Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dvacítka získala na MS velkou posilu. K týmu se připojí Pastrňák

Boston – Velkou posilu získala česká hokejová dvacítka. Na mistrovství světa ji posílí útočník David Pastrňák, který dostal od Bostonu svolení připojit se k národnímu týmu ve Finsku. Devatenáctiletý talent si koncem října v utkání NHL s Arizonou zlomil nohu a po zranění si zahrál poprvé v minulém týdnu za farmářský tým Providence, za který nastoupil v AHL ve dvou zápasech.

Ilustrační foto

Nyní pomůže české reprezentaci na šampionátu v Helsinkách, do kterého svěřenci trenéra Jakuba Petra vstoupili sobotní porážkou s Ruskem 1:2 po samostatných nájezdech. Další zápas je čeká v pondělí proti Slovensku a vedení české výpravy věří, že čerstvá posila už bude v sestavě. Do finské metropole by Pastrňák měl přiletět v neděli večer.

"Uvolníme ho na určitou dobu, pokud se někdo nezraní a nebudeme se muset zařídit jinak," řekl generální manažer Bostonu Don Sweeney novinářům během sobotního utkání s Buffalem.

"David byl sedm týdnů mimo hru a teď odehrál dva zápasy. To zranění se samozřejmě protáhlo. Bylo to v jeho zájmu, aby měl jistotu, že je úplně v pořádku. Teď to tak je a potřebujeme, aby se dostal zpátky do formy, v níž bude pro náš tým platný," uvedl Sweeney. Před svým zraněním nastoupil Pastrňák v této sezoně NHL k deseti zápasům, v nichž zaznamenal dva góly a dvě asistence.

Na mistrovství světa dvacítek se představí potřetí. Na minulém šampionátu byl nejproduktivnějším hráčem českého týmu, když si připsal v pěti zápasech sedm bodů za gól a šest asistencí. "Z juniorského šampionátu se loni vrátil s velkým sebevědomím a počítáme, že letos to bude stejné," řekl Sweeney.

Po mistrovství světa v Kanadě, které pro český tým skončilo čtvrtfinálovou porážkou se Slovenskem, Pastrňák v NHL zářil a vysloužil si místo v prvním týmu Bostonu pro zbytek sezony. Premiérovou sezonu v elitní soutěži zakončil stříbrný medailista ze světového šampionátu osmnáctek z roku 2014 s bilancí deseti branek a 17 asistencí ze 46 zápasů.

Vedení české reprezentace sice oficiálně informaci o tom, že Boston Pastrňáka uvolní, nemá, počítá ale s tím, že hráče bude mít k dispozici. "Herně se o jeho kvalitách nemusím asi zmiňovat. Umí vytvářet šance a je psychicky dost silný, i když nedává góly. Klukům poslal před zápasem s Ruskem vtipný vzkaz. Je to hráč, kterého chce mít každý trenér v kabině. Určitě by to ale neměla být one man show, protože sedm týdnů nehrál," uvedl kouč Petr. Pastrňákův příjezd znamená, že se na soupisku nevejde útočník Jiří Černoch, který s týmem v Helsinkách trénuje.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články