Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Dvakrát Nestrašilovi reprezentace unikla, potřetí to vyšlo. Je o co bojovat, říká

Jako by dosud Andreje Nestrašila v zásadních momentech jeho kariéry provázela smůla. Jeho rozlet v NHL zastavilo zranění páteře, které ho posléze připravilo o mistrovství světa. Na další velkou reprezentační akci – Světový pohár – zase nedostal povolení od vedení Caroliny. Nyní ale přijel odchovanec pražské Slavie na reprezentační sraz, aby trenérům i fanouškům dokázal svoje schopnosti. Blížící se olympiádu vnímá, ale už se poučil a nechce se stresovat. Jeho cílem je předvést se na Karjala Cupu v co nejlepším světle a pomoci týmu k dobrým výsledkům.

Andrej Nestrašil
zdroj: ČTK/AP/LM Otero

Po třech letech na farmách se Nestrašil dočkal debutu v NHL v dresu Detroitu, odkud se v listopadu 2014 přesunul do Caroliny. Usadil se v základní sestavě, ale loni v únoru si v duelu na ledě Toronta po nešťastném pádu na mantinel poranil obratel a v uplynulé sezoně sehrál za Hurricanes jen 19 utkání.

Nyní si ale v Nižněkamsku opět užívá důvěry. V průměru tráví na ledě přes 18 a půl minuty a v 29 zápasech nasbíral 18 bodů za šest branek a 12 přihrávek. Reprezentační nováček odmítá spekulovat, jak by se vyvíjela jeho kariéra v zámoří, kdyby zranění nepřišlo. Naopak dodává, že NHL nemusí být pro hokejistu tou nejvyšší metou v kariéře.

"Je mnoho hráčů, kteří ten talent mají, jsou skvělí a nikdy se na tu nejvyšší úroveň nedostanou. A hraje roli spoustu dalších okolností. A to, že se člověk nedostane do NHL nebo v ní skončí, není důvod, aby to balil a pověsil to na hřebík. Je plno dalších možností a akcí, o které může bojovat. A olympiáda je jedna z nich," uvědomuje si reprezentant.

Nestrašila pozvánka do reprezentace potěšila a po zdravotních peripetiích mu dodala další motivaci. Na svou premiéru v národním dresu se šestadvacetiletý útočník těší. "Je to super, dvě velké akce mi nedávno utekly a prošel jsem si docela těžkým obdobím. Jsem rád, že jsem se za ten poslední rok a půl dokázal dostat zase zpátky na nějakou úroveň a že jsem si svým výkonem řekl o nominaci," vysvětlil nováček české reprezentace.

Olympijskou sezonu Nestrašil vnímá, ale podle svých slov se snaží nestresovat. Dvakrát už totiž zažil, jaké to je, rozloučit se s myšlenou reprezentace v podstatě těsně před turnajem. Proto se teď soustředí především na výkon v Karjala Cupu. "Já už jsem se za poslední roky naučil, že stres hráči moc nepomůže. Olympiáda je ohromná akce a každý na ni chce jet, i já na ni chci jet. Ale hráč může jenom odevzdávat maximální výkony na ledě a někdy mu to lepí a někdy ne," popsal Nestrašil. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články