Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dvacítka vstoupila do MS prohrou. Nestačila na favorizované Švédsko

Toronto – Překvapení se nekonalo. Čeští hokejisté do 20 let zahájili mistrovství světa v Kanadě prohrou. V utkání s favorizovaným Švédskem sice během druhé třetiny dokázali stáhnout dvojbrankové manko, ale nakonec prohráli 2:5. Obě branky výběru trenéra Miroslava Přerosta vsítil Jakub Vrána.

Utkání Česko "20" - Švédsko "20"
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Český tým držel se seveřany na začátku zápasu krok, v 5. minutě mohl otevřít skóre David Kaše, ale neuspěl stejně jako později Vrána s Ondřejem Kašem. V 11. minutě se do první velké příležitosti dostali Švédové, Nyladner ale Vaněčka nepřekonal. V 15. minutě byl ale vyloučen Špaček a soupeř toho využil. Libereckého gólmana prostřelil Kempe. Švédové získali klid a po Klokově chybě v rozehrávce přidal druhý gól Lööke.

Hned na začátku druhé třetiny mohl snížit David Kaše, svůj samostatný nájezd na Söderströma však nezakončil přesně. Podobně se na druhé straně vedlo Nylanderovi. Sérii šancí zakončil gólem Vrána, který ve 24. minutě využil chybu Hägga a prostřelil švédského brankáře. Nejlepší střelec letošního MS hráčů do 18 let potvrdil své kvality i v polovině zápasu, kdy po přihrávce Ondřeje Kašeho vyrovnal.

Z nerozhodného stavu se však Češi neradovali dlouho, jen o 27 sekund později potrestal chybu Štencla Nylander a Švédsko opět vedlo. "Po vyrovnání jsme polevili a hned jsme znovu prohrávali, což našemu výkonu rozhodně nepomohlo. Tady je vidět, jak je hra rychlá. Koncentrovat se musíte každou sekundu," zlobil se po duelu Vrána.

Na začátku třetí části měli svěřenci trenéra Přerosta možnost vyrovnat v první přesilové hře, třetí gól se jim přidat nepodařilo. Švédové měli v přesilovkách mnohem lepší produktivitu, což potvrdili ve 46. minutě, kdy Kempe potrestal faul Němečka. Navíc o dvě minuty později se individuálně prosadil de la Rose a bylo rozhodnuto. Švédi si tak připsali osmou výhru nad Českem na juniorském MS, naposledy seveřané prohráli v prosinci 2002. 

"Po dvou nevydařených zápasech v přípravě se nám podařilo do turnaje dobře vstoupit, což je super. Je to ale jen první zápas a my chceme dojít daleko. Začali jsme velice dobře, ale pak jsme dostali dva góly. Ve třetí třetině jsme ale hráli dobře a rozhodli," pochvaloval si švédský útočník William Nylander. 

Další zápas čeká českou reprezentaci v sobotu, kdy se od 23:00 utká se Švýcarskem. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport nebo na našem webu.

ČR - Švédsko 2:5 (0:2, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 24. Vrána, 31. Vrána (O. Kaše, Kämpf) - 15. Kempe (Linblom, Forsling), 20. Lööke (Wallmark), 31. Nylander (Lindblom), 46. Kempe (Holmström, Lindblom), 48. de la Rose (Blidh, Forsling). Rozhodčí: Baluška (SR), Kaukokari (Fin.) - Deahen (Fr.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:4, navíc Němeček, Košťálek (oba ČR) oba 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 13 077.

Sestava ČR: Vaněček - Klok, Němeček, Štencel, Ščotka, Košťálek, Mašín - Vrána, Kämpf, O. Kaše - Pastrňák, Mandát, D. Kubalík - D. Kaše, Zacha, Zdráhal - Marek Růžička, Špaček, Gorčík. Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Juřík a Pavel Trnka.

Miroslav Přerost (trenér): "Nebudeme nic skrývat, rozdíl byl v přístupu hráčů k utkání. Nasazení neodpovídalo tomu, že se jedná o mistrovství světa. Neměli jsme potřebné zaujetí a zápal do hry. Hodnotím to tedy jako velmi nepovedený zápas. V sobotu se ale hraje znovu a my se tedy musíme rychle připravit na další utkání."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články