Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dzurilla - legenda československého hokeje 70. let

Düsseldorf - Jeden z nejlepších bývalých hokejových brankářů československého hokeje – to byl Vladimír Dzurilla. Dlouholetý úspěšný československý reprezentant ukončil svou kariéru jako speciální trenér německého prvoligového hokejového klubu Düsseldorfer EG. Zemřel v Düsseldorfu 27. července 1995 ve věku 52 let následkem zástavy srdeční činnosti.

Po skončení svého působení v československém hokeji hrál Dzurilla v bundeslize za Augsburg a Riessersee, v jehož dresu získal titul německého mistra 1981. Později vynikl jako trenér, především v Riessersee a Frankfurtu nad Mohanem. 

Brankář světové třídy, který sehrál 139 zápasů v dresu národního mužstva ČSSR v období 1963-1977 a startoval na deseti mistrovstvích světa, se stal se svými spoluhráči třikrát světovým šampionem. Kromě toho startoval na čtyřech zimních olympijských hrách. V roce 1965 byl Dzurilla vyhlášen nejlepším brankářem mistrovství světa, téhož roku byl zvolen do týmu All Stars světového šampionátu, což se opakovalo ještě v roce 1969. V československé lize odehrál v 19 sezonách 571 utkání. 

Vladimír Dzurilla perfektně ovládal vykrývání střeleckých úhlů, úspěšně kryl sólové nájezdy soupeře, jeho velkou předností byla rychlá reakce a práce s holí. V reprezentaci nebyl ve své době jedinou jedničkou – nejprve soupeřil s Vladimírem Nadrchalem, potom s Jiřím Holečkem. 

Hrdinou se stal na mistrovství světa v Katovicích v roce 1976. Životní výkon pak podal Dzurilla v témže roce na Kanadském poháru, kde při zápasech s Kanadou (s výsledky 1:0 a 4:5) představoval v brance pro kanadské útočníky takřka nepřekonatelnou­ hráz.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články