Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Dvacítka porazila Rusy a zahraje si čtvrtfinále se Slováky

Toronto - Čeští hokejoví mladíci předvedli své doposud nejlepší vystoupení na letošním šampionátu a po výhře 4:1 nad Ruskem si na poslední chvíli zajistili postup do play-off. Dvěma góly se pod první výhru českých mladíků na turnaji v základní hrací době podepsal útočník Patrik Zdráhal, tři asistence si připsal nejproduktivnější hráč týmu David Pastrňák. Do vyřazovací části turnaje jdou nakonec Češi z druhého místa ve skupině B a ve čtvrtfinále je tak čekají Slováci, třetí tým skupiny A. Přímý přenos sledujte v pátek od 23:00 na ČT sport a našem webu.

Patrik Zdráhal slaví úvodní gól utkání - do ruské sítě
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Ze skupiny B jdou dále z první příčky Švédové, ze třetí Rusové a ze čtvrté Dánové, kteří nasbírali stejný počet bodů jako Švýcaři, ale měli lepší bilanci ze vzájemného zápasu.

Ve skupině A si pojistili pozici jejího lídra Kanaďané po výhře v zámořském derby nad Spojenými státy. Američané skončili ve skupině druzí, Slováci třetí. V přímém klání o poslední postupové místo pak Finové přehráli Němce a uzavřeli složení čtvrtfinálového kvartetu. O udržení si to rozdají v sérii na dvě vítězná utkání Německo se Švýcarskem.

PROGRAM ČTVRTFINÁLE Pátek 2. ledna: 19:00 USA - Rusko (Montreal)21:00 Švédsko - Finsko (Toronto)23:00 ČR - Slovensko (Montreal)     Sobota 3. ledna: 2:00 Kanada - Dánsko (Toronto)

Poté, co Švýcaři neuspěli proti Švédům (1:5), šel Přerostův výběr do utkání s vědomím, že k zajištění postupu do play-off mu nestačí sbornou udolat, ale potřebuje z tohoto souboje i plný tříbodový zisk, pokud nechce zaměnit medailové ambice za bitvu v sérii o udržení mezi elitou.

Mezi tyčemi dostal před Vaněčkem vůbec poprvé na turnaji přednost Svoboda a v první třetině příliš práce neměl. Rusové hráli vlažně, jako kdyby ani nijak netoužili po druhé příčce, díky níž by se ve čtvrtfinále vyhnuli favorizovaným zámořským celkům. I proto si Svoboda připsal jen tři zákroky, zatímco jeho protějšek Šestjorkin čelil 12 střelám.

A jedna skončila za jeho zády, když na začátku 12. minuty skvěle našel Pastrňák od zadního hrazení Zdráhala, jenž se v koncovce nemýlil. Ještě o mnoho veseleji bylo na české střídačce ve 25. minutě, kdy se trefil Zacha z mezikruží pod horní tyč a zvýšil na 2:0.

Tento okamžik už sbornou přece jen vybudil k větší aktivitě a po polovině základní hrací doby musel zatáhnout za záchrannou brzdu Ščotka. Trestné střílení Barbašjova však Svoboda vykryl pravým betonem a svůj zákrok řádně oslavil.

Na začátku 36. minuty přišlo první vyloučení duelu a Pastrňák musel zpytovat svědomí. Rusové se dostali před samotného Svobodu a poté, co si s ním pohráli, si snadno do prázdné branky spravil chuť Barbašjov a snížil. Blízko vyrovnání byl Mamin, jenže Svoboda byl proti.

Důležitý okamžik utkání: Svoboda chytá trestné střílení Barbašjova
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Poté, co zkraje třetího dějství zazvonila na obou stranách tyč, uklidnil na konci 43. minuty svůj tým Zdráhal, když s přehledem zakončil samostatný únik. Rusové pak i s přispěním dvou přesilovek tlačili, Svoboda byl ale bezchybný. Když pak sborná sáhla v závěru k power play, zacvičil si se soupeři Ondřej Kaše a definitivně rozhodl.

Výsledky MS hráčů do 20 let:

SKUPINA B (Toronto):

Česko - Rusko 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 12. Zdráhal (Pastrňák, Košťálek), 25. Zacha (Pastrňák, Košťálek), 43. Zdráhal (Pastrňák, Mašín), 60. O. Kaše - 36. Barbašjov (Lešenko). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Wehrli (Švýc.) - Browne (Kan.), Pesonen (Fin.). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 12 566.

Sestava Česka: Svoboda - Klok, Němeček, Štencel, Mašín, Košťálek, Ščotka, Baránek - Vrána, Kämpf, O. Kaše - Pastrňák, D. Kaše, Zdráhal - Mandát, Zacha, D. Kubalík - Marek Růžička, Špaček, Gorčík. Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Juřík a Pavel Trnka.

Švýcarsko - Švédsko 1:5 (1:1, 0:4, 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Rathgeb (Fazzini) - 5. Kempe (Forsling, Holmström), 24. Lindblom (Nylander, Holmström), 27. Lindblom (Hagg, Nylander), 35. Lindblom (Forsling, Nylander), 36. Looke (Karlsson, Ehn). Rozhodčí: Baluška (SR), Miller - Ritter (oba USA), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 3:6, navíc Rathgeb (Švýcarsko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:4. Diváci: 13 857.

SKUPINA A (Montreal):

Kanada - USA 5:3 (0:0, 2:1, 3:2)
Branky a nahrávky: 28. Domi (Reinhart), 31. Morrissey (Fabbri, Petan), 51. Lazar (McDavid), 60. Reinhart, 60. Domi (Reinhart) - 34. Deangelo (Eichel, Milano), 58. Larkin (Fasching, Milano), 60. Larkin (Hanifin). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Vinnerborg - Malmqvist (oba Švéd.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 18 295.

Německo - Finsko 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Honka, 35. Rantanen (Lyytinen, Mäkelä). Rozhodčí: Gofman, Olenin - Lazarev (všichni Rus.), Mills (Kan.). Vyloučení: 4:1. Bez využití. Diváci: 3 991.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články