Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dvacítka se trápila, nakonec ale Bělorusko udolala 5:3

Helsinky - Čeští hokejisté porazili ve svém třetím zápase na mistrovství světa hráčů do 20 let Bělorusko 5:3, a udrželi se tak ve hře o vítězství v základní skupině A. Svěřenci trenéra Jakuba Petra se však proti papírově nejslabšímu týmu trápili a o zisku tří bodů rozhodli až ve třetí třetině, kterou vyhráli 3:0. Vítězný gól vstřelil v 55. minutě Radek Veselý.

Utkání Česko - Bělorusko
zdroj: AP autor: Heikki Saukkomaa

Trenéři českého týmu udělali před zápasem drobné změny v sestavě, ve které opět chyběli obránce Rašner a útočník Zacha. Od začátku však bylo jasné, že snadný zápas jejich svěřence nečeká.

Pastrňák a spol. si nedokázali vytvořit převahu a do první velké šance se dostal v 9. minutě Veremjov, brankář Vaněček byl ale připravený a později si poradil i s příležitostí Buska. V 16. minutě se Češi po rychlém protiútoku dostali do vedení, když Stránský sám zakončil přečíslení dva na jednoho.

Běloruský gólman Kulbakov si následně na nedostatek práce nemohl stěžovat, vše ale vyřešil, po Skleničkově střele i s pomocí tyčky, a po 43 sekundách druhé třetiny jeho spoluhráči dokázali vyrovnat. Na konci rychlého protiútoku byl obránce Falkovskij.

Voženílek poté mohl vrátit vedení na českou stranu, branku ale vstřelit nedokázal a opět se prosadil soupeř. Při Chlapíkově vyloučení pohotově dorážel Šarangovič. Ve 33. minutě se však podruhé na turnaji prosadil Lakatoš, který tečoval Pastrňákovu střelu od modré. Další přesilová hra však pomohla Bělorusku opět k vedení. Miklišův faul potrestal Gončarov.

Češi se poté tlačili do útoku, měli střeleckou převahu, vyrovnat se jim podařilo až v 53. minutě, kdy se prosadil důrazně dorážející Smejkal. O necelé dvě minuty později Veselý překonal Kulbakova počtvrté a na konečných 5:3 upravil při power play soupeře kapitán Mašín.

Česko - Bělorusko 5:3 (1:0, 1:3, 3:0)

Branky a nahrávky: 16. Stránský, 33. Lakatoš (Pastrňák, Hronek), 53. Smejkal (Špaček, Ordoš), 55. Veselý (Špaček), 60. Mašín (Smejkal) - 21. Falkovskij (Černikov, Karaban), 31. Šarangovič (Karaban, Falkovskij), 38. Gončarov (Karaban). Rozhodčí: Iverson, Sylvain - Chartrand-Piche (všichni Kan.), Kaderli (Švýcarsko). Vyloučení: 2:1, Využití: 0:2. Diváci: 8456.

Sestava Česka: Vaněček - Mašín, Sklenička, Ščotka, Zbořil, Hronek, Mikliš - Tomášek, Špaček, Smejkal - Pastrňák, Lakatoš, D. Kaše - Stránský, Veselý, F. Chlapík - Voženílek, Ordoš, Šoustal. Trenéři: Jakub Petr a Petr Svoboda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články