolébky hokeje triumfovali už v roce 2004, ale tentokrát turnaj jednoznačně ovládli. Kouč Todd McLellan měl v kádru čtyři majitele olympijského zlata v čele s hlavní hvězdou Sidneym Crosbym i řadu nováčků na mezinárodní scéně, a na všech byl patrný hlad po úspěchu.

Jordan Eberle se raduje z branky
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Celou sezonu hrajeme proti sobě, ale tady jsme dali dohromady tým plný hokejového umění. Nechci říci, že jsme byli perfektní po všech stránkách, ale na konci jsme hráli opravdu dobře. Každý znal svou roli a byla velká zábava v takovém mužstvu hrát," uvedl útočník Edmontonu Taylor Hall, který byl zvolen do All Star týmu turnaje. Třiadvacetiletá jednička draftu z roku 2010 si naposledy užila triumf před draftem v juniorské lize s Windsorem po vítězství v Memorial Cupu.

Jeho klubový spoluhráč Jordan Eberle se na pátém mistrovství světa dočkal první medaile. Předtím se čtyřikrát loučil s turnajem po čtvrtfinále. "Je hezké vyhrávat," popsal své pocity juniorský mistr světa z roku 2009. Druhý nejproduktivnější hráč turnaje byl šťastný, že Kanada tažení dovršila jasnou výhrou nad Ruskem 6:1. "Myslím, že jsme si schovali to nejlepší na konec. Nic jsme jim nedovolili a využili jsme své šance. Bylo krásné být součástí takového zápasu," dodal Eberle.

Kanada ve finále přestřílela Rusko v poměru 37:12. Ukončila osmileté čekání na zlato na MS a oplatila sborné porážky z finálových soubojů v roce 2008 doma v Quebeku a 2009 ve Švýcarsku. "Věděli jsme, že jsou rychlí a silní na puku. Museli jsme k nim rychle přistupovat a hrát tvrdě, abychom je eliminovali. Měli nějaké šance, ale Mike Smith je pochytal. Většinu zápasu jsme hráli podle našeho plánu," uvedl obránce Jake Muzzin, který loni získal s Los Angeles Stanleyův pohár, ale na velké mezinárodní akci stejně jako dalších devět členů kádru debutoval.

Kanaďané ovládli turnaj s impozantním skóre 66:15 a ovládli statistiky šampionátu. Zajímavou bilanci měl nejlepší kanonýr turnaje Tyler Seguin. Útočník Dallasu vstřelil devět branek a neměl ani jednu asistenci. "Dávám góly rád, ale je to zajímavá statistika. Někdy se to stane. Nejdůležitější je zlatá medaile na krku," řekl s úsměvem Seguin, který v dresu Bostonu dal v pražské O2 areně v roce 2010 i svůj první gól v NHL.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články