Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dvě brankářky získaly profesionální smlouvy v mužském hokeji

Ottawa - Brankářka olympijských vítězek z Kanady Shannon Szabadosová a také další účastnice turnaje v Soči Noora Rätyová z Finska získaly profesionální smlouvy v mužském hokeji. Sedmadvacetiletá Szabadosová v zámoří, čtyřiadvacetiletá Rätyová ve druhé lize v rodné zemi.

Shannon Szabadosová na tréninku Edmontonu
zdroj: AP autor: Jason Franson

Szabadosová, jež v Soči přidala do své bohaté medailové sbírky druhé olympijské zlato, si nedávno zatrénovala s profesionály z NHL, když vypomohla při nedostatku brankářů Edmontonu. A podle všeho si proti ranám Olejářů nevedla vůbec špatně. "Je skutečně dobrá," ocenil útočník Jordan Eberle. "Jakmile to zjistíte, snažíte se o to víc, abyste dali co nejvíce gólů, jak to jen půjde," dodal.

Dokázat to nyní může mistryně světa z roku 2012 v americké Southern Professional Hockey League jakožto členka mužského týmu Columbus Cottonmouths. "Jsem nadšený, že tu budeme mít sportovce světové třídy. Shannon vyhrávala na všech úrovních, ať už v ženském nebo mužském hokeji," připomněl kouč týmu Jerome Bechard. "Jakmile se tu rozkouká, nasadíme ji do hry," přislíbil.

Noora Rätyová
zdroj: Lehtikuva autor: Timo Jaakonaho

Rätyová nastoupila za finskou reprezentaci již v 15 letech a je považována za jednu z nejlepších světových brankářek. Podílela se i na zisku olympijského bronzu před čtyřmi lety ve Vancouveru. Nyní bude prokazovat své umění v týmu Kiekko-Vantaa, který z osmé příčky proklouzl jako poslední do play-off ligy Mestis, druhé nejvyšší ve Finsku.

Talentovaná brankářka podepsala s vedením klubu jednoletý kontrakt pro nadcházející ročník 2014/15. Akceptovala roli brankářské dvojky, ale věří, že se občas dostane do hry. I proto, aby si na živobytí mohla vydělávat v klubu z regionu u hlavního města Helsinek, po olympijském turnaji ohlásila odchod z ženského hokeje.

"Potřebovala jsem výzvu. Bude to tvrdé a teprve čas napoví, jak to bude vypadat, ale proto sport děláte; posouváte své vlastní limity a boříte hranice. Mé motto ostatně zní 'sni ve velkém a miř vysoko'. Klubu patří mé velké poděkování za tuto příležitost. Můj sen se tím stává skutečností," uvedla Rätyová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články