Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Dvořák: Jsem rád, že dostávám v reprezentaci znovu šanci

Göteborg - Tomáš Dvořák dostane další příležitost ukázat se na mezinárodní scéně, aby přesvědčil reprezentační trenéry o svých kvalitách. Po turnaji Channel One Cup se jednadvacetiletý obránce představí na Švédských hokejových hrách. V utrápené sezoně Karlových Varů je to pro něj příjemné zpestření.

Tomáš Dvořák v reprezentaci
zdroj: ČTK autor: Pavel Golovkin

"Hlava vyvětrá od klubových starostí. V kabině je jiná atmosféra a nejste svázaní tím pocitem, že váš klub je poslední v tabulce. Tady se na to snažím nemyslet a jen hrát svou hru," řekl Dvořák po tréninku národního mužstva v göteborské hale Scandinavium, kde se Švédské hry odehrají.

Rodák z Havlíčkova Brodu, jenž prošel od sedmnáctky všemi mládežnickými reprezentačními výběry, už věděl, do čeho jde. "V tom to bude možná jiné, ale jinak očekávám, že to bude podobné," porovnával s první zkušeností s reprezentačním A-mužstvem. "Jsem určitě rád, že šanci znovu dostávám a důvěru od trenérů mám. Snad prokážu, že zaslouženě," věří Dvořák.

"Bude to tady určitě zase ve vysokém tempu, protože reprezentační zápasy se hrají ve vysokém tempu. Určitě také tvrdé a rychlé, hodně důrazné. Tady jsou nejlepší hráči z jednotlivých lig a má to všechno, co má hokej mít," řekl Dvořák před startem třetího dílu Euro Hockey Tour.

Potěšilo ho zjištění, že se dokáže přizpůsobit. "Byl to určitě skok, vstřebával jsem to tehdy v Rusku pár střídání, ale už vím, co mě čeká. A věřím, že si rychle přivyknu i teď," podotkl Dvořák. "Především rychlost je největším rozdílem v porovnání s extraligou, která je pomalejší, takže bylo určitě fajn zjištěním, že jsem stíhal a zvládl přivyknout."

Reprezentaci bere i jako možnost k inspiraci, má příležitost okoukat některé prvky od hráčů, kteří se řadí k hlavním pilířům obrany týmu kouče Josefa Jandače. "Hlavně od kluků z KHL, od těch se snažím načerpat nějaké zkušenosti. Jsou hodně zkušení a šikovní," přitakal Dvořák.

Švédské hry jsou turnajem, na němž mají hráči hlavní šanci ukázat, že se bez nich reprezentace neobejde na mistrovství světa v Německu a Francii. Závěrečný díl EHT, České hokejové hry koncem dubna v Českých Budějovicích, už budou generálkou na samotný šampionát. Dvořák si ale takovými myšlenkami nechce zatěžovat hlavu.

"Bude záležet na tom, jaké tady podám výkony. A pak samozřejmě na trenérovi, jak bude chtít tým poskládat," řekl k možnosti zahrát si na vrcholu sezony. Přestože v současném výběru je několik hráčů s nulou v kolonce reprezentačních startů, týkají se ho i nadále nováčkovské povinnosti. "Je nás na to víc, ale puky ještě pořád sbírám," řekl s úsměvem Dvořák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články